Avstrijski »Izzi« olimpijski prvak v krosu

Alessandro »Izzi« Hämmerle je novi olimpijski prvak v deskarskem krosu. Zmagovalec novembrske generalke na olimpijskem prizorišču je bil najboljši tudi slabe tri mesece kasneje. Srebro si je nadel najmlajši deskar na tekmi, Kanadčan Eliot Gorndin, bron pa eden izmed najstarejših, Italijan Omar Visintin.


Krosiste in krosistke v soboto prvič čaka še olimpijska ekipna tekma. © GEPA pictures

Enaintrideset krosistov iz štirinajstih držav se je najprej pomerilo v kvalifikacijskih vožnjah na čas. Pravo linijo z očitno odlično pripravljeno desko je ujel najmlajši tekmovalec na tekmi, 20-letni Eliot Grondin, ki je dobil kvalifikacije. Kanadčan je kot 16-letnik olimpijske izkušnje nabiral že v Pjongčangu. Lani je prvič zmagal na tekmi svetovnega pokala, danes pa ga je le nekaj centimetrov ločilo od olimpijskega zlata. V izjemnem zaključku velikega finala četverice je bil malenkost prekratek, zlato je osvojil Avstrijec Alessandro »Izzi« Hämmerle. 28-letnik iz Voralberga, ki je že trikrat osvojil veliki kristalni globus za zmago v svetovnem pokalu je zadnja leta vedno med favoriti za zmago, toda mnogokrat se mu prav na velikih tekmah ni izšlo. Tretje mesto je pripadlo 32-letnemu Italijanu Omarju Visintinu, brez medalje je na četrtem mestu ostal še en Avstrijec, Julian Lüftner.

Hämmerle je kros v Zhangjiakou dobil že drugič v tej sezoni. Zmagal je namreč na novembrski tekmi svetovnega pokala, takrat pred Visintinom (danes tretji) in ameriškim veteranom, 40-letnim Nickom Baumgartnerjem. Slednjemu se danes ni izšlo, tudi na svojih četrtih olimpijskih igrah je ostal brez odličja. Na stopničkah ga je zamenjal dvajset let mlajši Kanadčan, ki se novembra v izločilnih bojih ni znašel. Bil pa je, zanimivo, tako kot danes, najboljši kvalifikant.

Krosiste v soboto (12.2. ob 03:00) čaka še ekipna tekma mešanih dvojic. Slovenci v deskarskem krosu, potem ko sta karieri zaključila Rok Rogelj in Matija Mihić, nimamo več predstavnikov. So pa v aktivnih vlogah naši serviserji in sicer Matijev oče Mare Mihić in pa Luka Rebršak.

OI PEKING, deskarski kros:
rezultati – moški (10.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES