Dvojna krona Auerju, sledi »dvojček« na koroškem Simonhöheju. Na štartu samo četverica Slovencev?

Po včerajšnjem posamičnem paralelnem slalomu, so v Bad Gasteinu danes popoldan izvedli še ekipno različico te discipline. Med devetnajstimi sodelujočimi mešanimi dvojicami slovenskih ni bilo. Zmagala je domača dvojica Julia Dujmovitcs – Arvid Auner. Slednji je tako po včerajšnji posamični zmagi še drugič stopil na najvišjo stopničko. Alpski deskarji se s Solnograškega zdaj selijo na Koroško, kjer bo v petek na sporedu paralelni veleslalom, v soboto pa še ekipni paralelni veleslalom. Nastop Roka Marguča (poškodba) v Simonhöheju je še pod vprašajem, četverica Tim Mastnak – Žan Košir – Gloria Kotnik – Sara Goltes pa bo zanesljivo štartala.

Na vrhu nič novega …

Arvid Auner, včerajšnji, nekoliko presenetljivi zmagovalec posamičnega paralelnega slaloma, je v eni izmed štirih avstrijskih ekip (vse zelo močne!) združil moči z včeraj četrto Julio Dujmovits. Glede na včerajšnje rezultate sta bila prva favorita za zmago sicer Benjamin Karl in Daniela Ulbing, a favoritoma se ni izšlo. Po napaki Ulbingove sta bila že v osmini finala diskvalificirana, tako da je Karl v nadaljevanju pesti zagotovo stiskal za vedno boljšega Aunerja in izkušeno Dujmovitscevo. Olimpijska prvakinja v slalomu je z deset let mlajšim sotekmovalcem najprej premagala pojska kvalifikanta Oskarja Kwiatkowskega in Aleksandro Krol. Po zmagi nad lokalnima junakoma, solnograški veteranski dvojici Claudia Riegler – Andreas Prommegger v četrtfinalu, pa so že bile v igri stopničke. Tudi v polfinalu je par “Avstrija 4” zmagal. Premagal je Nemca Eliasa Huberja in danes izvrstno Ramono Hofmeister (na koncu sta bila Nemca tretja) in nato v finalu še ruski par Dmitrij Karlagačev – Natalija Soboljeva. Zmagovalca sta prejela večji del (60 %) nagradnega sklada (15.000,00 švicarskih frankov), drugouvrščenima je pripadlo 7.500,00 frankov, tretjeuvrščena pa bosta bančni račun oplemenitila za 1.250,00 frankov, če si bosta nagradno »pravično« razdelila (nagrada za tretjo ekipo je bila namreč 2.500,00 frankov).

Morda še bolj zadovoljen kot mladi Auer je bil po »gasteinskem dvojčku« glavni organizator tekmovanja, Franz Weiss»S strani udeležencev smo prejeli same pohvale, domači uspeh pa je pika na i in največja nagrada za našo ekipo, ki je danes organizirala štirideseto tekmo deskarskega svetovnega pokala. Se vidimo 10. in 11. januarja 2023,« je v slovo pomahal popularni Franz in organizacijsko štafeto predal Wernerju Schöffmannu. Oče Sabine Schöffmann je namreč na čelu ekipe, ki v petek in soboto gosti zadnji tekmi alpskih deskarjev za svetovni pokal pred olimpijskimi igrami v Simonhöheju.

V petek in soboto na štartu samo štirje Slovenci?

Razlog? Rok Marguč se bo za morebitni nastop v Simonhöheju odločil tik pred zdajci. Pred tekmo v švicarskem Scuolu je na treningu namreč padel na trtico. Bolečine pri deskanju so bile neznosne, a je Laščan pogumno stisnil zobe in deskal v Scuolu in nato še Bad Gasteinu. Včeraj je nato opravil pregled pri specialistu v Slovenj Gradcu, današnja magnetna resonanca pa je pokazala, da gre za zlom. Podobno poškodbo je pred leti utrpel že Rok Flander, zato je Marguč za nasvet pobaral tudi Dragana Bosnića, ki je na področju telesne priprave sodeloval s Flandrom. »V tem trenutku še ne vem, če bom odpotoval na avstrijsko Koroško,« nam je javil nekdanji slalomski svetovni prvak. Zagotovo pa bo v Bad Gastein odpotoval Tim Mastnak, ki je danes treniral na Rogli. »Jutri bom opravil še en trening na Rogli, nato pa se premaknem v Simonhöhe. Tekmoval na tem prizorišču še nisem, sem pa lani tam treniral, tako da vem kaj lahko pričakujem,« pravi Celjan. Tudi Gloria Kotnik na domačem smučišču Sabine Schöffmann in Alexandra Payerja na tekmah pod okriljem FIS ni deskala (je pa v Simonhöheju tekmovala na otroških tekmah, zanimive arhivske posnetke je nedavno izbrskal prav Payer), je pa dvakrat (nazadnje lani marca) izkušnje na terenu kjer bo v petek in soboto posamični ter ekipni paralelni veleslalom že tekmovala Sara Goltes. Trboveljčanka je danes z Žanom Koširjem trenirala v bližnjem Hochrindlu. »Lep dan in super trening. Simonhöhe, prihajamo!« pa je z danes opravljenim delom s Saro in Žanom zadovoljen trener Izidor Šušteršič.

Simnhöhe bo prvič gostil tekmi svetovnega pokala. Lani in predlani so z uspešno organizacijo evropskega pokala dokazali, da so zreli za korak naprej.  Na listo zmagovalcev omenjenih tekem so se februarja 2020 vpisali Darren Gardner (Kanada), Dmitrij Loginov (Rusija), Natalija Soboljeva (Rusija) in Sabine Schöffmann (Avstrija), lani januarja pa Alexander Payer (Avstrija), Michal Nowaczyk (Poljska), Tsubaki Miki (Japonska) in Michelle Dekker (Nizozemska).

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES