Ema Volavšek: Končno mi je uspelo!

Ema Volavšek je na prvi posamični tekmi poletne velike nagrade 2022 v nemškem Oberwiesenthalu prvič v karieri premagala vso konkurenco! Pred tem je bila na zmagovalnem odru poletne velike nagrade trikrat, v svetovnem pokalu pa dvakrat.

Ema Volavšek © SloSki

Ema, zelo veseli smo, da je prišel dan, ki smo ga morda potihoma pričakovali že, glede na vaše predstave, od samega začetka tekmovanj ženske nordijske kombinacije na najvišjem nivoju. Kako je podoživeti vse skupaj?

Še vedno sem zelo vesela, a o sami tekmi ne razmišljam več tako veliko, saj nas kmalu čakajo že nove preizkušnje in tudi za te moram biti dobro pripravljena. Res pa sem bila zelo vesela in to še kar traja.

Poletna velika nagrada prinaša naporen ritem petih tekem v enem tednu, prej pa v celem poletju tekmovalnega ritma ni bilo. Glede na razplet prve tekme pa lahko razmišljate o dodatnem koraku naprej glede na lansko sezono, ko ste skupno končali na drugem mestu?

Ja, lahko razmišljam o tem, a prehitro ne morem govoriti o tem, saj nikoli ne veš, kako se bodo odvijale tekme. Želje in cilji pa so enaki za naprej in videli bomo, kako se bo razpletlo.

Iskreno, ste pričakovali takšen začetek poletne velike nagrade glede na pripravljalno obdobje? Na državnem prvenstvu ste bila daleč pred konkurenco, v Oberwiesenthalu pa smo že na treningu videli odlične skoke, morda celo boljše kot na tekmi. V teku pa tako ali tako sodite med najboljše, tudi ko je konkurenca popolna. Ste pričakovali stopničke ali konkretno kar zmago preden ste odpotovali v Nemčijo?

Pred tekmami nikoli ne moreš vedeti kako so se druga dekleta pripravljala čez poletje. Jaz vem, da sem trenutno v zelo dobri formi sodeč po treningih. Želela sem si stopničk, iskreno pa sem po treningu in mešani ekipni tekmi malce celo pričakovala, da bi lahko zmagala in potem mi je to res tudi uspelo.

Kako vidite razliko v primerjavi s prejšnjimi leti? Je največja razlika v tem, da ste bolj izkušena, ali so bile drugačne tudi priprave?

Zagotovo sem malce bolj izkušena, pripravljenost pa je podobna, saj vsako leto veliko treniram.

Najboljših šest na prve tekmi poletne sezone © SloSki

Je bilo kaj drugače, ko ste čez ciljno črto v Oberwiesenthalu prišla prva v primerjavi s tekmami, ko ste osvjalaja mesta na stopničkah? Kakšna je bila prva misel ob prečkanju ciljne črte?

Proga je bila kar težka, na koncu nas je čakal ciljni vzpon. Finka, ki je tekla z mano je zelo mlada, prvič je bila sploh na takšni tekmi. Nisem vedela kako dobro teče. Ko pa sem prva prišla čez cilj sem najprej pomislila, da mi je končno uspelo! Dober občutek, vesela sem bila bolj kot pa, ko sem bila prvič na stopničkah.

Poletna velika nagrade se nadaljuje v Oberstdorfu, kjer bosta danes na sporedu trening in provizorična serija, jutri pa posamični tekmi v obeh konkurencah.

Deli novico

Gorenje-NK
Laško-BIA
Telekom_K
NLB-TEK
Argeta-BIA
Luka_Koper1
Geoplin-NK
Triglav-NK
Radenska-NK
UA-SKO
Ford-SKO