Ameriško-japonsko zmagoslavje v Kaliforniji

Po nekaj prestavitvah tekmovanj zaradi močnega vetra so v ameriškem Mammouth Mountainu včeraj vendarle izvedli tekmi svetovnega pokala v snežnem parku in snežnem žlebu. V parku (slopestyle) sta zmagi ostali doma (Jamie Anderson in Redmond Gerard), v žlebu (halfpipe) pa sta bila najboljša Japonca (Ruki Tomita in Ayumu Hirano). Deskarji prostega sloga se iz Sverne Amerike selijo v Evropo. V švicarskem Laaxu bosta prihodnji teden (13. – 15.1.) na sporedu zadnji tekmi v parku in žlebu pred olimpijskimi igrami v Pekingu.

V parku zmagi aktualnima olimpijskima prvakoma

V snežnem parku (slopestyle) je v ženski konkurenci enajstič v karieri v svetovnem pokalu zmagala Američanka Jamie Anderson. 31-letna dvakratna olimpijska prvakinja v parku je tako »napovedala«, da na olimpijskem prestolu utegne ostati tudi po Pekingu 2022 (v svoji olimpijski zbirki ima tudi »big air« srebro Pjongčanaga 2018). Drugo mesto je v parku z dvema skokoma in tremi drsnimi objekti osvojila aktualna svetovna prvakinja Zoi Synnot Sadowski (Nova Zelandija), tretje pa zmagovalka prve deskarske tekme v koledarskem letu 2022, Japonka Kokomo Murase. Tudi v moški konkurenci je zmaga ostala doma. Zmagal je aktualni olimpijski prvak Red Gerard (ZDA). 21-letniku je družbo na stopničkah delal vrstnik Niek Van der Velden (Nizozemska, 2. mesto) in leto mlajši Tiarn Collins (Nova Zelandija, 3. mesto). Naj Mekinc po poškodbi gležnja še ni 100% nared, tveganje ob nastopu »na polno« bi bilo preveliko, zato sta se s trenerjem Matevžem Pristavcem odločila, da na tekmi ne nastopi.

Japonska prevlada v žlebu

V najstarejši olimpijski deskarski disciplini (snežni žleb / halfpipe), ki je edina na sporedu od prvih iger leta 1998 v japonskem Naganu, so v žlebu »Super DUper Pipe« dominirali japonski deskarji in deskarke. V ženski konkurenci (šest izmed desetih finalistk je prihajalo iz Japonske) je ekipa sedmih sodnikov, ki jo je kot glavni sodnik vodil Mariborčan Iztok Šumatić najbolje ocenila Japonko Ruki Tomita. Druga je bila prva favoritinja in najboljša kvalifikantka, Kitajka Xuetong Cai, ki bo naslednji teden v Laaxu v svojem štiridesetem nastopu v svetovnem pokalu »lovila« jubilejno trideseto uvrstitev na zmagovalni oder. Tretja je bila še ena Japonka, Sena Tomita, Rukina starejša sestra. Tudi v moški konkurenci je večji del zmagovalnega odra zasedla ena japonska družina. Zmagal je Ayumu Hirano, drugi je bil njegov mlajši brat Ruka Hirano, popolno japonsko zmagoslavje pa je s tretjim mestom preprečil varovanec slovenskega trenerja Luke Gartnerja, Nemec Andre Höflich. Slednjii je bil tudi edini evropski finalist, naš »half pipe« reprezentant Tit Štante v Kaliforniji ni nastopil.

Krosisti v hladni Sibiriji

Poleg deskarjev prostega sloga in alpskih deskarjev, so ta vikend na dveh tekmah za svetovni pokal v ruski Sibiriji (Krasojarsk) nastopali tudi krosistke in krosisti. V ženski konkurenci je bil vrstni red na vrhu tako včeraj kot danes (tekmi sta potekali zgodaj zjutraj po našem času) identičen. Obakrat je zmagala Britanka Charlotte Bankes pred Francozinjo Cloe Trespeuch in legendo krosa, 36-letno Američanko Lindsay Jacobellis, ki je na premierni olimpijski tekmi v krosu (Torino 2006) na nepozaben  način (na predzadnjem skoku si je privoščila »method grab«, a padla, …) zmago prepustila Švicarki Tanji Frieden. Tudi četrto (zadnja v finalu) in peto mesto (zmagovalka malega finala) sta v Rusiji oba dneva zasedli isti tekmovali in sicer Avstralka Belle Brockoff in Italijanka Michela Moioli. Tudi v moški konkurenci je bil dvakrat na vrhu isti tekmovalec, Nemec Martin Nörl. Prvi dan sta bila na stopničkah ob njem Merlin Surget (Francija, 2. mesto) in Julian Lüftner (Avstrija, 3. mesto), drugi dan pa Jakob Dusek (Avstrija, 2. mesto) in Eliot Grondin (Kanada, 3. mesto).

Do olimpijskih iger še v Avstriji, Švici in Italiji

Deskarje in deskarke pred odhodom v Peking čaka še nekaj preizkušenj svetovnega pokala. Alpski deskarji bodo prihodnji teden tekmovali v Avstriji (Bad Gastein in Simonhöhe), deskarji prostega sloga prav tako prihodnji teden na slovitem »Laax Open-u« v Švici, krosisti pa konec meseca v italijanski Cortini d´Ampezzo.

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES