Tit Štante sezono odprl s 26. mestom

Včeraj pozno zvečer po srednjeevropskem času so se v ameriškem Copper Mountainu zaključile kvalifikacije prve letošnje tekme za svetovni pokal v snežnem žlebu. Dobila sta jih Avstralec Scotty James in Kanadčanka Elisabeth Hosking, edini slovenski predstavnik Tit Štante pa je zasedel 26. mesto. Finale bo na sporedu jutri, danes bodo v Coppru na sporedu še kvalifikacije v skokih prostega sloga z Najem Mekincem.

Tit Štante se po tekmi vrača v Evropo, po novem letu ga čaka preizkušnja v Laaxu. (Foto: SloSki Snowboard)

Kvalifikacije v prenovljenem »superžlebu« so potekale v dokaj težkih razmerah, saj je deskarje in deskarke v Copper Mountainu oviralo sneženje. Najboljši je bil Avstralec Scotty James (91.25), ki se je lani povsem osredotočil na olimpijski nastop in je deskal samo na eni tekmi svetovnega pokala (Laax), letos pa se je karavani pridružil že na začetku. Drugo oceno dneva je dosegel Švicar Jan Schrerrer (89.50). Srebrni in bronasti z lanskih iger (zlati Ayumu Hirano se ni odločil za nastop v ZDA) sta bila hkrati zmagovalca svojih kvalifikacijskih skupin. Iz vsake izmed njih se je v petkov finale uvrstilo po pet deskarjev. V drugi skupini je 14. mesto zasedel Tit Štante. Ocena 51.25, ki jo je dobil za drugo vožnjo (prva je bila ocenjena z 48.25 točke) je zadostovala za skupno 26. mesto.

»Tit je v težkih pogojih pokazal dve solidni vožnji. Letos v Utahu kjer študira ni imel najboljših pogojev za trening, tako da bo, ko se povrnejo tisti pravi občutki, vsekakor še lahko nekaj dodal in bodo tudi uvrstitve višje,« nam je po tekmi oceno s katero se strinja tudi naš deskar podal strokovni vodja disciplin prostega sloga Matevž Pristavec. Slednji, tako kot celotna deskarska skupnost, ni mogel mimo nove izjemne predstave mladega Avstralca Valentina Guselija (četrta ocena dneva), ki nastopa v vseh disciplinah prostega sloga. »Neverjeten je in zaenkrat aktiven v vseh disciplinah. Zelo dobro trenira. Ko se zaključi zima na južni polobli, se premakne v Evropo in ZDA. Seveda bomo o njem slišali še veliko dobrega,« je prepričan Pristavec, ki ima o mladem tekmovalcu (letnik 2005) informacije s prve roke, saj ga je v domačem avstralskem klubu ob začetkih na deski spremljal slovenski trener Luka Dasović.

Poleg fantov so se v žlebu seveda merila še dekleta, najboljša je bila Kanadčanka Elisabeth Hosking. Tudi v ženski konkurenci na štartu ni bilo olimpijske prvakinje Chloe Kim, ki zelo malo tekmuje, letos jo v svetovnem pokalu po vsej verjetnosti ne bomo videli.

Finale najboljše ženske osmerice in moške deseterice bo na sporedu jutri (petek, 16.12.) ob 21:00 po srednjeevropskem času. Danes popoldan oziroma zvečer pa bodo v Copper Mountainu na sporedu še kvalifikacije tretje tekme v skokih prostega sloga (big air). Dekleta (brez slovenske udeležbe) pričnejo ob 17:40, fantje pa ob 19:40. Naj Mekinc bo nastopil kot sedemindvajseti v prvi kvalifikacijski skupini. Finale najboljših (osem deskark in deset deskarjev) bo v soboto (17.12.) ob 18:00 uri po srednjeevropskem času.  

>> Rezultati in urnik Copper Mountain


Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES