Biatlonce čaka vrhunec sezone v Oberhofu

Slovenski biatlonci se na Pokljuki pripravljajo na vrhunec sezone – svetovno prvenstvo v Oberhofu. Ob izjemnem vzdušju v ekipi, treningi niso tako naporni. Ekipa si v Nemčiji želi nadaljevati niz odličnih rezultatov iz letošnje sezone.

Na Pokljuki os odlične razmere za trening. Foto: Sloski

Na svetovno prvenstvo bodo pod vodstvom glavnega trenerja Ricca Grossa potovali: Jakov Fak, Alex Cisar, Miha Dovžan, Toni Vidmar, Lovro Planko, Rok Tršan, Živa Klemenčič, Polona Klemenčič, Anamarija Lampič in Lena Repinc.

Tomas Globočnik, vodja panoge: “Na svetovno prvenstvo potujemo s šestimi fanti in štirimi dekleti. Tja potujemo v skladu s cilji, ki smo si jih zadali pred sezono. V svetovnem pokalu smo jih kar nekaj že izpolnili, na svetovnem prvenstvu pa na podlagi vseh dosedanjih rezultatov, je cilj tisti najvišji – osvojitev medalje tako v ženski kot moški konkurenci. Realno pa lahko v obeh konkurencah računamo na uvrstitve v prvo petnajsterico. Mlajši tekmovalci so letos že bili blizu dvajseterice, večinoma so vsi dosegli svoje najboljše rezultate v svetovnem pokalu. Za njih velja cilj uvrstitev znotraj najboljših 30. Tudi obe štafeti sta letos že pokazali odlične nastope, zato je cilj za fante uvrstitev v top 8, z dekleti pa bi bili več kot zadovoljni z uvrstitvijo v prvo deseterico”.

Jakov Fak: “V Oberhofu sem že velikokrat nastopal. Proga je zelo zahtevna, ker za svetovno prvenstvo vedno naredijo še nekaj dodatno. Tam je sicer navadno glavni faktor vreme, saj na tekmah v januarju je bilo tako. Sedaj zna biti boljše in tudi stabilno vreme. Upam, da priprave naredim dobro do konca in ostanem zdrav. Na prvenstvu je najprej mešana štafeta in nato sprint. Tam si želim narediti dober nastop, kar mi letos v sezoni še ni ratalo.  Vem, da zmorem zadeti ničlo in potem je lažje tudi za zasledovanje in vse ostale tekme. Strelišče je tam posebno, ker je vedno prisotna megla in veter. Treba bo biti pozoren in poskušati najti najbolj optimalne pozicije za streljanje. Mislim da bo na vseh tekmah odlična atmosfera in da bo prvenstvo zelo dobro organizirano”.

Miha Dovžan: “Želel bi si ponoviti nastope iz Pokljuke, a tisto je bilo domače svetovno prvenstvo, sedaj pa se je treba izkazati tudi v tujini. Nič še nismo govorili, kdo bo nastopil na katerih tekmah, sam pa vem, da si želim popraviti le streljanja. Predvsem v štafetah sem imel zadnje čase probleme stoje, to je nekako prišlo v mojo glavo, saj na treningu nimam problemov. Na prvenstvu si sicer želim rezultata v trideseterico, kar bi bil dober in realen rezultat”.

Toni Vidmar: “To bo moje prvo veliko tekmovanje. Tja grem nabirati nove izkušnje in poskušal bom imeti čim bolj odprte oči. Pričakuje se veliko število gledalcev, česar tudi še nisem velikokrat doživel in komaj čakam, da se začne. Na prvenstvu se želim osredotočiti le nase, tako na strelišču kot progi. Če mi vse skupaj uspe, mislim, da lahko nastopim tudi v štafeti.”

Lovro Planko: “Veseli me, da sem bil izbran v ekipo za svoje prvo svetovno prvenstvo. V Švici na evropskem prvenstvu sem pokazal, kaj znam in česa sem zmožen. Upam, da mi bo to uspelo prenesti tudi na tekme svetovnega prvenstva v Oberhofu in se zelo veselim in upam, da nam bo s fanti uspelo narediti kakšen zelo dober rezultat.”

Alex Cisar: “Zelo se veselim velikega števila gledalcev. To je največja razlika med mladinskimi tekmami in članskim prvenstvom. To da biatlonu dodatni čar in posebno vzdušje. To so spomini, ki jih kot športnik zase zadržiš zelo dolgo. Kot mladi tekmovalec rezultatsko ne pričakujem nekih konkretnih rezultatov, ampak to želim obrniti sebi v prid. Sem dodatno sproščen. Se povsem drugače pripravljam kot na tekme mladinskih prvenstev, kjer sem se boril za medalje. Takrat je bila prisotna dodatna nervoza, a sem se s tem dobro soočal. Upam, da bo tako tudi v prihodnje na članskih prvenstvih.”

Rok Tršan: “Za prvenstvo nimam rezultatskih pričakovanj nimam. Če se bo ponudila kakšna priložnost, jo bom poskušal izkoristiti in narediti najboljšo tekmo v sezoni.”

Anamarija Lampič: “Vesela sem, da sem v ekipi za svetovno prvenstvo. Na začetku sezone si resnično nisem predstavljala, da je to možno, ampak sedaj sem tukaj. Me je pa bolezen v Anterselvi zelo zdelala in tako nimam nobenih večjih ciljev. Upam le, da do konca sezone ne zbolim več, oziroma nekaj let. Ker tako bolana resnično nisem bila že najmanj pet let. Se veselim, da bom ponovno lahko tekmovala. Je pa pred menoj še misija, da se v teh dnevih pred prvenstvom poskušam vrniti na najvišjo raven, kjer sem bila, ali se ji vsaj približati. To bo zahtevna naloga, ampak sem pripravljena narediti vse, da bom v Oberhofu či, boljša.”

Živa Klemenčič: “Glede na to, da sem bila na zadnjih tekmah že zelo blizu točk, bi bila to moja glavna želja. Upam, da bomo v teh dnevih pred prvenstvom še dobro trenirali in ostali zdravi. Potem pa, da bomo na prvenstvu  pokazali še boljše nastope kot do sedaj. Zame to ne bo prvo prvenstvo, bo pa prvo pred veliko množico gledalcev in bo zelo zabavno”.

Polona Klemenčič: “Tekaško še nisem povsem pripravljena, saj 14 dni nisem veliko trenirala. Upam, da mi to do začetka prvenstva uspe popraviti in mi tam uspejo čim boljši nastopi. Rezultatsko si nisem zadal nobenih ciljev, saj si s tem ustvariš le dodatni pritisk. Vsako tekmo bom poskušala dati vse od sebe in poskušala narediti čim boljši rezultat. Želim si veliko navijačev, ker tam jih je vedno veliko, sploh glede na vreme.

Utrinki iz priprav slovenske biatlonske reprezentance. Foto: Sloski

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3