Najboljši alpski deskarji že deseto leto na Rogli

Olimpijske igre so za nami, a zimske sezone seveda še ni konec. Deskarke in deskarje čaka pester marec. Karavana svetovnega pokala alpskih deskarjev se bo ustavila še na treh prizoriščih, med drugim že tradicionalno na naši Rogli, kjer bo v sredo 16. marca na sporedu zadnji paralelni veleslalom za svetovni pokal v tej sezoni.

Še pred prihodom na zreško Pohorje se bodo alpske deskarke in deskarji na posamičnem ekipnem paralelnem slalomu pomerili ta vikend (12. in 13.3.) v italijanskem Piancavallu. Tam bosta slovensko deskanje zastopala Tim Mastnak in Žan Košir. Rok Marguč je po poškodbi noge s ponovnimi treningi med vratci, potem ko se je konec februarja udeležil dveh FIS tekem v italijanskem Funesu, pričel šele ta teden. Slalom v Italiji bo tako izpustil in se osredotočil na sanacijo poškodbe ter tekmo na domači Rogli. Enako velja za Glorio Kotnik, ki se v olimpijski sezoni posveča izključno veleslalomu. Poleg omenjene olimpijske četverice bosta priložnost na domači Jasi naslednjo sredo dobila še Sara Goltes in Jernej Glavan. Oba B reprezentanta sta danes s štajerskimi »rejserji« (Rok Marguč, Tim Mastnak, Gloria Kotnik) opravila enega izmed zadnjih treningov na progi za svetovni pokal (teden dni pred tekmo treningi na tekmovališču namreč niso več mogoči), gorenjski reprezentant Žan Košir pa se je odločil za trening v Kranjski Gori.

Bronasta Gloria in srebrni Tim sta seveda glavna ambasadorja tekme na domačem terenu. Kot sta poudarila na današnji novinarski konferenci v hotelu Planja na Rogli jima motiva pred domačo tekmo ne manjka. »Treningi na Rogli so zaradi odlične podlage izjemno kakovostni, tako da sem pred zaključnimi tekmami sezone zelo dobro razpoložen. Hiter sem, komaj čakam, da se znova pomerimo med vratci. Še posebej se veselim domače tekme,« je odločen Tim Mastnak, prikimava pa mu tudi Gloria Kotnik. »Priprave na mojo zadnjo letošnjo tekmo potekajo po načrtih, Jaso dobro poznam, saj sem to progo prevozila že neštetokrat. Na treningih in tekmah. Torej … « pravi Kotnikova. Oba sta na Rogli tekmovala že na prvi izvedbi svetovnega pokala (natanko devet let pred letošnjo olimpijsko tekmo – 8.2.2013). Oba sta tudi že segla tik pod vrh. Tim je bil četrti leta 2014, Gloria pa štiri leta kasneje. Sta pa na domači tekmi na stopničkah že stala oba naša najstarejša reprezentanta, Rok Marguč in Žan Košir. Laščan leta 2019 (3. mesto), Tržičan pa kar petkrat. Dvakrat je bil tretji (2015, 2017), dvakrat drugi (2013, 2014), lani pa je zmagal.

Da bo tudi letos na Rogli naša šesterica imela odlične pogoje nam je v imenu izkušene ekipe organizatorjev zagotovil Aleš Slapar, generalni sekretar Organizacijskega odbora Rogla 2022. »Ekipa, ki pripravlja progo za tekmo je izkušena in uigrana, tudi zima je marca pri nas še prava, tako da si 16. marca lahko obetamo novo vrhunsko predstavo najboljših alpskih deskark in deskarjev,« je prepričan generalni sekretar prireditve, sicer izvršni direktor v podjetju Unitur d.o.o., ki je eden najpomembnejših partnerjev slovenskega deskanja na snegu. »Zasedba na tekmi bo, kot ponavadi, vrhunska. Iz vsem znanih razlogov bodo manjkali ruski deskarji in pa najverjetneje tudi Čehinja Ester Ledecka. Slednjo čaka zaključek svetovnega pokala v alpskem smučanju. Bo pa na Jasi pestro tudi dan po tekmi svetovnega pokala, ko bo na sporedu še paralelni veleslalom za evropski pokal,« pa nam je ob koncu srečanja s »sedmo silo« na Rogli povedala namestnica generalnega sekretarja prireditve, Iva Polanec. Prve ekipe na Rogli in v Zrečah pričakujejo v nedeljo, v ponedeljek in torek bosta na sporedu uradna treninga, v sredo pa bo šlo zares. Kvalifikacije bodo na sporedu 9. uri, izločilni dvoboji pa ob 13. uri. Tekmo bo prenašala RTV Slovenija. Gledalcev, upoštevajoč priporočila FIS, na tekmi tudi letos ne bo.

»Po olimpijskih igrah in obeh kolajnah zaznavamo večje zanimanje za deskanje na snegu, tudi med najmlajšimi. To dejstvo nas seveda veseli, v sodelovanju s klubi po vsej Sloveniji organiziramo deskarske tečaje in tudi otroške tekme serije »Argeta Junior Tour«. Prvo smo izvedli prav na Rogli, na progi Mašinžaga, nato smo se družili še na Krvavcu, ta vikend pa bo na sporedu tekma v Kranjski Gorije nad uspehom naših deskarjev in pa posledično povečanim zanimanjem za deskanje pred domačim vrhuncem sezone navdušen Bojan Poljanšek, vodja panoge deskanje na snegu pri Smučarski zvezi Slovenije.

Danes pa ob Mastnaku in Kotnikovi na Rogli niso deskali samo njuni reprezentančni kolegi, pač pa tudi »all stars« ekipa, ki se na Rogli izobražuje za učitelje/trenerje deskanja na snegu. Danes jih je s skrivnostmi alpskega deskanja seznanjal deskarski učitelj in trener Andrej Černe. Poleg bivšega »rejserja« Jureta Hafnerja so se pod taktirko omenjene legende slovenske deskarske stroke in  »borderske scene« v najširšem smislu na alpskih deskah odlično znašli tudi »fristajlerji«. Med drugimi olimpijec Tim Kevin Ravnjak, pa Aljoša Krivec, Max Kralj Kos, Peter Podlogar, Taja Korpar, Sebastian Prinčič in Tine Stres.

Spored (Rogla) >>

Na spodnjih dveh povezavah je na voljo tudi sporočilo za medije Organizacijskega odbora Rogla 2022 z vsemi informacijami, ki se nanašajo na proces akreditiranja za novinarje in fotografe ter akreditacijski obrazec.
Sporočilo za medije OO ROGLA 2022
Akreditacijski obrazec

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES