Hud mraz žal zatresel roke Slovenkam

Prvi sprint sezone svetovnega pokala 2023/24 je zaznamoval polarni mraz v Östersundu. V težkih vremenskih pogojih so se žal tresle roke tudi slovenskim biatlonkam. Anamarija Lampič je na 25. mestu edina ujela točke svetovnega pokala in uvrstitev na zasledovalno tekmo.

Anamarija Lampič in Ricco Groß, Foto: NordicFocus

Minus 15 stopinj Celzija je bilo na startu prve sprinterske tekme za biatlonke v tej sezoni. S hudim mrazom se je prva izmed Slovenk spopadla Polona Klemenčič, ki je imela številko 19. Klemenčičeva je še enkrat več pokazala zelo dobro tekaško pripravljenost, žal pa ji je mraz prišel do živega na strelišču. Na strelskem postanku leže je morala v tri kazenske kroge, stoje pa v dva. Kljub 23. času teka, to ni zadoščalo, da bi se prebila na nedeljsko tekmo v zasledovanju, saj je končala na 72. mestu. 

Ker so številne biatlonke imele težave na strelišču, je bila danes velika priložnost za Anamarijo Lampič. Lampičeva se je takoj iz starta ogrela na delovno temperaturo in imela najhitrejši čas teka v prvem krogu. Žal pa je na streljanju leže, ki ji sicer ne povzroča veliko težav, zgrešila dvakrat. Ni se predala in se je borila naprej. Ob zanj solidnem streljanju stoje, kjer je prav tako zgrešila dvakrat in ob drugem času teka, je na koncu prišla do 25. mesta in zelo dobrega izhodišča za zasledovalno tekmo. Za zmagovalko je na koncu zaostala minuto in 24 sekund, saj je izjemna Slovenka dosegla drugi čas teka. Pet sekund je bila od Lampičeve hitrejša le domačinka Elvira Öberg, ki je bila prav tako nezanesljiva na strelišču. Žal bo Lampičeva edina Slovenka na nedeljski tekmi, saj je v mrazu tri tarče na strelišču zgrešila tudi Lena Repinc (1,2), kar je zadoščalo za 83. mesto. Najbolje je na strelišču šlo Živi Klemenčič, ki je morala skupno le v en kazenski krog na postanku leže, a je bila žal malenkost prepočasna. Na končnem 63. mestu je le za osem sekund zgrešila ponovni nastop.

Do prve zmage v karieri je prišla Francozinja Lou Jeanmonnot, ki je bila ena izmed redkih tekmovalk z vsemi desetimi zadetimi streli. Preostali dve mesti na odru za zmagovalke sta zasedli Norvežanki. Druga je bila Karoline Offigstad Knotten, tretja pa Juni Arnekleiv. Obe sta zadeli devet tarč.

Jutri bo v Östersundu na sporedu moški sprint. Na startu bodo tudi Jakov Fak, Lovro Planko, Toni Vidmar in Miha Dovžan. V nedeljo sledita zasledovalni preizkušnji v obeh kategorijah.

Zvočni izjavi (mp3):

Anamarija Lampič: “S samo tekmo sem kar zadovoljna. Čas teka je bil zelo soliden in resnično sem ‘grizla’ vsak centimeter proge. Takoj na začetku leže sem naredila dve napaki po svoji krivdi. Čutila sem, da nisem v dobrem položaju, pa sem vseeno streljala. Po dveh napak sem se umirila in nato popravila položaj. Sledili so trije zadetki. Stoje se mi dve napaki ne zdita preveč ali slabo, če pa pogledamo v celoti, so štiri napake preveč”

Ricco Groß: “Za nami je slaba tekma. Res je, da uvrstitev Ane ni povsem slaba, tudi teka Ane in Polone ne, vstalo pa zagotovo ni bilo to, kar lahko pokažemo. Moramo delati še bolj trdo in to popraviti. Je pa res, da je bilo danes zelo mrzlo in je to delalo težave številnim tekmovalkam, ne le našim. Je tako, kot je. Na zasledovanju imamo le Ano, kar ni dobro, a borili se bomo ponovno.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3