Dvojna krona za Roka Marguča

Velikonočni ponedeljek na Krvavcu, zadnji dan obratovanja tamkajšnjih žičnic v letošnji sezoni, je minil v znamenju več dogodkov. V organizaciji Kluba deskanja Zakon iz Tržiča je na progi z iztekom na »krvavško plažo« potekalo državno prvenstvo v alpskih disciplinah deskanja na snegu. Junak dneva je bil Rok Marguč, ki je osvojil oba članska naslova (paralelni veleslalom in klasični slalom). V ženski konkurenci je v paralelnem veleslalomu člansko zlato osvojila Kaja Verdnik, v slalomu pa Tia Žagar.


Žan Košir, Rok Marguč in Jernej Demšar na veleslalomskem zmagovalnem odru. (Foto: Luka Rozman)

Deskarji in deskarke so se na zelo dobro pripravljeni progi za katero sta poskrbeli ekipi RTC Krvavec in Smučarskega kluba Triglav iz Kranja, najprej pomerili v paralelnem veleslalomu. Kvalifikacijskim vožnjam na čas je sledilo paralelno dvobojevanje. V napetem dvoboju za prvaka v olimpijskem paralelnem veleslalomu sta se pomerila najhitrejša kvalifikanta Žan Košir (KD Zakon) in Rok Marguč (SBK Viharnik). Dvoboj in s tem prestižni naslov članskega prvaka je ob odsotnosti Tima Mastnaka (Sport klub M-Celje) osvojil Marguč, gostitelju Koširju je pripadlo srebro, brona pa si je nadel Jernej Demšar (Sportpoint). Slednji je v malem finalu ugnal makedonskega državnega prvaka Aleksandra Kacarskega, ki je v letošnji sezoni deskal tudi na treh tekmah svetovnega pokala. Poleg makedonskih reprezentantov so se na Krvavcu za FIS točke borili še deskarji in deskarke iz Srbije, Romunije, Češke ter mladi 16-letni Japonec  Rion Yamada, ki se je po marčevskem mladinskem svetovnem prvenstvu v bolgarskem Banskem podal na srednjeevropsko turnejo, med drugim je izkušnje nabiral tudi na italijanskem državnem prvenstvu. V ženski konkurenci ob odsotnosti Glorie Kotnik (SB Deska Velenje) na FIS tekmi Slovenk ni bilo na stopničkah, zmagala je mlada Čehinja, vrstnica omenjenega Japonca, Maya Emma Marešova pred Makedonko Sanjo Spasovsko in Srbkinjo Andjelo Djogić. Slovenski članski naslov je pripadel sicer specialistki za snežni žleb Kaji Verdnik (Medvedi Griže), srebrna je bila Urška Pribošič (ŠD Chickita) in bronasta Tia Žagar (SBC Bled).    

Podeljeni so bili tudi državni naslovi in kolajne v mlajših kategorijah. Niko Lemark, ki je blestel že na Voglu v »njegovih« disciplinah prostega sloga, se je dobro znašel tudi med vratci. V starejši kategoriji (do 16 let) sta mu sledila soimenjaka, Jaka Kersnik in Jaka Prpič v mlajši (do 14 let) pa Oskar Flander in Nejc Ribič

Poleg deskark in deskarjev a FIS licencami so v okviru dogodka Zakon Eliminator tekmovali tudi rekreativci v t.i. »odprti« kategoriji in pa deskarske legendeMed rekreativci je bil najboljši Matic Derenda (absolutno 8., v osmini finala je presenetil Jureta Hafnerja) pred Petrom Stegovcem (absolutno 13.) in Aljažem Petančičem (absolutno 17.). V ženski konkurenci je bila najboljša Ločanka Maja Hafner, ki se je zelo izkazala v konkurenci nastopajočih FIS tekmovalk, absolutno je zaostala le za zmagovalko Mareševo. Pa legende? Nekatere (Jernej Demšar, Jure Hafner, Izidor Šušteršič, Rok Flander) so se odločile za nastop v FIS konkurenci in prav vsi »izkušeni fantje« so dokazali (3., 9., 10., 11.), da so še vedno zelo hitri. Med tistimi, ki so deskali v kategoriji legend je bil najhitrejši Radovljičan Klemen Razinger, najboljši fotograf med alpskimi deskarji in obratno. Na zmagovalnem odru se mu je pridružil Jože Torkar. Pa v ženski konkurenci? Polona Zupan, prva slovenska deskarska olimpijka in ena izmed boljših alpskih deskark devetdesetih let v svetovni seriji ISF. Po izločilnih dvobojih absolutno četrta ter absolutno druga najboljša Slovenka. Je pa 46-letna Naklanka zanesljivo dobila kvalifikacije in to s časom, ki bi (absolutno!) zadostoval tudi za uvrstitev med najboljšo šestnajsterico v moški konkurenci.    

Na slalomskem zmagovalnem odru je na tretjem mestu someščana Demšarja zamenjal Jure Hafner. (Foto: Luka Rozman)

V slalomu – izvedli so dve posamični vožnji – pri moških na vrhu nič novega. Še drugič je zmagal svetovni prvak iz leta 2013, Rok Marguč, drugi je bil Žan Košir, tretji pa Jure Hafner (Deska Velenje), ki je v malem finalu ugnal Japonca Yamado. V slalomu je bil pri ženskah v absolutni konkurenci vrstni red na vrhu identičen kot v paralelnem veleslalomu, slovenski članski naslov pa si je prideskala Tia Žagar, ki je velikonočno deskarsko turnejo tako uspešno zaključila s kolajnami na vseh štirih članskih tekmah državnega prvenstva.

Med najmlajšimi (do 14 let) si je po veleslalomskem še slalomsko zlato prideskal Niko Lemark, ki je bil hitrejši od Nejca Ribiča. V kategoriji do 16 let je prvak postal Jaka Kresnik, za njim sta se zvrstila zlati in srebrni iz mlajše kategorije. Pa rekreativci in legende? Nekateri so si po veleslalomu privoščili počitek, najbolj vztrajni pa so štartali še drugič. Med deskarji je bil  v »odprti« kategoriji najboljši Peter Stegovec pred Andrejem Černetom (v veleslalomu je odstopil) in Edijem Kersnikom, med legendami pa znova Klemen Razinger.  

»Super vzdušje, odlični tekmi, pravi karverski dogodek. Želel bi si jih še več. Celo serijo ali pa vsaj enega vsako sezono. Čestitike Žanu in ekipi za odlično izpeljani zaključek sezone na Krvavcu,« je bil po tekmi z deskanjem in pa vzdušjem zadovoljen Rok Marguč, ki desk to pomlad še ne bo pospravil, nekaj prostih voženj načrtuje ob koncu meseca na avstrijskem Kaunertalu. Med vratca pa se že junija namerava vrniti dvakratni podprvak Košir, ki ima v načrtu trening v družbi Ester Ledecke. »V KD Zakon smo z izvedbo prvenstva – tekmovanje smo poimenovali Zakon Eliminator – zadovoljni. Sončno vreme nam je šlo zelo na roke. Poleg tekmovalcev iz regije so bili z nami tudi mladi upi in rekreativci, ki so se pomerili v kategoriji »open« ter slovenske legende alpskega deskanja s Polono Zupan in Rokom Flandrom na čelu,« pa je v imenu organizatorjev na krvavški plaži povedal Košir.

>> Državno prvenstvo 2023 (Krvavec) – rezultati 
>> FIS Krvavec Parallel Giant Slalom & Slalom

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES