Prve slalomske stopničke za Tima Mastnaka

Nemški Winterberg za slovensko deskanje ostaja srečno prizorišče. Danes je namreč tam Tim Mastnak Sloveniji prideskal že šeste stopničke v svetovnem pokalu in hkrati svoje prve slalomske. Osvojil je drugo mesto, od Celjana je bil boljši le Avstrijec Alexander Payer. Mastnakov uspeh je z osmim mestom dopolnila Gloria Kotnik. Rok Marguč (19. mesto) in Žan Košir (23. mesto) sta tekmovanje končala v včerajšnjih kvalifikacijah.


Tim Mastnak je sezono 2022/23 začel z drugim mestom. (Foto: Miha Matavž)

Tim Mastnak je z včerajšnjim sedmim mestom v kvalifikacijah napovedal boj za vrh. »Če se bo vse izšlo po pričakovanjih, realno lahko računam na izboljšanje moje najvišje slalomske uvrstitve, a previdnost ni odveč,« je bil včeraj zvečer dobro razpoložen Celjan, ki je bil leta 2019 v Winterbergu četrti. Napoved se je izkazala za povsem realno. V osmini finala je Mastnak premagal Avstrijca Fabiana Obmanna, v četrtfinalu Švicarja Daria Caviezla in nato v polfinalu še Italijana Edwina Corattija. Tudi v velikem finalu je bil dobro na poti in povsem enakovreden Avstrijcu Alexandru Payerju. Žal je v spodnjem delu proge naredil napako, tako da je zmago prepustil tekmecu. 33-letni deskar iz avstrijske Koroške je tako prvič po letu 2017 stopil na najvišjo stopničko, prvič v slalomu. Tretje mesto je osvojil Nemec Stefan Baumeister, ki je bil v malem finalu boljši od Corattija.

»Prve slalomske stopničke so vendarle tu. V preteklih sezonah mi je ta disciplina povzročala kar nekaj težav, zato sem se ji pred to sezono še toliko bolj posvetil. Že včeraj mi je šlo odlično, danes sem le nadaljeval in zaključil. Začeti sezono s slalomskimi stopničkami je zame res izjemno,« je bil po slalomskem uspehu zadovoljen Tim Mastnak, ki ga zdaj čaka pot v Dolomite, dan veleslalomskega treninga in nato nastop na paralelnem veleslalomu v Carezzi, kjer je tudi že posegal po najvišjih mestih, leta 2018 je tam zmagal. Preostala dva slovenska moška reprezentanta sta prvi slalom sezone končala v včerajšnjih kvalifikacijah. Nekdanji slalomski svetovni prvak Rok Marguč (19. mesto) je imel pred tekmo nekaj težav s križem in pa za povrhu še s trebušno virozo, a je finale zgrešil le za osemnajst stotink sekunde, kar je dober obet pred nadaljevanjem v Italiji. Tudi uvrstitev Žana Koširja (23. mesto) ne bi smela vzbujati prevelikih skrbi, saj se je Tržičan na ekipni tekmi in tudi v prvi kvalifikacijski vožnji posamične tekme pokazal, da nanj še kako lahko računamo v nadaljevanju sezone.

Edina slovenska predstavnica v ženski konkurenci, Gloria Kotnik, je po štirinajstem kvalifikacijskem času v prvem krogu naletela na »tretjo nosilko«, Avstrijko Claudio Riegeler. Medtem ko super veteranki v soboto na ekipni tekmi ni bila kos, pa jo je tokrat ugnala za več kot pol sekunde. Tudi v četrtfinalu je bila Velenjčanka dobro na poti, a je v zadnjem delu odstopila in zmago prepustila še eni Avstrijki, Sabine Schöffmann. Slednja je na koncu tudi zmagala pred Švicarko Julie Zogg in rojakinjo Danielo Ulbing. Kotnikova je zasedla osmo mesto. »Za mano je uspešen tekmovalni vikend. Osmo mesto je lep rezultat, čeprav sem prepričana, da bi lahko šla še korak ali dva dlje,« pa je tekmo in celoten vikend ocenila Gloria Kotnik.   

Gloria Kotnik je zadovoljna s prvim tekmovalnim vikendom. (Foto: SloSki) 

»Zimska kulisa in pravi pogoji za dobro dirkanje. Kraj je torej upravičil svoje ime, upam, da bo tudi v Dolomitih tako,« pa je za konec dodal še Jure Hafner, strokovni vodja paralelnih disciplin, ki bo z ekipo pred naslednjima tekmama v Carezzi in Cortini (paralelni veleslalom, 15. in 17.12.) treniral v italijanskem Kronplatzu.  

V Kanadi najboljša domačinka Jasmine Baird in Avstralec Valentino Guseli

Že zgodaj zjutraj po našem času pa je bila v Kanadi zaključena druga letošnja tekma za svetovni pokal v skokih prostega sloga (big air). V ženski konkurenci je zmagala domačinka Jasmine Baird pred Belgijko Evy Poppe in Japonko Reiro Iwabuchi. V moški se je zmage v svetovnem pokalu, prvič v karieri, veselil Avstralec Valentino Guseli. Drugo mesto je pripadlo Američanu Chrisu Corningu, tretje pa domačinu Nicolasu Laframboiseju. Naj Mekinc (24. mesto) je tekmo končal v petkovih kvalifikacijah. Deskarji prostega sloga se iz Kanada selijo v ZDA, kjer se bodo med 14. in 17. decembrom (Copper Mountain) pomerili na tretji tekmi v skokih prostega sloga in prvi v snežnem žlebu.


Evy Poppe, Jasmine Baird in Reira Iwabuchi. (Foto: FIS)

Zvočni izjavi:
Jure Hafner (MP3)
Tim Mastnak (MP3)

>>> Rezultati Winterberg
>>> Rezultati Edmonton

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES