Zmagi v Avstrijo in Italijo, v finalu trije Slovenci

Avstrijka Sabine Schöffmann in Italijan Roland Fischnaller sta zmagovalca paralelnega veleslaloma za svetovni pokal na Rogli. V finalu so deskali tudi trije slovenski reprezentanti. Tim Mastnak je osvojil sedmo, Žan Košir osmo in Rok Marguč štirinajsto mesto. Gloria Kotnik je zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni zaključila po kvalifikacijah (19. mesto).

Tima Mastnaka je na Rogli izločil zmagovalec tekme in najboljši veleslalomist sezone, Italijan Roland Fischnaller. (Foto: Miha Matavž)

Ženske kvalifikacije na Jasi je zanesljivo dobila povratnica na tekme svetovnega pokala, Čehinja Ester Ledecka, naša najboljša alpska deskarka Gloria Kotnik pa je, tako kot lani, v igri stotink na sprinterski progi ostala brez izločilnih dvobojev. Od nastopa v finalu jo je ločilo 42 stotink, osvojila je 19. mesto.

Glorio Kotnik konec tedna čakata še dve tekmi. (Foto: Miha Matavž)

»Malo je zmanjkalo. Zelo sem razočarana. Na domači tekmi sem si želela in pričakovala več. Napad mi ni uspel, nisem imela prave hitrosti, enostavno sem bila prepočasna,« je po tekmi povedala naša edina ženska predstavnica, ki pa se že jutri zjutraj vrača na Jaso, kjer jo čaka trening pred zadnjima tekmama za svetovni pokal v tej sezoni (posamični in ekipni paralelni slalom bosta to soboto in nedeljo v nemškem Berchtesgadnu). Zmagovalki kvalifikacij ni uspel »velik met«, v finalu jo je za pet stotink ugnala druga iz kvalifikacij, Avstrijka Sabine Schöffmann. Korošica je tako na Rogli prvič stopila na najvišjo stopničko v svetovnem pokalu, potem ko je leta 2018 pri nas deskala v velikem finalu. Tretjega mesta se je veselila aktualna veleslalomska svetovna prvakinja Tsubaki Miki (Japonska), ki je tako kot Ester Ledecka v preteklih dneh na Rogli opravila več kakovostnih treningov. Brez stopničk je na četrtem mestu ostala Italijanka Lucia Dalmasso.  

Kar našim zahodnim sosedom ni uspelo v ženski konkurenci, pa jim je v moški. Zasedli so zmagovalni oder. Zmagal je »zimzeleni« Roland Fischnaller. Zmagovalec prve tekme za svetovni pokal na Rogli (8. februarja 2013) je po desetih letih znova zmagal in organizatorjem mimogrede navrgel kup komplimentov za še eno odlično organizacijo tekme. Drugo mesto je pripadlo Mirku Felicettiju, tretje pa trikratnemu zmagovalcu Rogle – tudi branilcu lanske zmage –  Edwinu Corattiju. »Specialist za Roglo« je v malem finalu za dve stotinki ugnal Korejca Sangho Leeja.

Pa Slovenci? Tim Mastnak sedmi, Žan Košir mesto za njim in Rok Marguč štirinajsti. Prav vsi so v izločilnih dvobojih klonili proti omenjenim »azzurom«. Marguča je v osmini finala za enajst stotink premagal Felicetti, Koširja v četrtfinalu v »derbiju Rogle« Coratti (gre za najuspešnejša deskarja v zgodovini svetovnega pokala na Rogli) in Mastnaka, prav tako v četrtfinalu, Fischnaller.  

»Super tekma. Vse pohvale organizatorjem, ki so pripravili lepo tekmo v težkih pogojih. Kapo dol!« s komplimenti na račun organizatorjev ni bil skop danes naš najboljši deskar, ki je zadovoljen tudi z uvrstitvijo. »Nisem razočaran. Napadal sem iz ozadja in znova dokazal, da sem hiter. Kaj več pa mi, v slogu te sezone, ni uspelo. Pred zadnjim slalomom sezone ostajam optimist. Upam, da bom sezono v Nemčiji končal tako kot sem jo v Nemčiji začel,« pa je na nove stopničke namignil Tim Mastnak.

»Zadovoljen sem. Predvsem s finalom, tam sem bil konkurenčen tudi za zmago. To je bistveno in mi daje zagon za zaključek sezone in pa tudi naprej,« je bil z dobro predstavo in drugo najboljšo uvrstitvijo v tej sezoni zadovoljen Žan Košir, ki je po SP v Gruziji pogrešal tekmovalni utrip. »Pulz se je hitro dvignil. Razlike so bile majhne, dvoboji tesni. Upam, da mi za vikend v Nemčiji uspe preboj na še višja mesta,” je po regeneracijskem kopanju v termalnem bazenu še dodal Tržičan.

Žan Košir je dosegel drugo najboljšo posamično uvrstitev v tej sezoni. (Foto: Miha Matavž)  

»Osnovni cilj – uvrstitev v finale – sem dosegel. Zadovoljen sem z vožnjami. Imel sem nekaj smole, da sem naletel prav na Felicettija, ki je bil danes v izvrstni formi. Res mi je žal, da so tekme v Italiji odpadle, ampak pred nami je še Berchtedgaden, kjer je cilj ponovna uvrstitev v izločilne boje, tam pa je vse odprto,« pa je bil po tekmi na Rogli in pred tekmo v Berchtesgadnu dobro razpoložen Rok Marguč.

Rok Marguč je v osmini naletel na zelo razpoloženega Italijana Mirka Felicettija. (Foto: Miha Matavž)

»Videli smo izenačene dvoboje. Podlaga je bila zelo dobra, ena boljših v tej sezoni. Modra proga je bila sicer malenkost hitrejša, a so naši fantje na rdeči v finalu pokazali odlične vožnje. Upam, da so si s temi rezultati dvignili samozavest pred zaključkom v Nemčiji,« pa je po tekmi povedal Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin v slovenski reprezentanci. Jutri bo Hafner z ekipo na Rogli opravil slalomski trening, v petek pa odpotujejo v nemški Berchtesgaden, kjer bosta na sporedu zadnji posamični (sobota) in ekipni (nedelja) paralelni slalom v tej sezoni. Na zadnji ekipni tekmi bosta, tako kot na uvodni v Winterbergu, moči združila Gloria Kotnik in Žan Košir.

Ker je bil današnji veleslalom zadnji v tej sezoni, smo dobili tudi dobitnike malih kristalnih globusov. Osvojila sta jih Italijan Roland Fischnaller in Nemka Ramona Hofmeister. Med deskarji je Mastnak zasedel 13., Košir 15. in Marguč 25. mesto, med deskarkami pa Kotnikova 12. mesto.

Zvočne izjave:
>>> Tim Mastnak
>>> Žan Košir
>>> Rok Marguč
>>> Gloria Kotnik
>>> Jure Hafner

>>> Rezultati Rogla        

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES