Japonska prevlada v Švici, obetaven začetek Naja Mekinca

Ekipni uspeh japonske reprezentance je zaznamoval znova odlično organizirani »Big Air Festival« v švicarskem Churu. Ob zanesljivi zmage Reire Iwabuchi in Takera Otsuke pred 15.000 glavo množico v večernem finalu so imeli namreč še štiri finaliste oziroma finalistke. Naš edini predstavnik na uvodni tekmi deskarjev na snegu za svetovni pokal, Naj Mekinc, je z lepo predstavo v kvalifikacijah zasedel 19. mesto.


Večerni finale v Churu si je ogledalo 15.000 gledalcev. (Foto: FIS)

Švicarski organizatorji, ki so »Big Air Festival« organizirali že tretjič zapored tudi tokrat niso razočarali. Za dvodnevni festival – v petek je bila na sporedu tekma smučarjev prostega sloga – so bile vstopnice za t.i. »zgodnje ptice« po ugodnejši ceni (159 švicarskih frankov) razprodane že v začetku julija. Tudi višje redne cene (vstopnica za VIP prostor je bila na voljo za 380 švicarskih frankov) niso ustavile ljubiteljev smučanja in deskanja prostega sloga vseh generacij (vstopnice za otroke so bile le na voljo po bolj »prijaznih« cenah), ki so lahko videli dve odlični tekmi. Razočaral pa seveda ni niti bogat celodnevni spremljevalni program za vse generacije v sponzorski vasi. Pika na i sta bila oba zaključna koncerta. V petek je zbrane navdušil globalno prepoznavni ameriški reper Busta Rhymes, v soboto pa predvsem na nemškem govorečem področju prepoznavna elektropunk skupina Deichkind iz Hamburga, ki zadnja leta deluje v Berlinu.

Po odpovedi novembrske tekme na Švedskem, Mekinca naslednja tekma svetovnega pokala čaka decembra v Kanadi. (Foto: SloSki Snowboard)

Sobotni del festivala je minil tudi v znamenju najboljše uvrstitve našega Naja Mekinca na tekmi svetovnega pokala v skokih prostega sloga (big air). 21-letni Ljubljančan je po zelo dobro izvedenih kvalifikacijskih skokih s čistim pristankom v drugi kvalifikacijski skupini zasedel 12. mesto, kar je zadostovalo za skupno 19. mesto. Kot nam je po včerajšnjih kvalifikacijah povedal trener Matevž Pristavec, so v ekipi zadovoljni predvsem z zanesljivo izvedbo zahtevnih skokov Mekinca, rezultat pa je prav tako lep obet pred nadaljevanjem jesenskih treningov na avstrijskih ledenikih (Hintertux in Stubai). Vtise po uvodu v sezone je jutro po tekmi strnil tudi Naj Mekinc. »Pogoji za tekmovanje so bili, kljub temu, da je v noči na soboto deževalo, dobri. Načeloma sem zadovoljen z izvedbo skokov, ampak vedno je prostor za izboljšavo, nadgradnjo,« nam je napovedal Mekinc, ki ga naslednja tekma svetovnega pokala v skokih prostega sloga čaka v začetku decembra v kanadskem Edmontonu. Tekma v švedskem Falunu, ki bi morala biti na sporedu konec novembra je bila namreč nedavno žal odpovedana.


Takera Otsuka in Reira Iwabuchi. (Foto: FIS)

Zmagovalca večernega spektakla pod žarometi sta postala Japonca Reira Iwabuchi in Takera Otsuka. Iwabuchijeva, ki je v svetovnem pokalu zmagal osmič, je na vrhu nasledila rojakinjo Kokomo Murase (včeraj je bila 5.), na drugi in tretji stopnički pa sta tako kot lani stali Anna Gasser (Avstrija, 2. mesto) in Jasmine Baird (Kanada, 3. mesto). Na nehvaležnem četrtem je ostala Kokomina mlajša sestra Yura Murase, šesta je bila domačinka Bianca Gisler. Elitno žensko osmerico sta zaključili Chihiro Edamatsu (Japonska)  ter najstarejša finalistka (letnik 1990), Enni Rukajarvi (Finska).

V moški konkurenci je največ pokazal Japonec Takeru Otsuka, drugi je bil njegov rojak Ruki Tobita, tretji pa na veselje domačih gledalcev Nick Puenter (Švica). Brez stopničk je na četrtem mestu ostal Nemec Noah Victor, mesto za njim je končal lanski zmagovalec, domačin Jonas Boesiger, na šestem pa vsestranski deskar prostega sloga in najmlajši finalist (letnik 2005), Avstralec Valentino Guseli. Zadnji del tabele elitne deseterice zaključujejo zmagovalec kvalifikacij Kalle Jarvilehto, (Finska, 7. mesto), Nicolas Laframbioise (Kanada, 8. mesto), Oyvind Kirkhus (Norveška, 9. mesto) in najstarejši finalist (letnik 1994), Avstrijec Clemens Millauer (10. mesto).

>>> Uradni rezultati

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES