Nova velika zmaga Maxa Parrota

Februarja 2018 je na olimpijskih igrah v Pjongčangu v snežnem parku osvojil srebro. Decembra istega leta je zbolel (Hodgkinov limfom) in namesto »slopestyle« ter »big air« tekem so se na njegovem urniku vrstile kemoterapije. »Boj« z boleznijo je Parrot dobil in se uspešno vrnil na sneg in tekmovanja. Danes je 27-letnik osvojil novo veliko zmago, njegovo je prestižno olimpijsko zlato v snežnem parku. Srebrno kolajno si bo nadel deset let mlajši domačin Yiming Su, bronasto pa Parrotov 28-letni rojak Mark McMorris.


»MP« (številka 11) na štartu enega izmed uradnih treningov v olimpijskem snežnem parku. © GEPA pictures

Max Parrot je v včerajšnjih kvalifikacijah osvojil deseto mesto, tako da, vsaj navidezno, ni bil v najožjem krogu favoritov za olimpijski naslov, čeprav je že večkrat dokazal (v domači vitrini ima lepo zbirko kolajn z X iger, pa srebro s svetovnega prvenstva in zadnjih olimpijskih iger), da se na tekmah najvišjega ranga zelo dobro znajde. Z drugo od treh voženj, ki so jih imeli na voljo finalisti, si je prideskal olimpijsko zlato. Srebro je pripadlo najboljšemu kvalifikantu, domačinu Yiming Suju, bron pa Parrotovemu kolegu z izjemno močne »Air Canada« posadke, Marku McMorrisu. Slednji, za mnoge prvi favorit olimpijskega »slopestyle-a«, je tako še tretjič zapored osvojil olimpijski bron v snežnem parku.

Brez medalje je na četrtem mestu ostal olimpijski prvak iz Pjongčanga (Red Gerad, ZDA), na petem mestu pa je pristal najboljši Evropejec, Italijan Emiliano Lauzi. V finalu sta poleg našega zahodnega soseda deskala še dva Evropejca (Norvežana Mons Roisland – 7. in Staale Sandbech – 11.) in dva Japonca (Kaito Hamada – 8 in Takeru Otsuka – 10.). Kanadčani so imeli poleg obeh »povratnikov« na olimpijske stopničke v igri za medalje še Sebastiena Toutanta (9. mesto), Američani pa poleg Gerarda še Chrisa Corniga (6. mesto) in Seana Fitzsimonsa (12. mesto). Prva moška deskarka olimpijska preizkušnja je minila brez slovenskega tekmovalca, sta pa zato v vlogi glavnega sodnika in pa tehničnega delegata za slovensko prisotnost na tekmi poskrbela Iztok Šumatić in Matevž Stanovnik.

Deskarji in deskarke, ki nastopajo v t.i. park disicplinah se zdaj selijo v Peking, kjer jih 14. februarja čakajo kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air), dan kasneje pa še finale. Na generalki za olimpijske igre leta 2019 je v moški konkurenci v Pekingu na tekmi svetovnega pokala slavil prav današnji junak Max Parrot, v ženski pa je bila najboljša Japonka Miyabi Onitsuka. Oba bosta na štartu tudi prihodnji ponedeljek, ko bomo pesti znova držali tudi za našo Urško Pribošič. Slednja je bila na omenjeni tekmi decembra 2019 na osemnajstem mestu.

OI PEKING, snežni park:
rezultati – moški (7.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES