Ema Volavšek je zmagovalka poletne velike nagrade 2022!

Ema Volavšek je s tretjim mestom na finalni tekmi poletne velike nagrade v avstrijskem Tschaggunsu potrdila skupno zmago v tem tekmovanju!

Najboljše tri na finalni tekmi sezone © SloSki

Finalna tekma poletne velike nagrade je prinesla dokončno odločitev o četrti zmagovalki tega tekmovnja. Naša Ema Volavšek je lani prvič tekmovala na tekmah poletne velike nagrade, zaostala je le za Norvežanko Gydo Westvold Hansen, letos pa je pred finalno tekmo sezone imela 5 točk naskoka na vrhu skupne razvrstitve pred zasledovalkami. Po skoku na srednji napravi v Tschaggunsu je zasedala 6. mesto z 98 metri in 57 sekundami zaostanka za Westvold Hansnovo ter 27 sekund za Minjo Korhonen na drugem mestu, v skupnem seštevku pa na tretjem, 55 točk za njo. Tretja je bila Nemka Jenny Nowak s 50 sekundami zaostanka za Norvežanko, odlična četrta pa znova Silva Verbič s 94 metri in 50 sekundami zaostanka za vodilno kombinatorko. Nemka Nathalie Armbruster, skupno druga, je zasedala osmo mesto z desetimi sekundami zaostanka za Volavškovo.

Tek na 5 km se je za rumeno majico začel odlično in že po 1,7 km je Volavškova tekla na tretjem mestu z 38 sekundami zaostanka za Norvežanko in 14,3 sekundami zaostanka za Krohonenovo, Verbičeva je bila šesta s 50 sekundami zaostanka za Westvold Hansnovo, Armbrusterjeva pa je bila še 11,9 sekund za Verbičevo. Na 3,3 km vrstni red ni bil spremenjen, tudi zaostanki so ostali podobni. V cilj je prva pričakovano prišla Westvold Hansnova za drugo letošnjo zmago, 25,8 sekund je zaostala Korhonenova, 43 pa skupna zmagovalka sezone, Ema Volavšek, danes na tretjem mestu! Nowakova je bila četrta z 49,8 sekundami zaostanka, Armbrusterjeva šesta z minuto in 2,1 sekundama zaostanka, Verbičeva pa je na sedmem mestu (+ 1:12,8) izenačila včeraj doseženo najboljšo uvrstitev v karieri.

Najboljše na zadnji tekmi sezone © SloSki

Skupno je po štirih tekmah z 285 točkami velika zmagovalka poletne velike nagrade 2022 Ema Volavšek, 25 točk je zaostala Armbrusterjeva, 35 na tretjem mestu Korhonenova, Verbičeva pa je bila na 9. mestu. V pokalu narodov sta Slovenki končali na 3. mestu za Nemkami in Italijankami.

Skupno najboljše tri © SloSki

Moško preizkušnjo na 10 km je dobil Finec Eero Hirvonen, 3,8 sekund je zaostal domačin Stefan Rettenegger, 6,3 pa Francoz, ki je vodil po skokih, Laurent Muhlethaler. Žal še do četrtih letošnjih točk ni uspel priti Gašper Brecl, ki je v zgoščeni konkurenci po 34. mestu po skokih z zaostankom 1:51,5 minute končal na 35. mestu, Erazem Stanonik pa je zasedel 46. mesto. Skupno je zmagal Finec Ilkka Herola, Brecl je zasedel 35. mesto. 

Izjavi po tekmi

Ema Volavšek: “S tekom sem začela zelo hitro, nato pa sem bila nekaj časa sama na progi in malce počasnejša. A moj cilj je bil danes, da obdržim rumeno majico in uspelo mi je! Izjemno! Nisem si mislila, da lahko zmagam v skupnem seštevku, a na koncu se je vse lepo izšlo.”

Silva Verbič: “Z napredkom sem zelo zadovoljna. Počasi se bližamo najboljšim. Na skakalnici sem tekom poletne velike nagrade spremenila le to, da sem skakala bolj sproščeno, uživala sem, nisem se preveč obremenjevala z rezultati. Komaj že čakam zimsko sezono, sem kar napeta, saj vidim, da sem lahko tudi jaz zraven, da treningi potekajo v pravi smeri, napredek je opazen.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-NK
Laško-BIA
Telekom_K
NLB-TEK
Argeta-BIA
Luka_Koper1
Geoplin-NK
Triglav-NK
Radenska-NK
UA-SKO
Ford-SKO