Križnarjeva Silvestrsko turnejo v Beljaku začela s 3. mestom

Na prvi tekmi 2. Silvestrske turneje v avstrijskem Beljaku je Nika Križnar zasedla 3. mesto, med najboljšo deseterico sta bili tudi Ema Klinec in Urša Bogataj, točke pa tudi za preostale tri slovenske skakalke. 

Najboljše tri v Beljaku © SloSki

Silvestrsko turnejo, drugo po vrsti, je za Slovenijo začela Maja Vtič, ki je v prvem paru premagala Juki Ito, skočila je 87.5 metrov, tako kot Japonka, a je zbrala 107,2 točk oz. 1,6 točke več. Vtičeva je po prvi seriji zasedala 23. mesto. Katra Komar je nato v paru z Nazomi Marujama s 85 metri izgubila, a se je vseeno s 106,0 točkami prebila v finalno serijo na 27. mestu. Urša Bogataj je kot tretja Slovenka z 89 metri in 118,9 točkami brez težav izločila Klaro Ulrichovo, ki je skočila 75.5 metrov, po prvi seriji pa je bila na 11. mestu.  Nov zelo dober skok je nato uspel Niki Prevc, ki je z 89.5 metri in 121,3 točkami premagala 76.5 metrov Kanadčanke Nicole Maurer, bila pa je na visokem 8. mestu po prvem skoku. Nika Križnar je kot predzadnja naša pristala pri 93.5 metrih, drugi daljavi seriji, s 122,0 točkami pa je zanesljivo ugnala norveško debitantko Kjersti Graesli. Sijajno pa je nato skočila še Ema Klinec, 95 metrov je bila daljava serije, 124,9 točk pa jo je uvrstilo na 3. mesto po prvem skoku, v paru je bila sicer boljša od Finke Julie Kykkaenen. V vodstvu po prvem skoku je bila Avstrijka Eva Pinkelnig z 91.5 metri in 127,0 točkami, skakala je z nižjega zaletišča, druga je bila Norvežanka Anna Odine Stroem s 93.5 metri in 126,0 točkami.

Ema Klinec po doskoku v finalni seriji © GEPA

V finalni seriji 31 skakalk je Komarjeva pristala pri 87 metrih, 213,3 točk pa je bilo dovolj za rezultat sezone s 24. mestom. Vtičeva je s 83 metri in 210,0 točkmi nazadovala na končno 27. mesto, s tem je osvojila 4 točke svetovnega pokala. Bogatajeva je v finalni seriji skočila 93.5 metrov, ob močni konkurenci pa je 238,1 točk danes zadostovalo za končno 10. mesto. Žal se finalni skok ni preveč posrečil Prevčevim ki je s 86 metri in 229,7 točkami preizkušnjo končala na 16. mestu. Nato smo videli odločen napad Križnarjeve, ki je pristala pri 93.5 metrih, 243,5 točk pa jo je popeljalo do prvih letošnjih stopničk! Bilo je zelo tesno, saj je le 4 desetinke na četrtem mestu zaostala Kanadčanka Alexandra Loutitt, še dve desetinki več pa petouvrščena Marita Kramer iz Avstrije. Klinčeva je v finalni seriji z 90 metri in padcem na črti padca ter z 239,7 točkami padla na končno osmo mesto, denimo le 3,8 točk za stopničkami.

Nika Križnar © GEPA

Zanesljivo je zmagala, v finalu z daljavo dneva, 95.5 metri Pinkelnigova, ki je zbrala 257,9 točk, druga je bila Norvežanka Stroemova z 92.5 metri in 248,4 točkami.

Nika Križnar © GEPA

Jutri bodo v Beljaku najprej na sporedu kvalifikacije ob 11.30 uri, druga tekma turneje pa bo na sporedu ob 13. uri.

Izjave po tekmi

Nika Križnar (MP3): “Jaz sem zelo zadovoljna z današnjo predstavo. Zdi se mi, da je tekma in v živo in po TV izgledala zelo napeta. S puncami smo bile zelo skupaj. Res je bilo potrebno dvakrat vrhunsko. Vesela sem rezultata, končno sem prišla do želenih stopničk, ki sem jih res že komaj čakala, v prvem trenutku se mi je odprlo. Upam, da je Ema v redu. Res mi je žal za njen doskok, a verjamem, da je borka in bo šla dalje in bo jutri pokazala super skoke. To je to. Zadovoljna sem, da so me prišli podpirat vsi navijači, pravi dan so prišli tisti, ki me res podpirajo vsak dan.”

Ema Klinec (MP3): “Danes imam nov tatoo. Zelo sem zadovoljna sicer, uspela sta mi dva zelo lepa skoka. Tudi drugi je bil dober, razmere so bile malo slabše. Škoda, danes bi si z Niko po mojem delile tretje mesto. A smo vsaj pobrali stopničke. Zelo sem zadovoljna s svojo predstavo in jutri napadem naprej.”

Zoran Zupančič (MP3): “Res lep ekipni izplen. Res sem zadovoljen s tem kar so danes punce pokazale, ta boj, ta ekipni duh se je danes po dolgem času ponovno prikazal. Če bomo tako stopnjevali, verjamem, da bomo postali še močnejši. Zadovoljni smo s stopničkami Nike Križnar. Po prvi seriji je kazalo še boljše, a smo v finalu žal nekaj teh točk podarili. A čaka nas še domače prizorišče.”

Uradni rezultati >>

Deli novico