Mladi upi znova opozorili nase

Zadnji dnevi marca so bili na ledeniku Kitzsteinhorn nad avstrijskim Kaprunom v znamenju finala serije World Rookie Tour za mlade deskarke in deskarje prostega sloga. V olimpijski disciplini snežni park (slopestyle) je uspešno nastopila tudi slovenska mladinska ekipa za prosti slog. V kategoriji deskarjev starih največ 15 let je Niko Lemark osvojil deseto mesto, tik za njim je končal Jaka Pančur, 16. mesto pa je pripadlo Aljažu Sladiču.


Aljaž Sladič, Jaka Pančur in Niko Lemark s trenerjem Anejem Miglarjem. © SloSki Snowboard 

Mlade deskarke in deskarji so se na Solnograškem, v eni od vodilnih alpskih turističnih destinacij (Zell am See – Kaprun), zbrali na zadnjo marčevsko soboto. Pravico do nastopa na finalni »slopestyle« tekmi serije World Rookie Tour (WRT) si je tekom sezone prideskala šesterica Slovencev: Tia Žagar, Valuk Markelj, Ožbe Kuhar (vsi v starejši kategoriji od 16 do 18 let – »rookies«) ter Jaka Pančur, Niko Lemark in Aljaž Sladič (vsi v starostni kategoriji 15 let in mlajši – »grom«). Na prizorišče je s trenerjem Anejem Miglarjem prispela le četverica, Žagarjeva je bila finale primorana izpustiti zaradi poškodbe, Markelj pa zaradi neodložljivih šolskih obveznosti. V starejši »rookies« kategoriji bi v ponedeljek tako moral nastopiti le 17-letni Vrhničan Ožbe Kuhar, ki pa se je zaradi težav s kolenom nastopu na finalu odpovedal tik pred zdajci. »Vsekakor ne bi bilo smiselno tvegati še težje poškodbe, tako da sva se z Ožbejem na predvečer kvalifikacij po oceni stanja odločila, da ne nastopi,« nam je povedal trener Anej Miglar, ki je ekipo spremljal na finalu v Avstriji, tekom sezone pa je naše mlade ase na kvalifikacijskih WRT tekmah spremljal trener Peter Podlogar.

Na nedeljski otvoritvi je slovensko zastavo vihtel naš najmlajši, Jaka Pančur. ©worldrookietour

Migijeva »air« posadka se predstavi: Niko, Jaka in Aljaž!

V torek je popularni »Migi« v ogenj poslal tri svoje varovance. 12-letnega Črnučana Nika Lemarka, leto mlajšega Trzinca Jako Pančurja (najmlajši deskar na tekmi!) in najbolj izkušenega iz naše trojke, Kamničana Aljaža Sladiča, ki bo letos dopolnil 15 let. Deskarji so v »Kitsteinhorn snowparku« opravili dve kvalifikacijski vožnji. Za končni rezultat je štela boljša, v finale se je uvrstila najboljša osmerica. Najbližje finalu je bil Niko Lemark, ki je zasedel 10. mesto, do finala so mu zmanjkale le štiri točke! Z odlično drugo vožnjo si je 11. mesto prideskal najmlajši udeleženec tekme, Jaka Pančur. Aljaž Sladič je bil v obeh vožnjah odlično na poti, a je usodno napako obakrat napravil tik pred koncem. V drugi dobesedno, potem ko je »opravil« še z zadnjim objektom je zaradi trenutka nezbranosti padel na ravnini, tik pred »ciljno črto« in posledično ostal brez finala. Kamničan je na svoji zadnji tekmi v kategoriji »grom« tako zasedel 16. mesto.


Tudi najmlajši in najmlajše so leteli visoko, s stilom in daleč.© worldrookietour

»Niko in Jaka sta bila zelo suverena, uspešno sta izpeljala svoj trenutno najboljši »run« in bila oba blizu finala. Ob upoštevanju dejstva, da sta še zelo mlada in bosta v tej kategoriji deskala tudi v naslednjih letih, sem zelo zadovoljen. Tudi Aljaž je v drugem poizkusu odpeljal svojo naj vožnjo, v slopestylu mu še nikoli ni uspelo povezati tako zahtevnih trikov. Žal pa je imel na koncu smolo. Pravzaprav že po zaključku, ko je uspešno odpeljal zadnji »rail«, je naredil napako in padel pred ciljno črto. Trenutek nezbranosti je odnesel zelo visoko uvrstitev, tako da malenkost grenkega priokusa je. Aljaževa vožnja je bila namreč do nesrečnega zaključka super,« pa WRT izkušnjo ocenjuje trener Anej Miglar (MP3) in poudarja, da je bila odločitev (nastopiti v WRT seriji) dolgoročno za našo tekmovalno ekipo vsekakor pravilna.

Miglar s Tinkaro Tanjo Valcl in Lenartom Maligoijem v naslednjih dneh potuje na finale evropskega pokala v švicarsko Silvaplano (5. – 9 .4.), WRT trojka pa se po nekaj dneh počitka vrača na Vogel, kjer jih 9. in 10. aprila čaka državno prvenstvo.

Zmage na Finsko, v Veliko Britanijo, na Madžarsko, Japonsko in v Švico

V mlajši kategoriji je med dečki zmagal Finec Vile Jukola pred Britancem Charlijem Laneom in rojakom Erikom Jurmujem. Med deklicami je bila po pričakovanjih najboljša aktualna mladinska svetovna »big air« prvakinja in podprvakinja v parku, Mia Brookes. Britanki, ki letos blesti tudi na tekmah evropskega pokala, sta na stopničkah družbo delali Čehinja Vanessa Volopičova (2. mesto) in Novozelandka Lucia Georgalli (3. mesto). V starejši kategoriji je bil najboljši Japonec Hiroto Ogiwara pred Švicarjem Alexom Latorto in Čehom Jakubom Hronesom, ki je na nedavnem Olimpijskem zimskem festivalu evropske mladine (OFEM) na Finskem osvojil zlato in srebro v parku in skokih. Pa »rookie« dekleta? Na najvišjih stopničkah sta stali znanki iz omenjenega OFEM-a v Voukattiju. Najboljša je bila Madžarka Kamila Kozuback (na Finskem zlata v skokih in srebrna v parku), druga je bila Finka Telma Sarkipaju (na domačih igrah srebrna v skokih in zlata v parku), tretja pa Avstralka Pagie Jones.

Poleg tekme v parku je bila na sporedu tudi tekma v »pajpu«, kjer Slovenci niso nastopili, dominirali pa so Japonci. Finale snežnega žleba v mlajši kategoriji sta dobila Sara Shimizu in Haku Shimasaki (oba Japonska), v starejši pa sta bila najboljša Švicarka Isabelle Lötscher in Japonec Shigeno Shuichiro. Omeniti velja še, da so za končne rezultate v obeh disciplinah obveljali kvalifikacijski, saj je organizatorjem včeraj že začelo nagajati vreme in finalnih preizkušenj v celoti ni bilo mogoče izpeljati.

Novinci leta do vabila za svetovni pokal

Letošnji zmagovalci »rookie« kategorij so prejeli še posebno povabilo in sicer imajo kot zmagovalci serije WRT 2022 zagotovljeno mesto v FIS svetovnem pokalu za sezono 2022/23. Prestižni »wild card« so torej prejeli »rookies of the year« Kamila Kozuback in Hiroto Ogiwara (oba za park discipline) ter Isabelle Lötscher in Shigeno Shuichiro za snežni žleb. Mednarodna smučarska zveza (FIS) je namreč poleg Svetovne deskarske zveze (WSF) in seveda vseh sponzorjev ključni partner serije WRT.

Serija WRT je bila prvič izvedena v sezoni 2005/2006. Na seznamu zmagovalcev najdemo številne deskarke in deskarje, ki so se kasneje izkazali v absolutni konkurenci, tudi na olimpijskih igrah. Med drugimi Christiana Hallerja (Švica), Roopeja Tonterija (Finska), Svena Thorgrena (Švedska), Monsa Roislanda (Norveška), Kokomo Murase in Seno Tomito (obe Japonska), Valentina Guselija (Avstralija) ter tudi našega Tim-Kevin Ravnjaka, ki je v mlajši kategoriji zmagal leta 2010.

Rezultati >>

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES