Srebro in bron za Slovenijo!

Na Kitajskem so danes podelili tretji komplet deskarskih kolajn. V paralelnem veleslalomu dve od šestih potujeta v Slovenijo. Tim Mastnak je osvojil srebro, Gloria Kotnik pa bron. Nova veleslalomska olimpijska prvaka sta Avstrijec Benjamin Karl in Čehinja Ester Ledecka. Tretji slovenski finalist, Žan Košir, je osvojil 11. mesto, Rok Marguč pa 25. mesto.


Bronasta Gloria in srebrni Tim! © OKS

Da bi današnji kulturni praznik utegnil postati tudi nov slovenski deskarski praznik so v kvalifikacijah olimpijskega paralelnega veleslaloma nakazali Gloria Kotnik, Tim Mastnak in Žan Košir. S štirinajstim, četrtim in enajstim časom so se namreč uvrstili med elitno šestnajsterico, ki je se je ob 14:30 uri po lokalnem oziroma ob 7:30 po srednjeevropskem času pomerila v izločilnih dvobojih. Preboj v finale ni uspel le Roku Marguču, ki je tekmo končal na 25. mestu.

V ženskem finalu je bila od začetka do konca suverena Čehinja Ester Ledecka, zanesljivo je ubranila zlato iz Pjongčanga. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Danieli Ulbing, ki je bila v polfinalu za 21 stotink boljša od naše Glorie Kotnik. Slednja je v boju za bron premagala Nizozemko Michelle Dekker, še prej pa je bila boljša od Japonke Tsubaki Miki in Nemke Caroline Langerhorst. 32-letna Velenjčanka je na svojih četrtih olimpijskih igrah z bronom dosegla rezultat kariere. »Vse nakopičene izkušnje bom skušala obrniti sebi v prid,« nam je pred odhodom v Peking povedala Gloria in to ji je tudi uspelo …

Uspelo pa je tudi leto mlajšemu Timu Mastnaku. Za izjemno napet zadnji dvoboj dneva sta poskrbela z Avstrijcem Benjaminom Karlom. Dvoboj je dobil 36-letni Karl, ki je tako po bronu v Vancouvru 2010 in srebru v Sočiju 2014, osvojil še zlato. Srebra se je na svojih drugih olimpijskih igrah (v Pjongčangu je osvojil 16. mesto) veselil naš Tim Mastnak. Celjan je na poti do prestižne kolajne najprej ugnal Nemca Yannika Angenenda, nato starega znanca izločilnih dvobojev, Poljaka Oskarja Kwiatkowskega in v dvoboju za veliko finale še ameriškega Rusa Victorja Wilda. Slednji je nato v boju za bron ugnal Italijana Rolanda Fischnallerja. 41- letni Južni Tirolec, ki je deskal že na šestih olimpijskih igrah je bil v osmini finala usoden za Žana Koširja. Tržičan, nosilec treh olimpijskih kolajn, se je po karanteni zanesljivo uvrstil v finale, kjer pa se mu tokrat ni izšlo po pričakovanjih in svojo peto olimpijsko tekmo (tri je končal na stopničkah) je končal na enajstem mestu.

Deskarski olimpijski program se jutri nadaljuje s kvalifikacijami v snežnem žlebu (nastopil bo tudi naš Tit Štante) in ženskim deskarskim krosom (brez slovenske udeležbe).   

OI PEKING, paralelni veleslalom:
rezultati – ženske (8.2.)
rezultati – moški (8.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES