Danes Mekinc, jutri Štante

Deskarji prostega sloga svetovni pokal nadaljujejo s preizkušnjama v snežnem parku in snežnem žlebu, ki ju od danes pa do sobote gosti ameriški Mammouth Mountain. Danes pozno zvečer po našem času bodo v kalifornijskem zimsko-športnem središču, ki tekme svetovnega pokala gosti od leta 2016 dalje, na sporedu kvalifikacije v snežnem parku z Najem Mekincem, jutri zvečer pa v žlebu s Titom Štantetom. Finale v obeh olimpijskih disciplinah bo v soboto.

Naj Mekinc je dobil “zeleno luč” za nastop v ZDA! (Foto: SZS)

Naj Mekinc bo stisnil zobe in nastopil!

Potem ko si je na ogrevalni vožnji pretekli petek v Calgaryju pri doskoku nesrečno zvil gleženj in je njegov nastop v Mammothu kar nekaj časa »visel v zraku«, se je po pregledu pri ortopedu in včerajšnjem prvem uradnem treningu v snežnem parku Unbound Naj Mekinc vendarle odločil za nastop na drugi tekmi za svetovni pokal v snežnem parku v tej sezonu. »Bolečine so še zelo močne, tako da mora biti gleženj po navodilih ortopeda, ki je Naju prižgal »zeleno luč« za nastop, pri deskanju seveda delno mobiliziran s trakom,« nam je po včerajšnjem treningu, ki je potekal v sončnem vremenu in v odlično pripravljenem parku sporočil naš trener Matevž Pristavec. Z Mekincem sta iz Kanade na prizorišče tekme po zapletih zaradi več odpovedanih letov prispela tik pred zdajci. »Zaradi močnega vetra je bilo odpovedanih več letov, tako da je bil prvi teden v novem letu, če dodamo še Najevo poškodbo, kar stresen. Ker je bil torkov prvi uradni trening, tudi zaradi močnega vetra, odpovedan, pa vendarle nisva nič zamudila,« je pred kalifornijsko preizkušnjo še povedal naš trener. 20-letni Ljubljančan bo edini slovenski predstavnik na tekmi, saj je Urška Pribošič iz Calgaryja odpotovala domov, v enem izmed srednjeevropskih snežnih parkov se bo pripravljala na tekmo svetovnega pokala v Laaxu (13.-15.1.).

»Slopestyle« spored v Mammoth Mountainu se bo danes ob 18:40 po našem času (9:40 po lokalnem času) pričel z ženskimi kvalifikacijami, ob 22:15 po srednjeevropskem času (13:15 lokalno) pa bodo z deskanjem pričeli še moški. Na štartni listi je 30 deskark in 54 deskarjev (dve skupini po 27, Mekinc bo v prvi štartal kot šestnajsti). Na voljo bodo imeli dve vožnji, za končni rezultat šteje boljša. V sobotni finale s pričetkom ob 18:30 (9:30) se bo uvrstilo osem žensk in šestnajst moških. Glavni favoriti za vrh na kalifornijskem terenu so že tradicionalno domačini, za katere je to tudi zadnja kvalifikacijska tekma za OI v Pekingu. Največji tekmeci Dustyju Henrickesenu, Jamie Anderson (zmagovalec in zmagovalka zadnje tekme na tem prizorišču februarja 2020) in druščini bodo seveda japonski, kanadski in skandinavski deskarji in deskarke. Naj Mekinc bo v Kaliforniji nastopil tretjič. Ob premiernem nastopu leta 2019 je zasedel 39., leto kasneje pa 34. mesto.   

Tit Štante v žleb jutri zvečer!

Po deskarkah in deskarjih, ki nastopajo v snežnem parku, so včeraj prvi uradni trening v žlebu (torkov je zaradi vetra odpadel) opravili tudi deskarji in deskarke, ki nastopajo v najstarejši deskarski olimpijski disciplini – snežni žleb. Med štiridesetimi deskarji in sedemindvajsetimi deskarkami je bil tudi 23-letni Celjan Tit Štante, ki je na uvodni decembrski tekmi v Copper Mountainu zasedel 22. mesto. »V Kalifornijo sem prispel iz Utaha, kjer študiram in treniram. Mammoth zelo dobro poznam, tako da vem kaj lahko pričakujem. Zaradi same lege smučišča vreme tu ni stabilno in bomo zato morali biti kar potrpežljivi. Upam, da bo vreme vendarle zdržalo,« pravi Štante, ki je bil v Mammothu najvišje leta 2016 in sicer petnajsti, trener Pristavec pa dodaja, da vremenska napoved za petek, ko bodo na sporedu moške kvalifikacije ni obetavna. »Vremenarji napovedujejo veter. Zato bodo kvalifikacije že dopoldan po lokalnem času in ne, kot je bilo predvideno zvečer, pod žarometi,« dodaja Matevž Pristavec.

Pa favoriti in favoritinje? Med ženskami je izrazita favoritinja za tretjo zaporedno zmago na tem prizorišču Kitajka Xuetong Cai (tudi zmagovalka uvodne tekme sezone v Coppru), v moški pa  Japonci. Poleg zmagovalca zadnjih dveh tekem v Mammothu (2019 in 2020), Yuta Totsuke, bosta v centru pozornosti brata Hirano (Ruka in Ayumu). Seveda bodo na domačem terenu še kako motivirani Američani s 35-letnim Shaunom Whiteom (zmagovalec iz leta 2017) na čelu za katerega bo to zadnja tekma svetovnega pokala v ZDA, saj je decembra napovedal, da bo po olimpijskih igrah v Pekingu zaključil kariero.

White & Co. bodo kvalifikacije pričeli jutri ob 18:40 po našem času (9:40 lokalno), Tit Štante bo štartal kot sedemindvajseti. Na voljo bodo imeli dve vožnji, boljša bo štela za končni rezultat. V finale, ki bo v nedeljo zjutraj (3:30) po našem času (lokalno v soboto zvečer ob 18:30) se bo kvalificirala najboljša moška deseterica ter ženska osmerica. Deskarke bodo kvalifikacije opravile že danes ob 19:00 uri po lokalnem času (pod žarometi), kar pomeni ob 3:00 jutri zjutraj po srednjeevropskem času.

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES