Anamarija Lampič se seli v biatlon

Anamarija Lampič je na novinarski konferenci uradno sporočila razloge, zakaj se iz panoge tek na smučeh seli v panogo biatlon.

Anamarija Lampič © SloSki

Anamarija Lampič

Po končani sezoni sem veliko premišljevala kaj narediti. Lahko rečem, da sem z dosedanjimi rezultati naredila zelo veliko in dosegla vse, kar sem si zadala, razen letošnje olimpijske medalje, ki je bila res dosegljiva, a je na žalost nisem uspela dobiti. Vse sezone sem lepo rasla tako fizično, kot tudi z lastnimi rezultati. Imam zmagi v svetovnem pokalu in ostale stopničke, medalji iz svetovnih prvenstev, drugo in tretje mesto v skupni sprinterski razvrstitvi ter mali kristalni globus. Življenje gre naprej in mislim, da sem teku na smučeh dala čisto vse kar sem lahko. Vsak v življenju pride do neke točke, kjer je potrebno sprejeti življenjsko odločitev. Vem, da lahko v teku naredim še marsikaj, a prevladala je želja. Odločam se za biatlon in tam želim narediti čisto vse, da postanem ena izmed najboljših. Zavedam se in vem, da se je včasih potrebno odpovedati dobrim stvarem, če želiš kaj spremeniti in si upati stopiti naprej. Jaz grem naprej in ne bom pogrevala stvari za nazaj, ki so se in se še dogajajo v panogi tek na smučeh. Rekla bom le, da dejanje in miselnost panoge niso ravno pozitivno vplivali na to, da bi se jaz odločila kako drugače. Tek na smučeh bom zamenjala za biatlon. Vem, da mi ne bo lahko. Morala se bom naučiti streljati, nekaterih stvari se bom morala naučiti čisto na novo. Ne bojim se teh izzivov, vem da sem sposobna trdo garati za nek cilj, ki si ga zadam. Če ne bi bila tako prepričana, da sem lahko uspešna v tem športu, se za to niti ne bi odločila. Res pa hvala čisto vsem, ki ste na kakršnkoli način pomagali ali pripomogli, da sem dosegla vse te super rezultate v teku na smučeh. Zahvaljujem pa se tudi vsem, ki boste sprejeli mojo odločitev pozitivno in me spremljali ter vzpodbujali še naprej na moji športni poti.

Uroš Zupan, direktor SZS

V prvi vrsti smo upoštevali željo Anamarije. Ona si to res zelo želi in to željo je za spoštovati. Moram biti odkrit, da smo jo v samem štartu skušali prepričati, da vsaj še eno sezono ostane v teku na smučeh. Vemo, da je pred nami svetovno prvenstvo v Planici. Njeni rezultati v zadnjih sezonah nakazujejo na to, da je lahko konstantno na stopničkah vsaj v šprintu. Vsekakor smo bili pripravljeni narediti vse, da bi tudi v teku na smučeh imela vse pogoje, da bo lahko ta rezultat naredila. Kljub temu se je odločila za biatlon. To odločitev spoštujemo in naredili bomo vse, da bi v biatlonu imela najboljše možne pogoje in da bo sledila temu cilju, ki ga ima, da na svetovnem prvenstvu in olimpijskih igrah poseže po medalji, kar ji v teku še manjka. Veseli smo tudi, da ni zaprla vrata nastopu v Planici 2023. Želja je bila, da bi lahko nekako uskladili trenažni in tekmovalni proces na način, da bi pod Poncami nastopila vsaj v njeni paradni disciplini. Odločitev Ane o prestopu v biatlon je sicer dokončna, fokus mora biti tam in veseli smo, da še vedno ostaja znotraj SZS, kar je najbolj pomembno. Veselili se bomo naprej, tokrat s puško na rami!”

Deli novico

Gorenje-TEK
Zavarovalnica-Triglav-TEK
NLB-TEK
Telekom_K
Geoplin-TEK
multiessence
Avtohisa-Kranj-slogan-TEK
Intersport-TEK
Defendyl-TEK
Tosidos-TEK
PKP-TEK