Nika Prevc v Beljaku s prepričljivo zmago do rumene majice

S prednostjo kar 26 točk je Nika Prevc dobila sedmo tekmo letošnje sezone svetovnega pokala v avstrijskem Beljaku, s tem pa je tudi prevzela vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala. Uspeh sta dopolnili Nika Križnar na 6. mestu in z rezultatom kariere Katra Komar na 8. mestu, točke na 21. mestu tudi Emi Klinec.

Najboljše tri na prvi tekmi v Beljaku, foto: NordicFocus

Nika Prevc je pot do nove zmage v svetovnem pokalu tlakovala že z izjemnim skokom v prvi seriji, dolgim 96.5 metrov, s 135,2 točkami pa je imela kar 19,7 točk prednosti pred sicer zelo izenačeno konkurenco. Izvenserijski predstavi naše skakalke se je z 91.5 metri in 115,5 točkami najbolj približala Nemka Anna Ruprecht, tretja je bila Kanadčanka Abigail Strate z 91 metri in 115,3 točkami. Katra Komar je zasedala 13. mesto z 88.5 metri in 107,8 točkami, Nika Križnar je bila takoj za njo s 87 metri ter 107,5 točkami, Ema Klinec je v finale skočila na 22. mestu s 103,1 točkami. Žal je le pol točke na 31. mestu do finalne serije zmanjkalo Ajdi Košnjek, doskočila je pri 84 metrih.

Nika Prevc, foto: NordicFocus

V finalu je Ema Klinec s 86 metri in 203,9 točkami pridobila eno mesto za končno 21., odlično pa so nastopile preostale tri Slovenke. Križnar je s 93 metri in 226,3 točkami skočila do 6. mesto, rezultat kariere je z 8. mestom spisala Komar, ki je pristala pri 88.5 metrih, zbrala je 220,1 točk. Brez težav, s še enim najboljšim skokom, pa je do tretje zmage skočila Nika Prevc, ki je z 92 metri zbrala 262,7 točk oz. kar 26 točk več od drugouvrščene Eve Pinkelnig. Tretja je bila Kanadčanka Strate z zaostankom 29,1 točk.

Zoran Zupančič in Nika Prevc, foto: NordicFocus

Izjave po tekmi

Nika Prevc (MP3): “Zelo sem zadovoljna z današnjimi skoki, predvsem pa to, da imam zdaj novo majico.”

Nika Križnar (MP3): “Kot ekipa smo zelo veseli in zadovoljni nad Niko Prevc, ki je prevzela vodstvo v skupni razvrstitvi. Zelo sem vesela za njo, naj obdrži to majico čim dlje, ker ji pristoji. Za sebe pa lahko rečem, da je bil prvi skok malo podivjan, drugi pa je bil lepo umirjen, zbran, naredila sem tisti pravi skok. Z dvema takima skokoma vem, da sem lahko zelo visoko. Šola za naprej.”

Katra Komar (MP3): “Zelo lep dan v Beljaku, rezultat kariere. Zelo sem zadovoljna, da so bili skoki mirni, tako da grem jutri mirno naprej v tekmo.”

Zoran Zupančič (MP3): “Lepa tekma, kaj naj rečem? Super! Zdaj lahko rečemo, da imamo serijsko zmagovalko. Nika Prevc je danes pokorila konkurenco. Zmagala je z naskokom 26 točk na mali skakalnici. To je izjemno! Vzela je rumeno majico in poskrbela, da smo ponovno poslušali našo himno v Avstriji. Res lep tudi drugi skok Nike Križnar, upam, da se bo sprostila, da ji res uspeta dva takšna skoka, potem bo že v boju za stopničke. Res velike čestitke danes Katri Komar za rezultat kariere. 1000x zasluženo. Upam, da se bo zdaj sprostila in da ji bo ta rezultat dal tisto energijo, da ga bo poskušala napadati večkrati oz. ga še popraviti. Ema se danes ni znašla, kot tudi ostale punce. Vsega nam ne gre zameriti, vedno nas čaka še delo.”

Jutri bo v Beljaku na sporedu še ena tekma svetovnega pokala ob 12.30 uri.

Uradni rezultati >>

Deli novico