Peter v Lahtiju ukrotil veter za 60. stopničke v karieri!

Zadnji nastop v karieri v finskem Lahtiju je Petru Prevcu prinesel prve stopničke na tem prizorišču in hkrati jubilejne, že 60. v svetovnem pokalu! Podobno kot na tekmah v Oberstdorfu prejšnji konec tedna je tudi tokrat zasedel 2. mesto, danes ga je ugnal Avstrijec Jan Hörl, tretji je bil, s prvimi stopničkami v karieri, Poljak Aleksander Zniszczol.

Slovenska ekipa v Lahtiju, foto: NordicFocus

Prva, znova vetrovna serija, v Lahtiju je trajala kar 80 minut, v vodstvu pa je bil s 124 metri in 124,6 točkami Avstrijec Jan Hörl pred Poljakom Aleksandrom Zniszczolom s 128.5 metri in 123,1 točkami, Peter Prevc je bil z enako daljavo in s 123,0 točkami tretji. Izjemno majhne razlike po prvi seriji, enajsti Rjoju Kobajaši je denimo zaostajal le 12,6 točk za prvim mestom. Domen Prevc je v finale skočil s 122.5 metri in 109,5 točkami na 21. mestu, Lovro Kos pa s 114 metri in 105,8 točkami na 26. mestu. Žak Mogel je zasedel 33. mesto s 117 metri in 103,4 točkami, le pol točke za trideseterico, Maksim Bartolj je bil z enako daljavo in s 95,4 točkami na 41. mestu.

Peter Prevc, foto: NordicFocus

V finalni seriji je zmagovalec petkove tekme, Kos, skočil 115.5 metrov in je z 215,7 točkami zahtevno preizkušnjo tokrat sklenil na 24. mestu. Domen je bil po doskoku kmalu diskvalificiran in je tako zasedel 30. mesto danes. Ob koncu serije pa smo z nestrpnostjo pričakovali zadnji skok Petra Prevca v Lahtiju, kjer še nikoli ni stal na zmagovalnem odru. Poslovnilni skok je opravil izjemno, dolg je bil 131 metrov in z 264,2 točkami je z veliko prednostjo prevzel vodstvo pred konkurenco! Zniszczol je za njim doskočil pri 129.5 metrih in je zaostal točno 10 točk za prve stopničke v karieri, prve poljske v tej sezoni. Nato pa je skočil še Hörl, ki je imel še precej boljše vetrovne razmere, ki so ga odnesle do 134.5 metrov, in na koncu je zbral 266,1 točk za tesno zmago pred našim kapetanom. Peter je s tretjimi stopničkami v tej sezoni dvaindvajsetič skočil na 2. mesto, hkrati pa se veseli jubilejnih, 60. stopničk v karieri!

Peter Prevc, Jan Hörl in Aleksander Zniszczol, foto: NordicFocus

Izjavi po tekmi

Peter Prevc (MP3): “Odličen zaključek vikenda v Lahtiju, 2. mesto. 24. tekma mi je končno prinesla posamične stopničke. Vesel sem, da sem tudi v Lahtiju prišel do super rezultata s super skoki.”

Robert Hrgota (MP3): “Res lep zaključek vikenda, da je Petru uspelo na zmagovalni oder v Lahtiju prvič v karieri. Bolj srečni ne moremo zapustiti Lahtija. Škoda zmage, a mislim, da za to še pride čas.”

Svetovni pokal se bo konec prihodnjega tedna nadaljeval z norveško RAW AIR turejo v Oslu.

Uradni rezultati >>

Deli novico