Timi in Domen zanesljivo poletela do zmage, ki je ni imel še nihče

Letalnica Heinija Klopferja v nemškem Oberstdorfu je gostila prvo super ekipno tekmo v zgodovini smučarskih poletov, prepričljivo pa sta konkurenco v dveh serijah ugnala Timi Zajc in Domen Prevc, ki sta s tem poskrbela že za drugo slovensko zmago v letošnji sezoni na tekmah dvojic.

Domen Prevc in Timi Zajc, foto: NordicFocus

Prva super ekipna tekma oz. tekma dvojic v zgodovini na letalnicah, skupno pa peta v svetovnem pokalu, je ponudila le dve seriji namesto treh, kot jih tovrsten format tekmovanja predvideva. Razlog temu je bil včeraj odpovedan program uradnega treninga in kvalifikacij, v pravilih tekmovanja pa je zapisano, da skakalec več kot štirih poletov na dan ne sme narediti, trenerji pa so bili včeraj enotni, da pred današnjo tekmo želijo opraviti dva skoka za trening in ne samo enega, da bi potem lahko gledali tekmo dvojic s tremi serijami. Tako smo danes pred tekmo že videli dolge polete Domna Prevca, ki je bil z 227.5 in 237 metri najboljši v obeh serijah, Timi Zajc je mesto v ekipi dobil po 205.5 in 224 metrih. Daleč je letel tudi Peter Prevc, 212.5 in 215.5 metrov, Lovro Kos je z 225.5 metri v prvi seriji imel 3. oceno, v drugi pa je imel težave in je pristal pri 164.5 metrih. Žak Mogel je poletel 202 in 199.5 metrov.

Na tekmi pa smo potem videli popolno dominacijo našega para Timi Zajc – Domen Prevc, ki je vodil od začetka do konca tekme. Zajc je temelje postavil z 223 metri, Domen je bil nato po znižanju zaletišča pol metra kranjši, to pa je prineslo slabih deset točk naskoka Sloveniji po prvi seriji pred Norveško s Kristofferjem Eriksenom Sundalom ter Johannom Andrejem Forfangom, tretja je bil Poljska s Piotrom Zylto in Aleksandom Zniszczolom, a razlike so bile do šeste Nemčije majhne.

Slovenska ekipa po zmagi v Oberstdorfu, foto: NordicFocus

V finalu je Zajc po znižanem naletu na zahtevo Roberta Hrgote opravil polet dneva, dolg 233.5 metrov, zanesljivo slovensko zmago pa je potrdil Domen z 229 metri. Prednost naših dveh pred Norvežanoma je znašala kar 23,2 točk, tretja je bila na koncu Avstrija z Michaelom Hayboeckom in Stefanom Kraftom, zaostala pa sta še dobrih pet točk za Norvežanoma. Četrta je bila Japonska, peta Poljska in šesta, v konkurenci 12 držav, Nemčija.

Izjave po tekmi:

Timi Zajc (MP3): “Za nami je ena zelo lepa tekma. Z Domnom sva pokazala, da znava super leteti in mislim, da sva danes kar zasluženo zmagala.”

Domen Prevc (MP3): “Super tekma parov, prva na letalnici, žal z dvema skokoma, ne tremi. Timi Zajc je oddelal svoje, potem sem dodal še jaz. Uspela sta mi dva v redu skoka, sploh drugi je bil zelo soliden. Zmaga. Oba sva uživala. To je lepa popotnica za vikend.”

Robert Hrgota (MP3): “Spet ena super tekma za nami. Fanta sta danes res dobro oddelala in zasluženo zmagala. Všeč mi je, da je Timi naredil tisto razliko, da je Domnu olajšal delo, ki je potem samo potrdil zmago. Prvo zmago dvojic na velikanki, kar je lepa popotnica za naslednji dve tekmi.”

Jutri bo prva izmed dveh posamičnih tekem v Oberstdorfu na sporedu ob 16. uri, pred tem bodo na sporedu kvalifikacije.

Uradni rezultati >>

Deli novico