Gloria Kotnik in Žan Košir šesta v Nemčiji, Naj Mekinc 24. v Kanadi

V nemškem Winterbergu je bila danes dopoldan na sporedu prva tekma alpskih deskarjev na snegu za svetovni pokal v tej sezoni. Na ekipnem paralelnem slalomu sta Slovenijo zastopala Gloria Kotnik in Žan Košir, ki sta se prebila do četrtfinala in osvojila končno šesto mesto. Že včeraj pozno zvečer po našem času so se v kanadskem Edmontonu zaključile kvalifikacije druge letošnje tekme svetovnega pokala v skokih prostega sloga, ki jih je Naj Mekinc zaključil na 24. mestu.

Gloria Kotnik in Žan Košir sta dobro začela sezono. (Foto: SloSki Snowboard)

Lep obet pred popoldanskimi kvalifikacijami za posamično tekmo 

Gloria Kotnik in Žan Košir sta se na progo Poppenberg podala trikrat. V predkrogu sta bila prepričljivo boljša od poljske dvojice Mikolaj Rutkowski – Maria Chyc, v prvem pa je po nekaj težavah Koširja (zaletel se je v štartna vratca in nato lovil ter uspešno ujel tekmeca Kanadčana Arnouda Gaudeta), stvari na svoje mesto postavila Kotnikova, ki je bila boljša od Megan Farrell. V četrtfinalu je bil Košir izjemen, brez napak je z lepo prednostjo končal dvoboj proti lani enemu boljših slalomistov, Avstrijcu Arvidu Aunerju. Vse do zadnjih vrat je kazalo na slovensko uvrstitev v polfinale, a ga je »odnesla« manjša napaka Kotnikove, ki jo je rutinirano izkoristila veteranka Claudia Riegler. Slovenska dvojica je tako končala tekmovanje in zasedla šesto mesto. Zmagala sta Švicarja Gian Casanova in Ladina Jenny pred Avstrijcema Andresom Prommeggerjem in Danielo Ulbing ter Poljakoma Oskarjem Kwiatkowskim in Aleksandro Krol.

»Lepa uvrstitev ter predvsem odlične vožnje! Te so lep obet pred popoldanskimi kvalifikacijami za posamično tekmo na katerih se bosta Kotnikovi in Koširju pridružila še Tim Mastnak in Rok Marguč,« je bil po jutranjem delu tekmovanja v Winterbergu zadovoljen Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin. Kvalifikacije za posamično tekmo s slovensko četverico se pričnejo ob 14:15, finale najboljše ženske in moške šestnajsterice pa bo jutri ob 10:00 uri.

Naj Mekinc znova blizu najboljšim

Naj Mekinc je bil zelo blizu polfinalu. (Foto: SloSki Snowboard)

Potem ko je na uvodni tekmi svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air) konec oktobra v švicarskem Churu zasedel 19. mesto, je bil Naj Mekinc tudi na drugi tekmi v kanadskem Edmontonu zelo blizu uvrstitvi v nadaljevanje tekmovanja. V drugi kvalifikacijski skupini je zasedel 12. mesto in tako samo za tri mesta zgrešil uvrstitev v polfinale. Na koncu je zasedel 24. mesto. Neposredno so se v finale uvrstili najboljši trije iz obeh kvalifikacijskih skupin, še po šest posameznikov iz obeh skupin pa se bo v polfinalu pomerilo za še štiri prosta mesta.

Finale najboljše ženske osmerice (Slovenke Urške Pribošič v Kanadi ni) se bo pričel jutri zgodaj zjutraj po našem času (1:30), moški pa bodo začeli še uro in pol kasneje. V ženski konkurenci je naboljši rezultat kvalifikacij dosegla Japonka Reira Iwabuchi, v moški pa Kanadčan Nicolas Laframboise.

»Zadovoljen sem. Naj je vknjižil nove točke in se postopoma približuje najboljšim. Prva dva skoka je izvedel zelo dobro. Če bi se mu izšlo s tretjim, še zahtevnejšim skokom – bil je zelo blizu – bi ga že tokrat gledali vsaj v polfinalu. Gremo naprej!« je bil po tekmi zadovoljen trener Matevž Pristavec, ki z varovancem iz Kanade potuje v ameriški Copper, kjer bo poleg tekme v skokih med 14. in 17. decembrom na sporedu še prva letošnja preizkušnja v snežnem žlebu za svetovni pokal. Na tej bo nastopil Tit Štante, ki  že trenira na prizorišču.

>>> Winterberg (urnik in rezultati)
>>> Edmonton (urnik in rezultati)         

 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES