Zgodovinsko! Ema Volavšek do prve zmage v karieri

Na prvi posamični tekmi poletne velike nagrade 2022 v nemškem Oberwiesenthalu je zmagala Ema Volavšek, ki je tako poskrbela za prvo slovensko zmago na najvišjem nivoju tekmovanja v tej disciplini! Prve točke v karieri je osvojil Gašper Brecl.

Najboljše tri na prvi tekmi sezone © posnetek zaslona

Po tekmi mešanih ekip včeraj, se je danes poletna velika nagrada v Oberwiesenthalu nadaljevala s prvimi posamičnimi tekmami. V vetrovnem in meglenem Oberwiesenthalu so najprej tekmovale kombinatorke, nato kombinatorci. Po skakalnem delu preizkušnje je med kombinatorkami vodila Finka Minja Korhonen z 99.5 metri in 117,1 točkami. Druga je bila domačinka Jenny Nowak s 100.5 metri in 16 sekundami zaostanka, tretja še ena Nemka, Nathalie Armbruster z enakim zaostankom, četrta Italijanka Annika Sieff z 22 sekundami zaostanka, peta pa Ema Volavšek s 97.5 metri in 33 sekundami zaostanka za vodilno Finko. Silva Verbič je skočila 91 metrov in je imela 1:37 minute zaostanka na 12. mestu.

Tek na 5 km progi je vlival veliko upanja za zgodovinski dosežek slovenske nordijske kombinacije, saj je Ema Volavšek že včeraj imela najboljši čas med vsemi kombinatorkami. Odlično predstavo je napovedala že od začetka, po 1,3 km je bila že četrta z 22,7 sekundami zaostanka za vodilno Korhonenovo, ki pa jo je ujela že do konca prvega kroga pri 2,5 km. Volavškova je v drugi krog odšla kot vodila, takoj za njo Korhonenova, Armbrusterjeva pa je zaostaja 5,5 sekund. Naša tekmovalka je rutinirano nadzorovala potek teka do konca in vseskozi vodila, tudi do ciljne črte po rahlem ciljnem vzponu in se tako veselila prve zmage za Slovenijo v zgodovini nordijske kombinacije!

Utrinek s proge, Ema Volavšek s številko 5 © posnetek zaslona

Korhonenova je zaostala 2,9 sekund, tretja Armbrusterjeva pa 25,7 sekund. Silva Verbič je na koncu zasedla 14. mesto z zaostankom 3:18,5 minut za rojakinjo na prvem mestu. “Tekma je bila zelo težka, a sem zelo uživala. To je bila prva tekma za Minjo, bila je odlična. Že po skokih, na teku pa je bila tesno za mano, a rekla sem si, da mi mora uspeti in tako je tudi bilo,” je bila po zmagi presrečna Volavškova.

Prihod v cilj © posnetek zaslona

Gašper Brecl osvojil prvih 8 točk v karieri

Na moški preizkušnji je Gašper Brecl po skakalnem delu preizkušnje zasedal 26. mesto, Aleks Muhič je bil 39., Matic Garbajs je bil na 46. mestu, Erazem Stanonik pa je bil na 47. mestu. Preizkušnjo je na koncu dobil Finec Ilkka Herola pred Nemcem Johannesom Rydzekom in Avstrijcem Franzem-Josefom Rehrlom. Brecl je po dobri tekaški predstavi končal na 23. mestu, Muhič je zasedel 42. mesto, Stanonik je bil 45., Garbajs pa je tekmo končal na 47. mestu.

Poletna velika nagrada se bo z novo posamično tekmo nadaljevala v sredo v Oberstdorfu, končala pa s preizkušnjama v Avstriji prihodnji konec tedna.

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-NK
Laško-BIA
Telekom_K
NLB-TEK
Argeta-BIA
Luka_Koper1
Geoplin-NK
Triglav-NK
Radenska-NK
UA-SKO
Ford-SKO