Košir finalist v Piancavallu

V italijanskem Piancavallu je bil danes na sporedu predzadnji posamični paralelni slalom za svetovni pokal v tej sezoni. Prvih zmag v karieri sta se veselila domačin Marc Hofer in Japonka Tsubaki Miki, slednja si je zmago razdelila s Švicarko Julie Zogg. Edina slovenska predstavnika na tekmi sta zasedla 12. (Žan Košir) oziroma 17. mesto (Tim Mastnak). Jutri bo, brez slovenske udeležbe, v Piancavallu še ekipni paralelni slalom mešanih dvojic, nato pa se karavana alpskih deskarjev seli na našo Roglo, kjer bo v sredo (16.3.) zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni.


Žan Košir je pred domačo tekmo na Rogli v dobri formi.  © Miha Matavž

V dopoldanskih kvalifikacijah je bil v moških konkurenci najboljši »specialist za Roglo« (na zreškem Pohorju je zmagal že dvakrat!), Italijan Edwin Coratti. Žan Košir se je z devetim časom zanesljivo uvrstil v finale elitne šestnajsterice, Tim Mastnak pa  je popoldanski finale zgrešil zgolj za 15 stotink sekunde. Končno 17. mesto si je razdelil s slovanskim kolegom Radoslavom Jankovim (Bolgarija).

Košir se je v osmini finala pomeril z Alexandrom Payerjem (Avstrija). Deskar z avstrijske Koroške je bil hitrejši, tako da se je Tržičan moral zadovoljiti z 12. mestom. »Z uvrstitvijo v finale sem osnovni cilj izpolnil. Seveda sem si želel več, a se ni izšlo. Vse upe zdaj polagam na domačo Roglo. V naslednjih dneh bom opravil še nekaj veleslalomskih treningov, nato pa grem na Jasi na polno,« je odločen Košir. Podobno razmišlja tudi njegov mlajši kolega Tim Mastnak, ki se mu je danes finale izmuznilo zgolj za 15 stotink. »Pričakovani finale sem izgubil že v prvi kvalifikacijski vožnji. Druga je bila precej boljša, za las sem zgrešil finale. Občutki z druge vožnje so temelj za naslednje dni in pa sredo, ko je na »moji« Jasi na sporedu meni bližji veleslalom,« pa optimističen ostaja Mastnak. Zmagal je 24-letni domačin Marc Hofer, ki je ob svoji prvi uvrstitvi v izločilne boje šel povsem »do konca«. V velikem finalu je premagal najhitrejšega kvalifikanta Corattija, tretje mesto pa je pripadlo Korejcu Sangho Leeju (v malem finalu je bil boljši od Nemca Stefana Baumeistra). V ženski konkurenci je, prav tako prvič v karieri, zmagala Japonka Tsubaki Miki. Prvo mesto si je razdelila (to se je v ženski konkurenci zgodili prvič, v moški pa sta si zmago februarja 2020 v kanadskem Blue Mountainu že razdelila takratna finalista Avstrijec Benjamin Karl in Italijan Mirko Felicetti) z zmagovalko zadnje tekme (2020) na tem prizorišču, »slalomistko iz Davosa«, Julie Zogg (Švica). Tretja je bila Ramona Theresia Hofmeister (Nemčija), ki je v malem finalu premagala vodilno v skupnem seštevku svetovnega pokala v paralelnih disciplinah, Avstrijko Danielo Ulbing. V moški konkurenci je pred zadnjima dvema posamičnima tekmama v majici vodilnega v skupnem seštevku Korejec Lee, Mastnak je 6, Košir pa 14.     

Jutri (ob 13. uri) bo v Italiji na sporedu še ekipni paralelni slalom mešanih dvojic, kjer pa Slovencev ne bo na štartu.

»Prvič v tej sezoni smo nastopili v bolj sproščenih razmerah in to dejstvo me nadeja z optimizmom. Z deskanjem naših asov smo lahko zadovoljni, čeprav smo vsi skupaj pričakovali več. Toda ta »več« pride na vrsto v sredo, ko bomo branili lansko Koširjevo zmago na Rogli,« pa napoveduje slovenski trener Izidor Šušteršič, ki bo naslednji teden ob Koširju in Mastnaku »v ogenj« poslal še Glorio Kotnik, Saro Goltes, Roka Marguča in Jerneja Glavana.

Poleg alpskih deskarjev so danes za točke svetovnega pokal tekmovali tudi krosisti in krosistke. V avstrijskem Reiteralmu sta bila najboljša Italijan Lorenzo Sommariva in Britanka Charlotte Bankes.

Zvočne izjave:
Žan Košir (mp3)
Tim Mastnak (mp3)
Izidor Šušteršič (mp3)

Rezultati (Pinacavallo) >>
Rezultati (Reiteralm) >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES