Ema Klinec kot prva čez 200 metrov, dan končala z 221 metri

18. marec 2023 je dan, ko so prvič v zgodovini priložnost za letenje na smučeh dobile smučarke skakalke. V Vikersundu smo v treh serijah videli pet poletov prek 200 metrov, edini ki je to uspelo dvakrat, je Ema Klinec, ki je z 203 metri kot prva preletela to magično mejo, v tretjem poletu pa je jadrala vse do 221 metrov!

Ema Klinec © P. B. / RTV Slovenija

Le meter dlje je s petih zaletnih mest višje v tretji seriji poletela kanadska mladinka Alexandria Loutitt, 222 metrov je nov svetovni ženski rekord v smučarskih poletih. 221 metrov je poletela Ema Klinec, 212.5 metrov pa domačinka Maren Lundby. Nika Križnar ima nov osebni rekord pri 170 metrih, kolikor je prav tako poletela v tretji seriji. Še pred tem smo spoznavanje z letalnico v Vikersundu videli v prvih dveh serijah za trening. V prvi seriji sta bili najdaljši domačinka Silje Opseth in Kanadčanka Loutitt s 186.5 metri, 182.5 metrov je poletela prva na štartni listi, Japonka Juki Ito. Ema Klinec je premierni polet v karieri končala pri 172 metrih, Nika Križnar pa pri 154.5 metrih. Dlje se je letelo v drugi seriji, najdaljši polet med vsemi pa je uspel prav zadnji na vrhu, Emi Klinec. Kot edina je preletela magično mejo 200 metrov, pristala je pri 203 metrih in s tem postala nova svetovna rekorderka! Drugo daljavo je s 199 metri imela domačinka Maren Lundby, tretjo s 194 metri njena rojakinja Opseth. Križnar je poletela do novega osebnega rekorda pri 158 metrih, ki pa je bil nato torej še izboljšan v tretji in hkrati zadnji seriji za trening danes.

Izjave po prvih poletih v karieri

Ema Klinec (MP3): “Kaj naj rečem? Zelo, zelo lep preizkus letalnice in prvi zgodovinski poleti za ženske uradno. Zelo sem vesela, da smo vse pokazale lepe, varne in na koncu tudi zelo dolge skoke. Zelo sem uživala. Sploh moj tretji polet je bil res dober. S tako popotnico grem jutri naprej. Potrebno pa je najprej narediti svoje delo in potem videti, kaj prinesejo metri. Danes je bilo res super.”

Zoran Zupančič (MP3): “Dočakali smo ženski preizus letalnice. Žirija je danes opravila lepo delo, lepo postopoma je šlo vse. Prva tekmovalka, ki sem ji zamahnil, je bila Nika Križnar. Druga tekmovalka je bila Ema Klinec. V prvem skoku nismo videli skoka čez 200 metrov, ki smo ga najbolj pričakovali. V drugem skoku se je to zgodilo prav s strani vodilne tekmovalke Eme Klinec. S poletom 203 metre gre v zgodovino. Zadnji, tretji skok, je bil še boljši. Žirija je dovolila malenkost več. Za svetovni rekord, ki ga je prevzela Loutitt, bi potrebovali eno zaletno mesto več. Mogoče so tu šli malce prenizko. Emin skok je bil ponovno perfekten. Tri, štiri tekmovalke so letele čez 200 metrov. Emin skok pa je bil za 30 točk bolj vreden od svetovnega rekorda. Res ji vse čestitke, danes je naredila res zelo, zelo lepo delo. Veseli smo preizkusa za vse dekleta, za vse se je končalo varno. Čestitam prav vsem, da so pokazale, da znajo leteti, pokazale so tudi korajžo s strani vsake posameznice.”

Jutri bo na sporedu tudi tekma z začetkom ob 10. uri, ki pa bo štela samo za seštevek norveške turneje, ne pa tudi za točke svetovnega pokala.

Uradni rezultati >>

Deli novico