Tim Mastnak na stopničkah!

Na zadnjem paralelnem veleslalomu za svetovni pokal pred olimpijskimi igrami je Tim Mastnak Sloveniji prideskal prve letošnje stopničke. Zasedel je drugo mesto. Da bi danes utegnil biti slovenski dan, je z novim »poll position-om« Celjan nakazal že v dopoldanskih kvalifikacijah. V izločilnih dvobojih je bil nato prvič poražen šele v velikem finalu. Preostali Slovenci se v avstrijskem Simonhöheju niso uvrstili v finale. Gloria Kotnik je osvojila 21., Žan Košir 30. in Sara Goltes 46. mesto. Rok Marguč zaradi poškodbe ni nastopil. Jutri bo na avstrijskem Koroškem še ekipni paralelni veleslalom na katerem bosta slovenske barve zastopala Tim Mastnak in Gloria Kotnik.  

Nemec Elias Huber, domačin Lukas Mathies in »veliki« Roland Fischnaller (Italija) so bili v izločilnih dvobojih žrtve Tima Mastnaka, ki je bil znova prepričljivo najboljši kvalifikant. Samo Italijan Aaron March (na koncu peti) je namreč za našim asom v kvalifikacijah zaostal manj kot sekundo! V velikem finalu je bil za Mastnaka usoden njegov sparing partner z novembrskih priprav na Švedskem, Stefan Baumesister. 28-letni Nemec je tako že petič (drugič v tej sezoni) zmagal na tekmi za svetovni pokal in resno napovedal boj za olimpijska odličja. Tretje mesto je po zmagi nad aktualnim olimpijskim prvakom, Švicarjem Nevinom Galamrinijem, osvojil Roland Fiscnaller. Slednji je bil usoden tudi za domačina Alexandra Payerja, ki si je na domačem tekmovališču zagotovo želel več kot šesto mesto. Enako velja za našega asa Žana Koširja. Nosilcu treh olimpijskih kolajn se po tretjem mestu v prvi kvalifikacijski vožnji v drugo ni izšlo, trojki je dodal »ničlo« in pristal na 30. mestu.

»Današnja tekma je pokazala moje najšibkejše točke. Seznam napak, ki sem jih delal tekom sezone je tako dopolnjen. Zelo dobro vem, kaj moram popraviti. Sledi nekaj počitka in nato priprave za Peking. Pred mano so igre in zadnji del sezone v svetovnem pokalu, priložnosti za dokazovanje bo več kot dovolj. Ostajam optimist!« je odločen izkušeni Žan Košir.

Tim Mastnak, na drugi strani, si je po nesrečnem Scuolu in Bad Gasteinu vendarle oddahnil. »Danes sem dokazal, da zmorem. Bil sem in ostajam med najhitrejšimi, to so pokazale kvalifikacije, končno pa se mi je izšlo tudi v izločilnih dvobojih. Seveda se na krilih današnjega rezultata in veleslalomskih občutkov, ti so že vseskozi še kako »močni«, že veselim naslednjih tekem. Najprej je na sporedu olimpijska. Imamo to, Peking prihajamo!« je zadovoljen Mastnak, ki ni pozabil pohvaliti organizatorjev tekme. »Super organizacija, čelado dol!«, je Wernerja SchöffmannaHelmuta Payerja ter bivšega deskarja Michija Dabringerja, ki so del ekipe »Simonhöhe World Cup«  pohvalil naš junak dneva, prikimaval pa mu je tudi  trener Izidor Šušteršič»Koroški organizatorji si definitivno zaslužijo naziv »rookie of the year«. Bravo, super tekma! Končno se je sestavilo tudi nam. Drugo mesto je lepa popotnica za Peking,«  je zadovoljen Šušteršič, ki bo na jutrišnji ekipni tekmi v boju za najvišja mesta spremljal dvojico Tima Mastnak – Gloria Kotnik. Velenjčanka je bila danes znova zelo blizu elitni šestnajsterici. Po dvanajstem mestu v prvi kvalifikacijiski vožnji je bila na koncu enaindvajseta. Njena mlajša kolegica, Sara Goltes, je zasedla 46. mesto. Rok Marguč je zaradi poškodbe (trtica) tekmo izpustil. Na sneg se vrača v nedeljo, na domači Rogli bo preizkusil kako je z bolečinami ob polni obremenitvi.

V ženski konkurenci je prvič v karieri zmagala 31-letna Poljakinja Aleksandra Krol, ki je bila v velikem finalu boljša od tri leta starejše domačinke Julie Dujmovitcs. Tretje mesto sta si razdelili Nemka Melanie Hochreiter in Rusinja Sofija Nadiršina.

V skupnem seštevku svetovnega pokala sta na vrhu Korejec Sanghoo Lee in Avstrijka Daniela UlbingTim Mastnak je napredoval na četrto mesto, Žan Košir je 16., Rok Marguč 37. in Gloria Kotnik 30. Naslednja tekma svetovnega pokala alpske deskarje čaka po igrah v Pekingu, 26. februarja v Moskvi (paralelni slalom).      

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES