PVN: Ema Volavšek v velikem slogu potrdila drugo skupno zmago

V Beljaku se je končala poletna velika nagrada v nordijski kombinaciji, v velikem slogu pa je z zadnjo tekmo opravila Ema Volavšek, ki je v rumeni majici prišla do svoje druge zmage v karieri, s tem pa je le še potrdila drugo zaporedno zmago v seštevku poletne velike nagrade. Točke danes tako za Tejo Pavec, Silvo Verbič kot Vida Vrhovnika in Gašperja Brecla.

Najboljše na zadnji tekmi sezone © SloSki

Pred finalno tekmo sezone, sicer četrto posamično, je Ema Volavšek imela 30 točk naskoka v skupni razvrstitvi pred konkurentkami. Obolela Gyda Westvold Hansen z Norveške danes ni štartala, kar je odprlo pot do zmage preostali konkurenci. Po skakalnem delu tokrat klasične gundersen preizkušnje je Ema Volavšek zasedala 2. mesto, a le dve sekundi za Nemko Svenjo Würth, tretja je bila s 23 sekundami zaostanka še ena Nemka, Nathalie Armbruster. Tek na 5 km je ponudil solo predstavo naše odlične kombinatorke, ki je do druge zmage v karieri prišla s 35 sekundami naskoka pred Armbruster, Würth je na tretjem mestu zaostala 45 sekund, tudi včerajšnja zmagovalka, Norvežanka Ida Marie Hagen, ni prišla bližje kot na 48 sekund zaostanka na četrtem mestu, po skokih je bila deseta. Mlada Teja Pavec je na 18. mestu prehitela Silvo Verbič, ki je bila na koncu mesto za njo.

Ema Volavšek © SloSki

V skupni razvrstitvi je Ema Volavšek lansko zmago ubranila s 370 točkami oz. 50 točkami naskoka pred Armbruster, tretja je Hagen s 60 točkami zaostanka, Verbič je zasedla skupno 15. mesto, Pavec pa je končala na 26. mestu.

Najboljše tri v skupni razvrstitvi 2023 © SloSki

Moško preizkušnjo na 10 km je dobil Finec Ilkka Herola, ki je v ciljnem sprintu ugnal domačina Stefana Retteneggerja, vodilnega po skokih, tretji je bil z zaostankom 29 sekund Thomas Rettenegger. Vid Vrhovnik je s 15. časom teka z 32. mesta napredoval na končno 22., Gašper Brecl je bil 25., točk tudi tokrat ni bilo za Matica Hladnika na 47. in debitanta Aleksa Muhiča na 49. mestu. 

Slovenska zasedba po zadnji tekmi sezone © SloSki

Skupno je zmagal Nemec Johannes Rydzek pred Franzom-Josefom Rehrlom in Julianom Schmidom, ki pa v Avstriji ni tekmoval, dobil pa je obe tekmi v Nemčiji. Brecl je skupno končal na 26. mestu, Vrhovnik je bil 31., Stanonik 55., Garbajs je zasedel 64. mesto, Hladnik pa 67. mesto.

Izjavi po tekmi

Ema Volavšek (MP3): “Današnja tekma je potekala zelo dobro. Že skok je bil dober in sem imela odločno pozicijo za tek. Tekla sem prav tako dobro, bilo je sicer malo težje, ker sem bila vseskozi sama, a mi je uspela dobra tekma. Prvo mesto danes in skupno prvo mesto! Zdaj se bom pripravila na zimo in želim, da bi v zimo šli s podobnimi občutki.”

Goran Janus: “Moram reči, da sem kar užival v tej poletni veliki nagradi, še posebno ob predstavah Eme. Po poškodbi je trajalo kar nekaj časa, a vesel sem, da smo nastopili in to dobro. Če se nam je ponudila priložnost za zmago, smo jo pa tudi zagrabili. Kar se tiče tega, vse čestitke, ponovila je lanski uspeh, skupno prvo mesto. To ni kar tako, glede na močne reprezentance Norveške in Nemčije. Pri fantih je bil Gašper 10., kar je njegov najboljši rezultat, Vid se je vrnil po enoletnem premoru. Prve točke Erazmu, Garbajsu in Hladniku. Če potegnem črto pod moški in ženski del, glede na to, da nas je malo, smo tekmovali kar dobro. Kar se tiče Emine poškodbe, moram potrkati. Stvar je v redu trenutno, kar pa ne pomeni garancije. Še naprej mora hoditi na fizioterapijo, osnove so zelo pomembne. Upam, da bomo zdravi, v zimo gremo zdaj lahko optimistično.” 

Uradni rezultati >>

Deli novico

Gorenje-NK
Laško-BIA
Telekom_K
NLB-TEK
Argeta-BIA
Luka_Koper1
Geoplin-NK
Triglav-NK
Radenska-NK
UA-SKO
Ford-SKO