Fak z zelo dobrim izhodiščem za zasledovanje, odličen nastop podmladka

V Kontiolahtiju na Finskem je bil na sporedu prvi sprint sezone. Jakov Fak je z zelo dobrim tekom prišel do odličnega izhodišča za jutrišnje zasledovanje. Izkazali so se tudi Lovro Planko, Toni Vidmar in Alex Cisar, ki so se brez težav uvrstili med najboljših 60, Cisar pa je na 38. mestu tudi ujel točke svetovnega pokala.

Jakov Fak je lahko zadovoljen s svojo tekaško formo na začetku sezone. Foto: Gepa

Na prvem sprintu sezone je nastopilo pet Slovencev, glavni trener Ricco Gross pa se je odločil, da počitek nameni Mihi Dovžanu. Jakov Fak na Finskem dokazuje, da je letos odlično tekaško pripravljen, za tisti res vrhunski rezultat se mu mora poklopiti le še na strelišču, kjer je danes storil dve manjši napaki. Po enkrat je zgrešil leže in stoje, ob izjemno natančnih tekmecih, je bilo to dovolj za končno 21. mesto. Fak je do spodbudnega rezultata in odličnega izhodišča prišel s 13. časom tekam, za končnim zmagovalcem pa je zaostal +1:31,9.  Do najboljše deseterice ga jutri loči manj kot pol minute in ima tako odlično priložnost še napredovati po lestvici navzgor. Na sprintu pa so se potrdile tudi besede Faka izpred začetka sezone, da izjemno napredujejo slovenski mlajši biatlonci. Danes se je iz trojice Lovro Planko, Alex Cisar in Toni Vidmar najbolj izkazal Cisar. Z enim zgrešenim strelom leže je še drugič v karieri prišel med dobitnike točk v svetovnem pokalu, saj je bil 38. Planko je dvakrat zgeršil stoje in je nove točke zgrešil le za las. Za njimi je zaostal šest sekund ter tekmo končal kot 46. Jutri bo tako brez težav napadal svojo najboljšo uvrstitev kariere. To je danes z eim zgrešenim strelom leže dosegel Toni Vidmar, ki se je prav tako uvrstil tik za dobitnike točk in je bil 48. Jutri na žalost ne bo nastopil Rok Tršan, ki se mu je nastop žal pokvaril v smučini. Tudi Tršan je namreš moral v zgolj en kazenski krog, a je na koncu zasedel 73. mesto.

Do nove zmage v svetovnem pokalu je prišel izjemni Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je sicer zgrešil eno tarčo, a je z najhitrejšim časom teka premagal vso konkurenco. Drugi je bil njegov rojak Sturla Holm Laegreid, ki je z vsemi zadetimi tarčami zaostal 10 sekund. Tretje mesto je pripadlo Nemcu Romanu Reesu, ki je bil prav tako 100-odstoten na strelišču. Za zmagovalcem pa je zaostal že skoraj pol minute (+28,4).

Izjava po tekmi (mp3):

Jakov Fak: “Danes je bil tekaški nastop precej boljši od strelskega. Upam, da bom jutri bolj zanesljiv in bom malce bolj sproščen kot danes, da naredim še boljši rezultat. Tekaško mislim, da sem trenutno sposoben, le malce bolj umirjeno in sproščeno na strelišču. Zelo dobra novica za tekmovalca je tudi to, da sem imel zadnji krog četrti ali peti tekaški čas med vsemi, kar je zelo spodbudno in dober občutek. Res upam, da jutri še boljše odstreljam in potem se ni bati dobrega rezultata.”

Ricco Gross: “Jakov in Alex v točkah, kar je dobro. Celotna ekipa je ponovno tekla hitreje, kot pred dnevi, kar je tudi odlična novica za nas. Imamo tudi štiri tekmovalce na jutrišnjem zasledovanju, kar je tudi zelo dobro za ekipo. Vemo pa, da moramo biti boljši in bolj skoncentrirani na strelišču.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3