Najboljši uvod v sezono Ane Bucik v karieri

V Söldnu se je z ženskim veleslalom začela sezona 2023/24 svetovnega pokala v alpskem smučanju. S svojim najboljšim rezultatom na ledeniku Rettenbach se je izkazala Ana Bucik, ki je bila enajsta. Preostali dve Slovenki, Neja Dvornik in Andreja Slokar sta ostali brez točk na uvodu v sezono.

Ana Bucik je zadovoljna s prvo tekmo sezone. Foto: Agence Zoom 

Za razliko od lani, ko je ženski uvod v Söldnu zaradi slabega vremena odpadel, so bile razmere za tekmovanje danes idealne. Lepa kolisa, sončno vreme in veliko gledalcev. Razmere, ki ustrezajo Ani Bucik, česar pa ni najbolje izkoristila v prvi vožnji, ko je nastopila s številko enajst. Primorka je imel imela nekaj težav na zahtevni strmini, ki ji ne ustreza in si je nabrala že veliko zaostanka. V spodnjem delu je pokazala, da se že pozna trening superveleslaloma, ki je bila novost v letošnjem pripravljalnem obdobju in je zaostanek za vodilno Federico Brignone zajezila na + 2,51. To je pomenilo 14. mesto po polovici tekme, kar je pomenilo lepo izhodišče za napad v drugi vožnji. Malce slabše se je izšlo preostalima dvema Slovenkama na startu, Neji Dvornik in Andreji Slokar. Dvornikovi se je poznalo, da se vrača po bolezni in ji je na zahtevni progi zmanjkalo moči ter je odstopila. Slokarjeva pa je tekmovala prvič po težki poškodbi v lanski sezoni in je z zaostankom + 5,41 zasedla 45. mesto in zgrešila finale.

Tudi v finalu so bile razmere za smučanje odlične, odlično pa je smučala tudi Ana Bucik. Tokrat se je strmine lotila veliko bolj odločno in napadalno, kar je pomenilo skok po lestvici navzgor. Ob prihodu v cilj se je na prvem mestu izenačila z Američanko Paulo Moltzan, na koncu pa sta zasedli enajsto mesto, kar je najboljši rezultat Bucikove v Söldnu v njeni karieri. Američanka in Slovenka sta za zmagovalko, Laro Gut-Behrami zaostali +2,67. Švicarka je v drugi vožnji smučala brezhibno in napadla iz četrtega mesta. Na koncu je uspela za dve stotinki prehiteti vodilno po prvi vožnji Federico Brignone, tretja pa je bila Slovakinja Petra Vlhova, ki je zaostala 14 stotink. Trojica je bila razred zase, saj je četrta Sara Hetor zaostala že več kot sekundo.

Izjave po tekmi (mp3):

Ana BucikPo koncu tekme sem zelo zadovoljna. Nekako nisem vedela, kaj točno pričakovati danes. Bilo je veliko nesigurnosti in prvi tek je bil nekako tisto, kar sem se bala, da bo. Sem vesela, da sem se za drugo uspela sprostiti in smučati boljše. Še vedno je nekaj rezerve, a je bilo to povsem nekaj drugega in sem lahko zelo zadovoljna.”

Andreja SlokarPrva tekma po letu in pol. Ni šla tako, kot sem si želela in pričakovala po vožnjah na treningih. Vseeno je to bila prva tekma in tako to je. Jaz se počutim vredu in moje koleno je dobro. Danes ne bi smel biti tak problem, kot se je na koncu izkazalo. Na kratko. Smučala sem slabo in temu primeren je rezultat. Sedaj gremo naprej v Levi in tam trenirati naprej.”

Grega Koštomaj, glavni trenerNisem ravno zadovoljen s prvo predstavo Ane, ki je bila preveč zakrčena. Pustila si je, da ji je tekma prišla do živega in je bilo preveč treme. V drugo je smučala dosti boljše, kar je kazala že na treningih. S takšnim smučanjem smo računali na uvrstitev v top 15, kar se je izkazalo. Rezultat je zelo dober in pomaga pri vzdrževanju pozicije v prvi jakostni skupini, kar omogoča dobro izhodišče tudi na naslednjih veleslalomih. Zelo veseli ta hiter preklop, ki ga je naredila med obema vožnjama. Zelo dobro se je proge lotila tudi Neja, ki pa je morda malce prehitro obupala. Je pa res, da je bila bolana, kar na tej strmini pobere dovolj moči in je ta odstop posledicca morda tudi bolezni. Pri Andreji pa velika nervoza na startu in posledično zadržan nastop. Če sem odkrit, je bila na treningih povsem enakovredna Ani in to tudi na zelo zahtevnih terenih in na ledu. Smučala se je zelo dobro, tako da ji moramo uspeti le dvigniti glavo in verjamem, da bo veliko bolj uspešna že na naslednjih tekmah.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Generali_K
Petrol_K
Argeta_K
NLB_K
Telekom_K
Športna_loterija_K
Ford_K
Alive_2K