Ema Klinec s svetovnim rekordom postala prva zmagovalka tekme v poletih

V norveškem Vikersundu so smučarske skakalke opravile s prvo tekmo s smučarskih poletih, z več kot 40 točkami prednosti je zmagala Ema Klinec, ki se je v zgodovino vpisala kot tudi nova svetovna rekorderka – v prvi seriji je poletela 226 metrov.

Ema Klinec © SloSki

V Vikersundu je na premierni tekmi smučarskih skakalk v poletih nastopilo 15 skakalk, tekma pa je štela za seštevek norveške turneje, ne pa tudi za točke svetovnega pokala. Že v prvi seriji je zbrane navdušila Ema Klinec, ki je z 226 metri postavila nov ženski svetovni rekord in je zanesljivo vodila pred konkurentkami z 209,1 točkami. Druga je bila Norvežanka Silje Opseth z 211 metri in 191,6 točkami, tretja pa Nemka Katharina Althaus s 194 metri in 174,2 točkami. Nika Križnar je z osebnim rekordom pri 193.5 metri in z zbranimi 156,3 točkami zasedala 6. mesto.

V finalni seriji je 225 metrov poletela Kanadčanka Alexandria Loutitt, ki je z 10. mesta napredovala na končno 5., zbrala je 339,5 točk. Križnarj je poletela 187 metrov in je s 320,8 točkami zasedla končno 7. mesto. Na tretje mesto je s 190 metri in 352,6 točkami poletela Japonka Juki Ito, drugo je z 207 metri in 373,1 točkami zadržala Opseth. Z 223.5 metri je prepričljivo zmago potrdila Klinec, ki je bila znova najboljša v seriji, skupno pa je zbrala 414,7 točk oz. 41 več od najbližje zasedovalke.

Ema Klinec je na mestu zmagovalke norveške turneje nasledila Niko Križnar, ki je v letošnjem seštevku končala na 5. mestu.

Veselje slovnske ekipe © SloSki

Izjave po tekmi

Ema Klinec (MP3): “Super zaključek dneva. Turneja je bila res dolga. Na koncu sem zelo vesela, da mi je uspelo postaviti tisti zadnji košček v sestavljanko, v to zgodbo. Rada bi se zahvalila vsem za podporo, da lahko pokažemo svoje najboljše predstave. To je to, gremo naprej v nove zmage!” 

Nika Križnar (MP3): “Res lepo, zgodovina v Vikersundu. Mislim, da je lahko vseh 15 punc ponosnih, da smo imele to čast, da smo se v tem preizkusile. Noro, koliko je bilo nekega navdušenja, podpore s strani vseh. Vidi se, kako smo podpirale ene drugo. To bo res šlo v zgodovino. Neizmerno sem tudi zadovoljna za Emo. Uspelo ji je narediti to, kar sem jaz lani. Mislim, da ne bo pozabila vseh teh poletov preko 200 metrov, rekord letalnice in na koncu zmagovalka norveške turneje. Naj uživa v tem trenutku, naj se sprosti, naj uživa v teh trenutkih. Mislim, da smo lahko zelo zadovoljni s celotnim izkupičkom. Vesela sem, ker nama je ekipa zaupala, naju podpirala, res je bilo lepo. Pri meni je malo zmanjkalo za kakšen meter več, a kaj si moram pustiti še za prihodnost. Vem, česa sem zmožna, vem, da skoki skozi sezono niso bili konstantni, da bi lahko pričakovala kaj več tukaj. Vseeno pa sem v zraku uživala. To je nepopisljiv občutek, res sem vesela, da sem bila ena izmed 15 deklet, ki si je izborila čast skočiti na velikanki.”

Zoran Zupančič (MP3): “RAW AIR turneja je za nami. Res smo lahko veseli in ponosni na ta zaključek. V naših rokah je ostalo prav vse, tako svetovni rekord kot osvojitev najbolj prestižne turneje v celi sezoni. Polet čez 200 metrov. To so res mejniki. Ema Klinec je res dokazala letos, da je najboljša letalka, kar nekaj poletov ji je uspelo čez 200 metrov. S tem se je kar dobro odlepila od tekmovalk. Super zaključek, končno je za nas posijalo sonce, imeli smo kar težko sezono. Zdaj gremo lahko bolj sproščeni in veseli na zaključek v Lahti.”

Finalna tekma svetovnega pokala za skakalke bo na sporedu v petek na veliki skakalnici v Lahtiju.

Uradni rezultati >>

Deli novico