Italija, Švica, Romunija, …

Medtem ko se najboljše deskarke in deskarji že zbirajo na prizorišču štiriindvajsetih olimpijskih iger v Pekingu, pa njihovi nasledniki seveda zavzeto trenirajo in tudi tekmujejo. Slovenske deskarke in deskarji so v zadnjih dneh nastopali na tekmah evropskega pokala v Italiji in Švici ter na preizkušnji, tudi s strani FIS podprtega, World Rookie Toura v Romuniji.

Kaja Verdnik (desno) je na tekmi evropskega pokala osvojila tretje mesto. (Foto: Dominic Steinmann)

Prato Nevoso (Italija)

 V zimskošportnem središču, ki ga zelo dobro poznajo deskarji in smučarji iz Genoe, Torina in okolice ter tudi ljubitelji slovite kolesarske dirke Giro di Italia je nase opozoril naš mladi »slopestyle & big air« up Ožbe Kuhar. 17-letni Vrhničan je namreč na tekmi evropskega pokala v snežnem parku (slopestyle) zasedel 7. mesto. Zmagal je domačin Emil Zulian. Na tekmi je poleg Kuharja nastopil še Lenart Maligoj (46. mesto). V ženski konkurenci, Slovenk ni bilo na štartu, je bila najboljša Finka Telma Sarkipaju.   

Crans Montana (Švica)

V Italiji zelo uspešni Kuhar poti ni nadaljeval v Švico, so pa tam na tekmah evropskega pokala deskali Kaja Verdnik in Max Kralj Kos (snežni žleb) ter Lenart Maligoj (skoki prostega sloga). Za slovenske stopničke je s tretjim mestom v žlebu poskrbela olimpijka iz Pjongčana 2018, Kaja Verdnik. Zmagala je Nemka Kona Ettel. V moški konkurenci je bil najboljši domačin Jonas Hasler, Kralj Kos se je uvrstil na 10. mesto. V skokih (big air) je nastopil Lenart Maligoj, ki je zasedel 28. mesto. Zmagal je Leo Framarin (Italija), med dekleti pa je bila najboljša Mia Brookes (Velika Britanija).

Davos (Švica)

V domačem kraju švicarske specialistke za paralelni slalom, Julie Zogg, so se na dveh paralelnih slalomih za evropskih pokal pomerili alpski deskarji in deskarke. V moški konkurenci sta »bregu«, ki je v devetdesetih, v obdobju ISF serije, redno gostil najboljše »rejserje«, zmagala Avstrijca Arvid Auner (prvi dan) in Italijan Maurizo Bormiolini (drugi dan), v ženski pa Rusinja Darina Klink (Rusija) in Avstrijka Miriam Weis. Edina slovenska predstavnica v Švici, Sara Goltes, je prvi dan osvojila 24., drugi pa 20. mesto.

»Proge na evropskih pokalih so povsem drugačne od tistih v svetovnem pokalu, tako da bom v prihodnje morala slog vožnje ustrezno spremeniti,« se po izkušnji v Davosu zaveda Goltesova, ki bo prihajajoči vikend tekmovala na novih dveh paralelnih slalomih za evropski pokal v švicarskem Lenzerheidu.

Maramures (Romunija)

 »World Rookie Tour« je serija tekmovanj za mlade deskarje in deskarke, ki poteka pod okriljem WSF (World Snowboard Federation) in FIS (Mednarodna smučarska zveza). Mladi deskarji in deskarke ter tudi smučarji in smučarke prostega sloga so se pretekli »podaljšani« konec tedna zbrali v romunskem Maramuresu, kjer so tekmovali v snežnem parku. Zelo uspešni so bili tudi naši deskarji in deskarka. Tia Žagar je v konkurenci starejših deklet osvojila 4. mesto, zmagala je Avstrijka Noelle Jamnig. Tudi v konkurenci mlajših fantov so se zmage veselili naši severni sosedje (Samuel Feifel), družbo pa sta mu na stopničkah delala naša asa Aljaž Sladič (2. mesto) in Niko Lemark (3. mesto). Zelo blizu zmagovalnem odru je bil tudi najmlajši član slovenske mladinske reprezentance, Jaka Pančur (5. mesto). Se je pa naša ekipa veselila dvojne zmage v konkurenci starejših fantov. Zmagal je Ožbe Kuhar, drugo mesto pa je pripadlo Valuku Marklju.

Prato Nevoso – semafor
Crans Montana – semafor
Davos – semafor
Maramures – semafor 

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES