Prvo (deskarsko) zlato za Novo Zelandijo

Danes zgodaj zjutraj po našem času je bil podeljen prvi komplet olimpijskih medalj v okviru štiriindvajsetih zimskih olimpijskih iger v Pekingu. Zlato v ženskem snežnem parku (slopestyle) je osvojila Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija), srebro Julia Marino (ZDA) in bron Tess Coady (Avstralija). Urška Pribošič je tekmo zaključila po včerajšnjih kvalifikacijah (24. mesto). Po deskarkah so se v parku v kvalifikacijah pomerili še deskarji. Finale najboljše dvanajsterice bo na sporedu jutri.

Zoi Synnott Sadowski (Nova Zelandija) je nova olimpijska prvakinja v snežnem parku. © GEPA pictures

20-letna Avstralka Zoi Synnott Sadowski je po januarski zmagi na X igrah, danes zmagala še na olimpijskih igrah. Najboljša je bila že v včerajšnjih kvalifikacijah. Z odlično zadnjo od treh voženj, ki so jih imele na voljo finalistke, je znova dokazala, da ji v parku v tem trenutku ni para! Bronasti olimpijski kolajni, leta 2018 jo je v Pjongačangu osvojila v skokih prostega sloga (big air), je tako dodala še zlato. Gre za prvo novozelandsko zlato na zimskih olimpijskih igrah. Srebro je na svojih drugih olimpijskih igrah osvojila 24-letna Američanka Julia Marino, bron pa 21-letna debitantka Tess Coady (Avstralija), ki je z zmago na zadnji tekmi svetovnega pokala pred igrami (Laax) nakazala, da bi zelo visoko utegnila pristati tudi na olimpijskih igrah. Brez kolajne je na četrtem mestu ostala podprvakinja iz Pjongčanga 2018, Kanadčanka Laurie Blouin, na sedmem branilka brona iz zadnjih iger (Enni Rukajarvi, Finska) ter na devetem v Pojngčangu 2018 in tudi Sočiju 2014 zlata Američanka Jamie Anderson.

Najvišje uvrščena Evropejka je bila po pričakovanjih Avstrijka Anna Gasser (6. mesto). Poleg naše severne sosede in že omenjene Finke sta v finalu evropsko deskanje zastopali še Nemka Annika Morgan (8. mesto) in Švicarka Ariane Burri (12. mesto).    

Edina slovenska predstavnica na tekmi v snežnem parku, Urška Pribošič, je tekmo končala v včerajšnjih kvalifikacijah. Zasedla je 24. mesto in tako ostala brez današnjega finala dvanajsterice. 31-letna debitantka na olimpijskih igrah pa s tem še ni zaključila z nastopi na letošnjih igrah, 14. februarja jo namreč v Pekingu čakajo kvalifikacije v skokih prostega sloga (big air). Poleg 31-letne Blejke in njenega trenerja Matevža Pristavca sta bila na prvi deskarski olimpijski preizkušnji v aktivni vlogi še dva Slovenca: Iztok Šumatić kot glavni sodnik in Matevž Stanovnik kot tehnični delegat.

Po dekletih so se v park podali še fantje. V kvalifikacijah je nastopilo trideset deskarjev iz petnajstih držav. Po dveh vožnjah (za uvrstitev je štela boljša) je bil najboljši domačin Yiming Su. Sledili so mu Mark McMorris (Kanada), Sean Fitzsimmons (ZDA), Staale Sandbech (Norveška), Redmond Gerard (ZDA), Takeru Otsuka (Japonska), Emiliano Lauzi (Italija), Sebastien Toutant (Kanada), Mons Roisland (Norveška), Max Parrot (Kanada), Chris Cornig (ZDA) in Kaito Hamada (Japonska). Finale omenjene dvanajsterice bo na sporedu jutri ob 05:00.

OI PEKING, snežni park:
rezultati – ženski finale (6.2.)
rezultati – moške kvalifikacije (6.2.)
štartna lista – moški finale (7.2., 05:00)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES