Druga zlata sova v Avstrijo, poškodba Urše Bogataj

Nika Križnar je na novoletni tekmi smučark skakalk na Ljubnem ob Savinji zaasedla 5. mesto, Ema Klinec je bila deveta, točke tudi Katri Komar, žal pa je tekmo zaznamoval tudi grd padec Urše Bogataj, ki so jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Nika Križnar po pristanku v finalni seriji ob misli na Uršo Bogataj © GEPA

Novoletna uvertura za smučarke skakalke so bile drugo leto zapored kvalifikacije v dopoldanskih urah in tekma, finalna, Silvestrske turneje. 12 Slovenk je nastopilo v prvi seriji, štiri so prišle do točk svetovnega pokala. V prvi seriji so izpadle Ajda Košnjek proti Sari Takanaši, Maja Vtič proti Lari Malsiner, Nejka Repinc Zupančič proti Abigail Strate, Nika Prevc proti Sini Arnet, Tinkara Komar proti Silje Opseth, Taja Bodlaj proti Alexandrii Loutit, Nika Vetrih proti Juki Seto in Nika Krašovic proti Niki Križnar. Slednja je bila po prvi seriji najboljša Slovenka na 6. mestu z 92.5 metri in 121,6 točkami. Za njo je bila Ema Klinec na 9. mestu z 90.5 metri in 119,1 točkami, potem ko je izločila Anniko Belshaw. V finale se je kot srečna poraženka znova prebila tudi Katra Komar, ki je z 78 metri in 101,7 točkami zasedala 28. mesto, Katharina Althaus jo je ugnala s 83 metri in 112,1 točkami na 18. mestu. Tišina pa po pristanku Urše Bogataj, ko je 7000 gledalcem zastal dih. Olimpijska prvakinja je padla pri 89.5 metrih, iztek skakalnice pa je zapustila na nosilih, že kmalu pa je bilo jasno, da si je poškodovala levo koleno in da ima odgrnine po bradi.

Urša Bogataj po padcu © GEPA

Po prvi seriji je vodila Avstrijka Eva Pinkelnig s 93.5 metri in 127,9 točkami pred Anno Odine Stroem, ki je skočila 91.5 metrov in je zbrala 127,0 točk, tretja je bila Italijanka Lara Malsiner s 87 metri in 123,3 točkami.

V finalni seriji je Katra z 79.5 metri in 202,9 točkami ostala na 28. mestu. Klinec je pristala pri 89 metrih in je z 234,6 točkami zadržala 9. mesto, Križnar pa je pridobila eno mesto po doskoku pri 87.5 metrih, zbrala pa je 243,9 točk. Skupno zmago na turneji je potrdila Pinkelnig z 89.5 metri in 253,4 točkami, druga je bila danes Stroem z 88 metri in 250,4 točkami, tretja pa Selina Freitag z 246,0 točkami.

V seštevku 2. Silvestrske turneje je zmagala Pinkelnig pred Stroem in Križnar, Klinec je zasedla 6. mesto.

Nika Križnar in Ema Klinec po finalni seriji © GEPA

Svetovni pokal se bo prihodnji konec tedna nadaljeval v japonskem Sapporu.

Izjave po tekmi

Nika Križnar (MP3): “Silvestrska turneja je za nami, tako kot Ljubno. Najprej velik hvala vsem navijačem, ki so nas prišli vzpodbujati. Iskreno nam je žal, da nam ni uspelo priti na stopničke, da bi vas še bolj razveselili. Ocena mojih skokov je solidno, manjkal je doskok, kjer sem izgubila kar nekaj lepih ocen. Upam, da bom Uršo čim prej lahko videla nasmejano, dobrovoljno. Želim ji res vse dobro, res pa ni izgledalo lepo. Diham s tabo in želim ti, da se vrneš močnejša nazaj.” 

Ema Klinec (MP3): “S celotno turnejo sem zelo zadovoljna. Na tekmi sem pokazala dobre skoke. Te samozavesti mi je manjkalo, ko sem s slabšimi skoki na prejšnjih tekmah izgubljala. Danes dva odlična skoka. Slabe ocene sicer, a nimam kaj. Pomembno je, da dobro skačem, telemark bo prišel. Hvala navijačem, spet noro vzdušje po dolgem času. To je to. Glede Urše pa nimam pravih besed. Je nenadomestljiv člen ekipe in želim ji samo najboljše.”

Zoran Zupančič (MP3): “Silvestrska turneja je zaključena. Lahko rečem, da imamo predvsem sklonjene glave. Ni nam uspelo, kar smo si želeli. Poleg tega še poškodba Urše Bogataj. Brez nje bo nadaljevanje sezone zelo težko. Vsekakor moramo počakati na uradno izjavo zdravnikov. Želim ji vse najboljše.”

Uradni rezultati >>

Deli novico