Zelo spodbuden začetek za Faka, Dovžana in Planka

Na individualni tekmi na 20 kilometrov v Östersundu so zelo dobro nastopili trije slovenski biatlonci. V sezono so s točkami vstopili Jakov Fak, Lovro Planko in Miha Dovžan. Zmagal je Nemec Roman Rees.

Jakov Fak, Foto: NoridcFocus

Po ženskah so se z najdaljšo preizkušnjo spopadli še moški. V izjemno izenačeni tekmi je štela vsaka napaka. Specialist za tovrstne tekme Jakov Fak je prikazal zelo spodbudno tekaško predstavo, na žalost pa sta se mu pripetili dve manjši napaki na strelišču. Po eno minuto pribitka je dobil na drugem in tretjem strelskem postanku. Vseeno pa je 23. mesto zelo spodbuden start v novo sezono. Brez zgrešenega strela bi bil povsem v igri za zmagovalni oder, saj je na koncu zaostal + 2:13,3.

Zelo dobro je nastopil tudi Lovro Planko, ki postaja vse večji specialist za tovrstne tekme. Lani je vse presenetil z naslovom evropskega prvaka, danes pa je storil le dve napaki na drugem strelskem postanku, prvem stoje. Tekel je malce počasneje od reprezentančnega kolega in je bil 31. Točke za svetovni pokal je ujel tudi Miha Dovžan, ki je bil najboljši strelec v slovenskem taboru, saj je zgrešil le en strel (0,1,0,0). Bil je 33.  Na žalost je Toni Vimdar zgrešil kar pet strelov in je bil 78.

Izjemno so v sezono vstopili Nemci, ki so slavili kar dvojno zmago. Z enim zgrešenim strelom je bil najboljši Roman Rees, ki je za 12 sekund prehitel rojaka Justusa Strelowa, ki je prav tako imel minuto pribitka. Na tretjo stopničko je stopil najboljši biatlonec lanske sezone Johannes Thingnes Boe, ki je zgrešil dva strela.

Zvočne izjave (mp3):

Jakov Fak: “23. mesto. Seveda bi lahko malce bolje ustrelil. Bil sem nekoliko bolj previden pri izbiri opreme. Vzel sem nekoliko debelejše rokavice, saj sem pričakoval, da bo še bolj mraz. To mi je vzelo nekaj sekund pri sami hitrosti streljanja, ampak je bila to cena, ki sem jo bil pripravljen plačati, da ne bi prišlo do kakšnih poškodb. V teku sem poskušal čim bolj enakomerna razporediti moči. Počutil sem se super in sem tudi mislil, da sem hitrejši. Na koncu je zaostanek kar velik. Vseeno bo priložnosti med sezono še veliko in nastop ne morem oceniti za dobrega. Mislim, da sem pripravljen še za dosti več.”

Lovro Planko: “Mogoče sem začel malce prepočasi in nato nisem našel tistega tempa, ki bi si ga želel.  Strelsko pa sem z nastopom lahko zadovoljen, saj je 90-odstotkov zame kar uspeh. Po tistih dveh zgrešenih strelih sem se zavedal, da je izkoriščen bonus, ki ga sicer ne bi smel koristiti. Vedel sem, kaj moram storiti do konca za vsaj približno soliden rezultat in ustrelil še dve nuli. Rezultat je soliden za začetek sezone, ne pa nekaj posebnega.”

Ricco Groß:Danes je bilo na obeh tekmah možno zelo veliko. Ampak smo tudi mi grešili veliko na strelišču. Vsi tekmovalci so delali napake, ampak rezultati pa niso povsem slabi. Najboljši rezultat Lene v karieri, Jaka takoj za najboljšimi dvajsetimi, Lovro v točkah in zelo sem vesel tudi za Dovžana. Deloval je dobro na strelišču in ujel nekaj točk. Tekem še ni konec tukaj in že pričakujemo naslednje.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.I. TANDREVOLD719
2.J. BRAISAZ-BOUCHET689
3.L. VITTOZZI671
17.A. LAMPIC249
56.P. KLEMENCIC42
77.L. REPINC7
1.J. BOE806
2.J. DALE-SKJEVDAL714
3.T. BOE708
26.J. FAK185
36.L. PLANKO92
41.A. VIDMAR64
48.M. DOVZAN43
85.M. REPNIK3