Slovenski orli ubranili naslov svetovnih prvakov v poletih!

Na letalnici na Kulmu so Lovro Kos, Peter in Domen Prevc ter Timi Zajc znova postali ekipni svetovni prvaki v smučarskih poletih. Srebrna Avstrija je zaostala skoraj 30 točk, bronasta Nemčija pa več kot 60 točk.

Domen in Peter Prevc, Timi Zajc ter Lovro Kos, foto: NordicFocus

Tekmovanje na Kulmu je za Slovenijo odprl Lovro Kos z odličnim poletom, dolgim 231 metrov, odlično je nato nadaljeval Peter Prevc z 226 metri oz. poletom tega vikenda z njegove strani. Domen Prevc je bil v tretji skupini fantastičen z 232 metri, zanesljivo vodstvo po prvi seriji pa je za Slovenijo potem potrdil Timi Zajc z 226.5 metri. V finalni seriji je Kos poletel malce slabše, a 208 metrov ni ogrozilo slovenskega vodstva tudi po petih poletih. Peter je nato z 213.5 metri spet utrdil slovensko vodstvo, še enkrat pa je razliko v primerjavi s konkurenti naredil Domen, ki je v težkih vetrovnih razmerah poletel 194 metrov. Ubranitev naslova iz Vikersunda je z zadnjim poletom na tekmi potrdil Zajc, ki je pristal pri 202 metrih in slavje se je lahko začelo! Srebro je z zaostankom 26,5 točk osvojila Avstrije, bron pa z zaostankom 65,5 točk Nemčija.

Timi Zajc, Domen Prevc, Peter Prevc in Lovro Kos, foto: SloSki

Izjave po tekmi

Domen Prevc (MP3): “Sprva nisem bil prepričan, da mi je uspel res dober skok. Ko sem pa potem videl posnetek in ko sta me Lovro in Peter potolažila sem videl, da sem oddelal svoje in da sem dodal kamenček v mozaik. Peter me je presenetil pozitivno, res je šel preko sebe sploh po včerajšnjem dnevu. Lovrotu sem zaupal, Timi je pa rutina od letalca.”

Lovro Kos (MP3): “Nastopa bi ocenil na 80%. Prvi je bil zelo lep, drugi z malo manjšo napako. Še vedno pa sem užival v vseh poletih. Pri Domnu smo bili vsi malo nervozni, nismo vedeli, ker so bili malo slabše razmere. A nekako je zvozil in takrat smo že bili blizu.”

Peter Prevc (MP3): “Zmaga, odličen rezultat! Več ne potrebujemo govoriti. Nič nisem podoživljal Kulma od prej. Na razglasitvi sem bil prisoten v tem trenutku in sem to poizkušal zaužiti. Nastopi preostale trojice so bili zelo zanimivi. Do konca je bilo napeto in zadovoljen sem, da so zdržali pritisk.”

Timi Zajc (MP3): “Prva serija je bila zelo lepa. Pokazali smo vsi, da zelo dobro letimo in da si zaslužimo zlato. Tudi v drugi seriji, ko so razmere začele biti težke, smo vsi zdržali in mislim, da smo si vsi štirje danes zaslužili zlato. Nista pomembna moja skoka, pomembno je, da smo vsi štirje fantje dali vse od sebe in da imamo vsi štirje medaljo.”

Robert Hrgota (MP3): “Po prvi seriji je izgledalo vse tekoče, je bila mogoče druga serija morda za malo popestritev doma, za gledalce. V Domnovi skupini je bila točka preloma, tam so se po mojem podelile medalje. Po Domnovem skoku smo se nekako vsi oddahnili in res sem vesel, da je fantom uspelo ubraniti naslov, kar se ne zgodi velikokrat. Mislim, da so se fantje včeraj takoj po odhodu s skakalnice in prihodu v hotel že umirili in pripravili na naslednji dan. K sreči je ritem tako hiter, da si primoran pozabiti in se lahko že takoj pripraviš za naprej. Vedo, da so bili sposobni zmage in mogoče jih je tudi to držalo pokonci.”

Prihodnji konec tedna se bo karavana zbrala v Willingenu na tekamh za svetovni pokal.

Uradni rezultati >>

Deli novico