Gloria Kotnik: »Vse nakopičene izkušnje bom skušala obrniti sebi v prid.«

Olimpijski komite Slovenije je v ponedeljek objavil dokončni seznam športnikov, ki bodo nastopili na štiriindvajsetih zimskih olimpijskih igrah v Pekingu. Med njimi je, pričakovano, tudi deskarka Gloria Kotnik. 32-letna Velenjčanka je bila med dvaintrideseterico alpskih deskark, ki se bodo 8. februarjav Secret Gardnu pomerile v paralelnem veleslalomu, uvrščena v »drugem krogu«, zato je na našem druženju s »sedmo silo« prejšnji četrtek ni bilo.

Gloria Kotnik je svojo najvišjo olimpijsko uvrstitev dosegla v Pjongčangu leta 2018, kjer je v paralelnem veleslalomu zasedla 15. mesto. (Foto: OKS)

Žanu KoširjuRoku MargučuTimu MastnakuTitu Štantetu in Urški Pribošič, ki so o prvem delu sezone svetovnega pokala in pričakovanjih pred olimpijskimi igrami spregovorili pretekli teden, se je tako pridružila še Gloria Kotnik.

»Uradno je. Uvrstila sem se na četrte olimpijske igre. Resda skozi šivankino uho, pa vendarle,« je bila novice vesela Kotnikova, ki je olimpijsko kvoto, zaradi porodniške odsotnosti, lovila (in ujela!) na zgolj petih kvalifikacijskih tekmah (od petnajstih).

»S prvim delom sezone sem kar zadovoljna. Ob upoštevanju dejstva, da sem bila leto dni odsotna, so rezultati povsem solidni. Vožnje so iz tekme v tekmo in iz treninga v trening boljše, posledično se vrača tudi samozavest,« pravi Kotnikova, ki je zadnje snežne treninge opravila na Rogli. Pred odhodom na igre se bo posvetila kondiciji, nato pa jo na Kitajskem čaka še nekaj zadnjih snežnih treningov.

»Na Kitajskem sem bila v preteklih letih na dveh večtedenskih pripravah, tako vem, kaj lahko pričakujem. Temperature zraka bodo po vsej verjetnosti zelo nizke, ampak to ne predstavlja večjega problema, ker je vlažnost tam nizka. Umetni sneg je agresiven in suh, to pa mi načeloma odgovarja. Seveda sem redno v kontaktu tudi z očetom Petrom, ki je trener kitajske ekipe in zelo dobro pozna tamkajšnje razmere. Vse nakopičene »kitajske izkušnje« bom seveda skušala obrniti sebi v prid, se že veselim tekme,« še dodaja Kotnikova, ki je bila februarja 2019 na tekmah svetovnega pokala v Secret Gardnu 23. (paralelni slalom) in 22. (paralelni veleslalom). Slednjega je dobila Nemka Ramona Hofmeister, pred Čehinjo Ester Ledecko ter rojakinjo Selino Jörg, ki pa je po lanski sezoni zaključila tekmovalno kariero in je, tako kot Gloria, tudi že mama.

Olimpijsko zlato iz Pjongčanga bo v Pekingu branila Ester Ledecka, ki je bila v Koreji suverena od kvalifikacij dalje. V boju za olimpijski naslov je premagala Selino Jörg, bron pa je pripadel Ramoni Hofmeister. Kotnikova je bila po petnajstem kvalifikacijskem času v osmini finala za tri stotinke počasnejša od na koncu  četrte Rusinje Alene Zavarzine, ki je medtem tudi že končala tekmovalno pot. Kotnikova je tako tudi na koncu osvojila 15. mesto, kar je njena najvišja uvrstitev na olimpijskih igrah.

Medtem ko bo Kotnikova na Kitajskem, pa bo njena mlajša kolegica, Sara Goltes, v Švici, kjer jo čakajo nastopi na štirih paralelnih slalomih za evropski pokal. Ta vikend (29.1. – 30.1.) bosta tekmi v Davosu, prihodnji (5.2. – 6.2.) pa v Lenzerheidu. Uvodni dve preizkušnji evropskega pokala (decembrska v nemškem Götschnu in januarska v ukrajinskem Bukovelu) sta minili brez slovenske udeležbe.

Uvrstitve Glorie Kotnik na tekmah svetovnega pokala v prvem delu sezone 2021/22:
Carezza (PVSL, 18. mesto), Cortina (PVSL, 31. mesto), Scuol (PVSL, 41. mesto), Bad Gastein (PSL, 20. mesto), Simonhöhe (PVSL, 21. mesto in ekipni PVSL, 6. mesto)  

Uvrstitve Glorie Kotnik na olimpijskih igrah:
Vancouver (PVSL, 27. mesto), Soči (PVSL, 24. mesto in PSL, 23. mesto), Pjongčang (PVSL, 15. mesto)

Spored deskarskih tekem OI Peking 2022 s slovensko udeležbo:
SNEŽNI PARK (SLOPESTYLE), ženske: 5.2., kvalifikacije, 6.2., finale
PARALELNI VELESLALOM, ženske in moški: 8.2., kvalifikacije in finale
SNEŽNI ŽLEB (HALFPIPE), moški: 9.2., kvalifikacije, 11.2., finale
SKOKI PROSTEGA SLOGA (BIG AIR), ženske: 14.2., kvalifikacije, 15.2., finale

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES