Avstrijsko zmagoslavje v Bad Gasteinu, Kotnikova in Košir med dvajseterico

Drugi paralelni slalom za svetovni pokal v tej sezoni se je končal z avstrijskim zmagoslavjem. V ženski konkurenci je bila najboljša Daniela Ulbing, v moški pa so bile stopničke povsem avstrijske. Zmagal je, prvič v karieri, Arvid Auner, drugi je bil Benjamin Karl in tretji Alexander Payer. Izmed slovenske peterice sta bila najbližje izločilnim dvobojem Gloria Kotnik in Žan Košir (oba 20. mesto). Sara Goltes je ostala brez uvrstitve (diskvalifikacija), slalomska klasika pa se ni posrečila tudi štajerskemu dvojcu Roku Marguč (42.) – Tim Mastnak (44.). Jutri ob 13. uri bo na Solnograškem še ekipni paralelni slalom na katerem pa slovenskih mešanih dvojic ne bo.

Na drugem paralelnem slalomu v tej sezoni so kar štiri od šestih mest na stopničkah zasedli domačini in domačinka. (Foto: Miha Matavž)

Daniela Ulbing, zmagovalka popoldanskih kvalifikacij, je status »prve nosilke« slaloma na Buchebnu potrdila tudi v večernem finalu pod žarometi. Po zmagah nad Nizozemko Michelle Dekker in Japonko Tsubaki Miki je sledil »derbi« z rojakinjo Julio Dujmovits. Edina olimpijska slalomska prvakinja je bila v polfinalu in kasneje še v malem finalu poražena. Tako je ostala brez četrtih stopničk na prizorišču, kjer je leta 2007 postala mladinska svetovna prvakinja. Tretje mesto je po zmagi nad Dujmovitsevo pripadlo Rusinji Nataliji Soboljevi, druga pa je bila, še tretjič to sezono, Nemka Ramona Theresia Hofmeister. Ulbingova, ki je po Carezzi (tam je padla »velika« Ester Ledecka) še drugič letos zmagala, je prevzela tudi vodstvo v skupnem seštevku paralelnih disciplin.

Gloria Kotnik je v skupni razvrstitvi na 32. mestu. Danes se je z 20. mestom znova približala izločilnim dvobojem. »S slalomskim povratkom sem le delno zadovoljna. Na prvi progi sem se dobro znašla, pred drugo vožnjo sem imela super izhodišče – 9. mesto. Finale je bil na dlani, a se ni izšlo. Vem, da imam še ogromno rezerve. Postopoma, skozi trenažni proces in pa tekmovanja se bo vrnil tisti pravi občutek in samozavest, ki mi še manjka za preboj,» je prvi slalom po skorajda dveh letih (januarja 2020 je bila v italijanskem Piancavallu 7.) analizirala Velenjčanka, ki je z mislimi že na petkovem veleslalomu v Simonhöheju. Enako velja za Saro Goltes, ki je prvič nastopila v Bad Gasteinu in ostala brez uvrstitve (diskvalifikacija). 

V moški konkurenci so bili avstrijski »rejserji« tako dominatni kot na zadnji tekmi svetovnega pokala v snežnem žlebu Japonke. V prvi deseterici jih je bilo kar šest. In to na vrhu. Zmagal je, prvič v karieri, Arvid Auner. V finalu je zanesljivo ugnal starejšega reprezentančnega kolega Benjamina Karl, ki je tako ostal pri eni posamični zmagi na Buchebnu (zmagal je pred enajstimi leti). Tudi mali finale je bil avstrijski. Izgubil ga je Lukas Mathies in sicer proti Alexandru Payerju, ki pred petkovim premiernim svetovnim pokalom v domačem SImonhöheju očitno stopnjuje formo. Potem ko je na decembrskem »dolomitskem dvojčku« tekmo končal v osmini finala je bil vsoboto v Scuolu že šesti, danes že tretji. Želje za domačo tekmo? Zagotovo še korak ali dva naprej …

Izmed naše moške trojke je bil na progi, ki jo je zakoličil kanadski trener (po prvotnem načrtu bi jo moral italijanski, a so naši zahodni sosedje zaradi več okužb s koronavirusom ostali v karanteni) najbližje finalu Žan Košir (20. mesto). Po šestem času v prvi kvalifikacijski vožnji je kazalo še precej bolje, navijači so zagotovo pomislili na ponovitev scenarija iz leta 2013, 2014 ali 2015, ko je Košir štirikrat stopil na zmagovalni oder.

»Tudi sam sem po prvi kvalifikacijski vožnji v kateri sem dosegel soliden čas pomislil na vse te uspehe. V drugo sem preprosto želel preveč. Narobe sem se lotil proge in ostal, sicer za manj kot dve desetinki, brez finala,» nam je po kvalifikacijah realno povedal Košir, ki bo jutri v družbi Sare Goltes treniral na avstrijskem Koroškem, v Hochrindlu.

Domov, v Slovenijo, pa sta se še pred večerom odpeljala Rok Marguč (42. mesto) in Tim Mastnak (44. mesto). Po prvi kvalifikacijski vožnji sta na modri oziroma rdeči progi oba zasedala 22. mesto in tako ostala brez nove priložnosti.

»Pred tekmo v Scuolu sem na treningu padel na trtico. Pri deskanju so bolečine res izjemno močne. Dvakrat, v Scuolu in Bad Gasteinu, sem stisnil zobe in nastopil, zdaj pa odhajam na zdravniški pregled k dr. Pilihu v Slovenj Gradec,« nam je na poti v Slovenijo zaupal Marguč.

Domov se pred odhodom na Koroško vrača tudi Tim Mastnak, ki bo pred odhodom na novo tekmo veleslalomski trening opravil bodisi na Rogli bodisi na enem izmed avstrijskih smučišč. »Moj slalom pač ni na takem nivoju kot veleslalom. Vsaj na tekmah, na treningih se namreč tudi slalomska krivulja dviguje. Sem pa v tem trenutku seveda osredotočen predvsem na olimpijski veleslalom. V Simonhöheju bom samozavestno naskakoval veleslalomski vrh,« pa je pred novo tekmo odločen Mastnak.

»Proga je bila trda in ledena. Dobro pripravljena. Bolj pomembna kot sicer je bila prava izbira opreme in pa same nastavitve za tisti pravi kontakt s tako zahtevno podlago. To nam ni uspelo, posledično ni bilo želenih in pričakovanih rezultatov. To tekmo je potrebno čimprej pozabiti. Morda je to še najlažje storiti z enim kakovostnim snežnim treningom. Zato smo se tudi odločili, da ekipno preizkušnjo izpustimo in se posvetimo veleslalomu,« pa nam je na poti na avstrijsko Koroško povedal trener Izidor Šušteršič.

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES