Zmagovalca prvega slovenskega dvoranskega tekmovanja za deskarje in smučarje prostega sloga sta Aljoša Krivec in Žiga Kovačič

V soboto popoldan je bilo v snežnem tunelu Nordijskega centra Planica na sporedu prvo slovensko dvoransko tekmovanje za deskarje in smučarje prostega sloga. Na drsnem objektu (»railu«) so se na tako imenovanem »rejl sešnu« pomerili v absolutni kategoriji, največ pa sta pokazala Mariborčana Aljoša Krivec (deskanje) in Žiga Kovačič (smučanje). V snežni dvorani pod Poncami je bilo pestro že dopoldan, ko so se v šprinterski različici krosa – v vožnji na čas – pomerili mladi deskarji in smučarji do petnajstega leta.


Deskar Aljoša Krivec in smučar Žiga Kovačič. (Foto: SloSki Snowboard)

Na rejlih je (še vedno) naj JoJo!

Potencial planiškega objekta za deskarsko-smučarske treninge in tekmovanja je na pobudo kranjskega trenerja smučarjev prostega sloga in nekdanjega tekmovalca Marka Klančarja (olimpijec v skokih »stare šole« v Albertvillu 1992, op.p.) pred lanskim poletjem preizkusila smučarsko-deskarska trojka Žiga Kovačič – Naj Mekinc – Tit Štante. Z izjemo slednjega, študira in trenira v ZDA, so se slabo leto in pol kasneje, na drugo novembrsko soboto, vsi zbrali na prav tej klančini. Tokrat ne na treningu, pač pa na tekmovanju PLANICA REJL SEŠN 2022! Po opoldanskem ogrevanju in preizkusu »rejla« se je začel enourni »sešn« na katerem je svoje znanje in kreativnost v okviru prve slovenske dvoranske tekme v absolutni konkurenci izrazilo več kot dvajset deskarjev in smučarjev prostega sloga. Med deskarji je vlogo enega izmed glavnih favoritov upravičil 30-letni Mariborčan Aljoša Krivec (Spank Team), ki je zbral največ točk (25). »Prvič sem deskal v planiški dvorani in sem pozitivno presenečen nad samo kuliso in možnostmi, ki jih ponuja tunel in celoten objekt. Vsekakor se bom, če bo le priložnost, še vrnil. Če imamo takšen prostor na voljo, ga je potrebno, menim da, maksimalno izkoristiti. Za treninge in tekmovanja,« nam je povedal priljubljeni JoJo, ki je bil do leta 2016 v park disciplinah aktiven tudi v svetovnem pokalu, še vedno pa je na evropskem nivoju izredno konkurenčen na »rejl sešnih«, ki se zaradi specifike lahko izvajajo ne le v snežnih parkih, pač pa tudi v urbanih središčih in snežnih dvoranah. »Rad pridem na tovrstna druženja in tekmovanja. Starejši s prisotnostjo navdušujemo nove generacije, hkrati pa vedno znova dokazujemo, da na rejlih še nismo za odpis. Skratka, upam da bo takšnih tekmovanj še več,« se za konec še nasmeji izkušeni deskar. Štiri točke manj (21) od Mariborčana je vknjižil Ljubljančan Naj Mekinc (SBC Bled), trenutno najboljši slovenski deskar prostega sloga, ki se seveda osredotoča predvsem na »big air« in »slopestyle« deskanje, a se kot ambasador »scene« rad udeleži tudi tovrstnih »sešnov«, kjer je v ospredju druženje in, kot je poudaril Krivec, navduševanje mladine za deskanje in smučanje prostega sloga. Tretje mesto je pripadlo Ločanu Teu Vraničarju (EŠK Mungo), ki je prejel 7 točk. Tik pod stopničkami sta s šestimi osvojenimi točkami končala slovenski B reprezentant Lenart Maligoj in Gašper Konc, za njima pa še en član slovenske B ekipe, Vrhničan Ožbe Kuhar s 4 točkami. Nagrajeni so bili tudi najboljši triki. V moški konkurenci so za vrhunce dneva ob glasbi –  to so vrteli dobro razpoloženi štajerski »freeskierji« – poskrbeli že omenjeni Krivec, Mekinc, Vraničar, Maligoj ter Gašper Mar. Svoje znanje in kreativnost je kot edina ženska na sešnu samozavestno demonstrirala Tia Žagar. Zgodovinskega planiškega dogodka so se udeležili še Aljaž Sladič, Blaž Pesičer, Primož Peperman in Luka Stan.

Naj Mekinc, Aljoša Krivec in Teo Vraničar. Ljubljana, Maribor, Škofja Loka … (Foto: SloSki Snowboard)

Ljubljanski Mariborčan najboljši med smučarji

Tako kot med deskarji, je tudi med smučarji na Gorenjskem zmagal Štajerec. Žiga Kovačič (1080 Free Ski Club Ljubljana) – ob deskarju Mekincu najbolje pozna planiški tunel – je bil prepričljivo najboljši z 21 osvojenimi točkami. Drugo mesto je pripadlo njegovem klubskemu kolegu Lovrencu Kolencu (11 točk), ki sicer prihaja z Dolenjske, tretji pa je bil še en predstavnik štajerske regije, Luka Plevnik. Ob omenjeni trojki so se v Planici predstavili še Miha Pristov, Blaž Vohar, Mark Cizelj, Rok Grubelnik, pa reprezentant Jošt Klančar, ki se vrača po poškodbi ter Matic Lovko. Zadnja dva navedena sta ob Plevniku tudi poskrbela za »trike dneva«, ki so bili posebej nagrajeni. »Super dogodek. Z Aljošo, med tekmo sva se vseskozi spodbujala, sva dokazala, da smo starejši še vedno v igri za najvišja mesta, ko gre zares. Se vidimo na snegu!«, pa nam je po sešnu, pred »after« nogometno tekmo »deskarji vs smučarji« na planiškem stadionu povedal ljubljanski Mariborčan Žiga Kovačič, ki bo čez dober teden dni napolnil 28 let.


Naj smučarji! (Foto: SloSki Snowboard)

V krosu najhitrejši Aljaž Sladič

Že dopoldan so se v deskarskem in smučarskem krosu (individualne vožnje na čas) pomerili mladi do 15. leta. Absolutno najhitrejši (med deskarji in smučarji) je bil kamniški deskar Aljaž Sladič, ki je pred reprezentančnima kolegoma Nikom Lemarkom (2.) in Jako Pančurjem (3.) seveda zmagal tudi v posebni deskarski razvrstitvi starejših dečkov. Med smučarji je bil najhitrejši Lan Zupan, ki je bil tudi najboljši »kombinatorec dneva«, saj je nastopil tudi z desko, kjer je osvojil četrto mesto. Med deklicami so na zmagovalne stopničke stopile deskarke Tiva Brumen Loboda (1.), Leila Grad Božič (2.) in Ula Pančur (3.) ter smučarke Lina Bratuša (1.), Pika Poljanšek (2.) in Manca Rožman (3.). Izpostaviti velja še najmlajšega udeleženca krosa, triletnega Nila Vilima. Slednji si je za pogum in prikazano vožnjo tako prislužil posebno nagrado »mini shredder of the day«.

»Naj ta dogodek postane tradicionalen!« pa je pod planiško velikanko žebljico na glavico v imenu organizatorjev zabil Žiga Škufca iz loškega EŠK Mungo, ki mu tako kot vodstvu obeh panog ne manjka idej in volje za zimska in tudi poletna deskarsko-smučarska druženja. Gremo naprej!

Mladi upi slovenskega deskanja: Niko Lemark, Aljaž Sladič in Jaka Pančur. (Foto: SloSki Snowboard)

>>> REZULTATI REJL SEŠN PLANICA 2022
>>> REZULTATI KROS PLANICA 2022

Deli novico

Argeta-PROS
Woop-PROS
Actionmama-PROS
Kompas-tele-PROS