Nadaljuje se severnoameriška turneja

Karavana deskarjev prostega sloga se je iz Kanade preselila v ZDA, kjer jih ta teden (Copper Mountain, 14. – 17. 12.) čakata novi tekmi svetovnega pokala. Jutri (14.12.) pozno popoldan po srednjeevropskem času bodo na sporedu kvalifikacije prve letošnje tekme v snežnem žlebu (half pipe), dan kasneje (četrtek, 15.12.) pa še v skokih prostega sloga (big air). Na prvi bo Slovenijo zastopal Celjan Tit Štante, na drugi pa Ljubljančan Naj Mekinc. Finalni preizkušnji bosta na sporedu v petek 16.12. (snežni žleb) in soboto 17.12. (skoki).


Prenovljeni snežni žleb v Copper Mountainu. (Foto: FIS Snowboard/Buchholz)

Začenja tudi Štante

24-letni Tit Štante se na prizorišču tekme v ameriški zvezni državi Kolorado nahaja že od prejšnjega tedna in se je že dodobra spoznal z letos obnovljenim žlebom. Včeraj je bil na sporedu tudi prvi od dveh uradnih treningov. »Začel sem odlično, zadovoljen sem. V tem žlebu se res počutim zelo dobro in samozavestno, mi pa še nekaj manjka do želenih voženj. Do kvalifikacij bom samo še dodajal in stopnjeval,« je pred prvo tekmo sezone optimističen olimpijec, ki dobro pozna to prizorišče. V Coppru je namreč na tekmi svetovnega pokala prvič nastopil leta 2014 in nato še petkrat, poleg tega je v tem žlebu nastopil še na petih FIS in štirih tekmah severnoameriškega pokala Nor-Am Cup. V svetovnem pokalu je tu najvišje segel leta 2019, ko je bil devetnajsti. Lani je bil tri mesta slabši (22.), zmagal je aktualni japonski državni prvak Ruka Hirano pred Švicarjem Janom Scherrerjem in še enim Japoncem, Yuto Totsuko. V ženski konkurenci je bila lani v Koloradu najboljša Kitajka Xuetong Cai. Deskarji in deskarke, ki nastopajo v najstarejši deskarski olimpijski disciplini imajo po Coppru v koledarju še tri tekme svetovnega pokala, četrta (marca bi morala biti na sporedu v kitajskem Secret Gardnu) je bila nedavno odpovedana. Zmagi v skupnem seštevku branita že omenjena Caiova in pa Japonec Ayumu Hirano, ki je bil lani na uvodni tekmi svetovnega pokala četrti, nato pa je v svetovnem pokalu nizal samo še zmage, postal pa je tudi olimpijski prvak.

Prvič letos na skoku v snežnem parku

Potem ko sta prvi tekmi svetovnega pokala v skokih prostega sloga potekali na umetnih konstrukcijah v središčih večjih mest (Chur, Edmonton), pa bo tretja potekala na skoku v snežnem parku na smučišču. Edinemu slovenskemu predstavniku na tekmi, 21-letnemu Naju Mekincu, kot nam je zatrdil na novinarski konferenci pred sezono, tovrstni skoki ustrezajo precej bolj kot tisti na umetnih konstrukcijah. Ob dejstvu, da je v odlični formi in je bil na zadnji tekmi v Kanadi zelo blizu uvrstitvi v zaključni del tekme si lahko v Coppru obetamo nove lepe skoke in če se bo vse izšlo po načrtih, novo uvrstitev med najboljšo dvajseterico. Tudi za Mekincem je že prvi uradni trening. Drugi in hkrati zadnji ga čaka danes zvečer po našem času, v sredo pa dan počitka. V ZDA namreč poleg deskarjev nastopajo tudi smučarji prostega sloga, ki bodo skakalnico »zasedli« v sredo.


Skok so organizatorji postavili v neposredno bližino žleba. (Foto: FIS Snowboard/Buchholz)

Po dveh tekmah svetovnega pokala v skokih je Mekinc z 19 točkami na 24. mestu, vodi zmagovalec Edmontona Valentino Guseli (Avstralija) pred dvema Japoncema (Takero Otsuka, Ruki Tobita). V ženski konkurenci sta na vrhu s po eno zmago in tretjim mestom Kanadčanka Jasmine Baird in Japonka Reira Iwabuchi.

>>> Urnik Copper Mountain

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES