Čakala je šestnajst let!

36-letna Američanka Lindsey Jacobellis je zagotovo ena izmed najbolj vsestranskih deskark na svetu. Vrhunske rezultate v svetovnem pokalu, na svetovnih prvenstvih in X igrah je dosegala v snežnem žlebu, snežnem parku in pa predvsem v  deskarskem krosu. V slednjem je kar tridesetkrat zmagala v svetovnem pokalu, desetkrat na X igrah in šestkrat na FIS svetovnih prvenstvih. Toda njena največja želja je bilo olimpijsko zlato, ki ga je nesrečno izgubila v Torinu leta 2006. Danes se ji je vendarle izšlo, osvojila je zlato.

Lindsey Jacobellis je končno tudi olimpijska prvakinja. © GEPA pictures

Ljubitelji deskarskega krosa zagotovo nikoli ne bodo pozabili prvega ženskega olimpijskega finala v deskarskem krosu leta 2006, ki ga je odločno začela takrat 21-letna Lindsey Jacobellis. Po padcu kanadskih tekmic (Maelle Ricker in Dominique Maltais) si je privozila ogromno prednost pred Švicarko Tanjo Frieden in vsi s(mo) jo že videli z zlatom okrog vratu. Toda, na predzadnjem skoku pred ciljem je Lindsey želela izvesti »method grab«. Le-ta bi za izkušeno »halfpipe« deskarko (tudi v tej disciplini ima zmago v svetovnem pokalu) moral biti zgolj formalnost, a zgodil se je padec. Friednova se je odpeljala zlatu naproti, Jacobellisova pa se je morala zadovoljiti s srebrom. V Vancouvru leta 2010 je bila peta, v Sočiju leta 2014 sedma in v Pjongčangu leta 2018 četrta. Danes pa ji je vendarle uspelo! Osvojila je zlato olimpijsko medaljo.

Srebro je pripadlo Francozinji Chloe Trespeuch, ki je po bronu v Sočiju osvojila svojo drugo olimpijsko kolajno, bron pa Kanadčanki Meryeti Odine. Brez kolajne je na četrtem mestu ostala Avstralka Belle Brockoff. Že v polfinalu je izpadla najhitrejša kvalifikantka in branilka naslova iz Pjongčanga Michela Moioli (na koncu osma) ter tudi na zadnjih igrah srebrna Francozinja Julia Pereira de Sousa Mabileau. Bronasta iz Koreje, Čehinja Eva Samkova, je zaradi poškodbe izpustila letošnje igre.

Jutri  se bodo na Kitajskem za kolajne v krosu pomerili še moški, v soboto pa bo prvič v zgodovini iger na sporedu še ekipna preizkušnja. V deskarskem krosu Slovenke in Slovenci ne nastopajo.

OI PEKING, deskarski kros:
rezultati – ženske (9.2.)

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES