Biatlonci po zelo uspešnih pripravah komaj čakajo na začetek SP v Novem Mestu na Moravskem

Pred slovensko biatlonsko ekipo je vrhunec sezone 2023/24 – IBU svetovno prvenstvo v Novem Mestu na Moravskem. Po uspešnem prvem delu in še boljših zadnjih pripravah, so pričakovanja razumljivo visoka.

Slovenska ekipa za svetovno prvenstvo. Foto: Sloski

V želji bo čim boljšem rezultatu na svetovnem prvenstvu, slovenska biatlonska reprezentanca vse od zadnje tekme v Anterselvi, do danes, ko je že en dan na prizorišču svetovnega prvenstva v Češkem, ni počivala. Glavni trener ekipe Ricco Groß je ekipo popeljal na priprave v nemški Oberwisenthal, kjer so bile razmere za delo odlične in predvsem zelo podobne tistim na prizorišču prvenstva. Ker je bila reprezentanca vse čas iz doma, se medijem ni predstavila na tradicionalni novinarski konferenci, so pa zato vsi predstavili svoje želje in načrte za glavne tekme sezone. Na Češko je odpotovalo devet slovenskih tekmovalcev, nekaj manjših težav med pripravami je imel zgolj kapetan Jakov Fak. Na svetovnem prvenstvu se obeta pravi spektakel, saj bo večina tekem potekala v navijačem prijaznem terminu. Na sporedu bodo pozno popoldan pod žarometi.

Spored dogajanja na Češkem >>

Tukaj so na voljo tudi sveže fotografije reprezentance, ki so na voljo za objavo (vir: Sloski biatlon).

Izjave pred svetovnim prvenstvom:

Tomas Globočnik, vodja reprezentance: Cilje za prvenstvo, kjer imamo pravico nastopa s štirimi moškimi in tremi ženskami, smo si začrtali že na začetku sezone. Zadovoljilo nas bo eno od prvih treh mest v moški in ženski konkurenci, mesta do petnajstega mesta. V štafetnih preizkušnjah nas zanimajo mesta med najboljših osem, pri moških se spogledujemo celo s prvo šesterico.”

Ricco Groß, glavni trener: “Naše priprave v Oberwisenthalu so bile zelo dobre. Imeli smo dobre razmere, proga in strelišče sta bila vedno dobro pripravljena. Vreme je bilo večinoma vlažno ter megleno in vetrovno, kar pa je ravno tako, kakršno bo v Novem Mestu na Moravskem. Vsi tekmovalci so delali zelo zavzeto in koncentrirano ter so zdravi. Nekaj težav ima le Jaka, ki je zaradi težav s hrbtom bil doma, a je treniral v enakem obsegu kot ekipa na pripravah. V teku smo dvignili nivo, na treningih smo dobro pokrivali tudi tarče. Komaj čakamo, da se dogajanje začne. Borili se bomo do konca. 

Jakov Fak: Sezona do sedaj ima dosti vzponov in padcev. Izpustil sem tudi štiri posamične tekme, prvi dve zaradi bolezni, drugi dve zaradi poškodbe hrbta, ki je sedaj sanirana in upam, da ne bo več težav s tem. V sezoni do sedaj je bilo nekaj svetlih točk, a ni bilo vse tako, kot bi si želel. Izpostavil bi peto mesto iz Oberhofa in zasledovalno tekmo iz Ruhpoldinga. Želim si, da bi na SP uspel sestaviti dva dobra rezultata zaporedoma in bi pustil boljši vtis, kot je do sedaj. Samo počutje pred prvenstvom je dobro. Tekmovalni kemp sem sam zaradi poškodbe delal  doma, ker sem hodil tudi na terapije. Sedaj upam, da uspemo narediti dobro pripravo na tekme in potem dobro tekmovati. Želim si biti na vseh startih.”

Anamarija Lampič: Do sedaj mi je še uspelo, kar sem si zadala in mi je šlo vse po planu. Sedaj smo na prizorišču SP, kamor smo prišli direktno iz priprav, kjer smo trenirali resnično dobro. Sledita zame dva dneva počitka in nato pričetek s štafeto. To je zame prava tekma za začetek, da se lahko sprostiš in daš ven tremo. Kar smo naredili, smo naredili in sedaj sledijo le še tekme. Upam, da mi bo šlo tako dobro, kakor mi je šlo do sedaj v celi sezoni. Velikih pričakovanj nimam, vem le, da moram dobro teči in narediti na strelišču tisto, kar znam. Vem, da znam, saj to kažen na treningih. Upam, da ne bo preveč vetrovno, saj bi mi to predvsem stoje lahko delalo težave, saj nisem še dovolj sigurna v položaju. Komaj čakam, da se začnejo tekme, da tekmujemo in vidimo, kakšni bodo rezultati.”

Lovro Planko: Dosedanji potek sezone je bil v stilu toplo-hladno. Prva tretjina je bila nekako nad pričakovanji, januar pa potem pod. Upam, da smo s pripravami uspeli izpopolniti formo in da bo šlo dobro na SP. Občutki so dobri in upam, da bodo tudi pogoji zdržali, da bodo tekme poštene. Želim si, da nam s fanti uspe kaj dobrega.”

Lena Repinc: Po koncu druge triade sem odšla še na evropsko prvenstvo. Tam sem se na tekmah počutila zelo dobro, predvsem s tekaško formo. Upam, da mi uspe to pokazati tudi na svetovnem prvenstvu, želim pa si tudi, da bi mi ponovno uspelo ob tem priti tudi v top strelsko formo, ki sem jo imela na začetku. Če mi vse to uspe, se mi znajo obetati zelo solidni rezultati.”

Matic Repnik: Pripravam sem se pridružil z nekaj dnevno zamudo, saj sem bil na evropskem prvenstvu, kjer se ni izšlo po mojih željah. Same priprave so sedaj potekale vrhunsko. Ker gre za moje prvo svetovno prvenstvo upam, da se bom izkazal čim bolj.”

Miha Dovžan: Sem še velik dolžnik, kar se tiče samih rezultatov v tej sezoni. Upam, da se bo na SP odprlo. Zadnji teden sem dobro treniral. Pogoji so bili oteženi, sploh kar se tiče megle in vetra. Upam, da sem na Češko prišel v dobri formi in tukaj pokažem tisto, kar znam. Streljati moram dobro in teči solidno, potem pa bo tudi rezultat dober.”

Polona Klemenčič: Moja letošnja sezona ni šla po željah. Imela sem sicer nekaj dobrih tekem, a predvsem streljanje ni na nivoju, ki sem si ga želela. V zadnjih dneh smo opravili dobre priprave, tako da, če se zberem in pokažem, kar sem kazala na treningu, lahko dosežem dober rezultat. Sem dobro pripravljena, bomo pa videli, kaj prinese vsaka tekma.”

Toni Vidmar: V letošnji sezoni se mi dogajajo nihanja v mojem počutju in rezultatih. Predvsem z zadnjim delom ne morem biti zadovoljen, čeprav sem naredil vse, kar sem lahko, se rezultati niso popravili. Po tem delu sezone sem se poskušal spočiti in spraviti glavo. Tako da sem šel na kemp povsem na novo. Opravili smo veliko težkih treningov v težkih pogojih, ki bodo v naslednjih dneh tudi tukaj. Želim si več stabilnosti na tem svetovnem prvenstvu in potem tudi v nadaljevanju sezone.”

Živa Klemenčič: Moja sezona ni potekala kot sem si želela. Po novem letu ne strelsko in ne tekaško nisem bila na nivoji, ki smo ga pričakovali. Zagotovo se pozna mesec dni odsotnosti zaradi vojaškega usposabljanja. Po zadnjih tekmah na evropskem prvenstvu, sem začutila na telesu, da počutje ni pravo. Zato sem odpotovala domov, da sem se malce odpočila od biatlona. Na SP imamo punce kvoto treh tekmovalk, tako da bom tukaj kot rezerva. Vesela bom, če bom lahko tekmovala. To je vrhunec sezone. Če bo priložnost, jo bom poskušala izkoristiti, drugače pa se bom pripravila na zadnji sklop svetovnega pokala in bom tam prikazala tisto, kar sem sposobna.”

Na prvenstvo kasneje potuje tudi mlada Kaja Zorč, ki nima izpolnjenega kriterija, a je njeno mesto potrjeno s strani trenerja in strokovnega sveta.

Vse zvočne zapise izjav pred svetovnim prvenstvom najdete tukaj. Za morebitne dodatne medijske vsebine in izjave se obrnite na predstavnico za medije biatlonske reprezentance Nino Jakhel, dosegljivo na mobilni telefon ali email.

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.I. TANDREVOLD719
2.J. BRAISAZ-BOUCHET689
3.L. VITTOZZI671
17.A. LAMPIC249
56.P. KLEMENCIC42
77.L. REPINC7
1.J. BOE806
2.J. DALE-SKJEVDAL714
3.T. BOE708
26.J. FAK185
36.L. PLANKO92
41.A. VIDMAR64
48.M. DOVZAN43
85.M. REPNIK3