Izjemni Jakov Fak za konec SP-ja šesti

Izjemni Jakov Fak je še enkrat več dokazal, da spada v sam biatlonski vrh. Tekmo s skupinskim startom je zaključil na izvrstnem šestem mestu in bil na prestižni podelitvi cvetja.

Jakov Fak je še vedno del biatlonske elite. Foto: NordicFocus

Jakov Fak si je nastop na kraljevski biatlonski tekmi priboril z devetim mestom na individualni preizkušnji, svojo priložnost pa je izkoristil v celoti. Z izjemno pametnim nastopom, kjer je odlično izkoriščal zavetrje ter pokazal, da tudi v teku lahko sledi najboljšim, je prišel do izvrstnega šestega mesta. Dokazal je, da ima izjemno mirno živce in je med najboljšimi na svetu, ko biatlonci neposredno tekmujejo eden proti drugemu. Na štirih strelskih postankih je zgrešil le tretji strel na drugem postanku leže, kar pa ni bilo usodno. Ves čas se je gibal okoli desetega mesta, bil pa je eden redkih, ki je tudi zadnji postanek opravil brez napake. V zadnji krog je šel iz sedmega mesta, a mu je uspelo nato prehiteti v teku Švicarja Sebastiana Stadlerja, da si je zagotovoil mesto na podelitvi cvetja. To je bila Fakova tretja najboljša uvrstitev na svetovnih prvenstvih na tekmi s skupinskim startom, kjer je bil enkrat že prvak in enkrat peti. S šestim mestom je poskrbel tudi za najboljšo slovensko uvrstitev na prvenstvu.

19 strelov je danes zadel tudi Johannes Thingnes Boe, kar je pomenilo, da je izjemni Norvežan, ki podira rekorde v svetu biatlona, znova brez konkurenco. Še na sedmi tekmi od sedmih na svetovnem prvenstvu v Novem MEstu na Češkem, kjer je bilo tudi danes več kot 25 tisoč gledalcev, je prišel do kolajne. Na izjemno zanimivi tekmi je za uspeh kariere ter da na stopničkah ni vedno vse monotono poskrbel Latvijec Andrejs Rastorgujevs, tretji je bil izjemno motivirani Francoz Quentin Fillon Maillet.

Najboljših šest biatloncev na tekmi s skupinskim startom. Foto: NordicFocus

Zvočni izjavi (mp3):

Jakov Fak: “Skoraj fantastična predstava. Z leti se naučiš, da je tisto res fantastično stopničke. Glede na vse težave in vse kar se dogaja skozi leta, se iz večine velikih tekem ne vrnem brez slabe uvrstitve. V večini mi uspe uvrstitev vsaj med prvih deset, če sem le toliko zdrav. Sem ponosen, da sem že vrsto let v ozkem svetovnem vrhu. Nisem vedno na prvih treh mestih, ki so najbolj zaželena, ampak vsaj tik ob njimi. Glede na celtono sezono in vse, sem zelo hvaležen, ker smo pod pritiskom in velikimi pričakovanji. Vedno vztrajamo in se borimo. Kot sem rekel po štafeti, je treba vztrajat in biti pogumen. Če se boriš, vedno pride priložnost za dobre rezultate in tako bomo delali tudi naprej. Upam, da bojo še priložnosti za dobre rezultate. Pri meni sicer ne več veliko, a vsaj pri mladih. Upam, da jim bom prenesel nekaj mojega optimizma in bom zraven še toliko časa, dokler ne zrastejo osebno in rezultatsko.”

Ricco Groß: “Konec svetovnega prvenstva. Zaključilo smo ga z dvema uvrstitvama med deseterico, lani v Oberhofu smo imeli eno. Pohvaliti gre tudi 17. mesto Mihe Dovžana na individualni tekmi in Lovro Planko trikrat na mestih, ki sicer prinašajo točke svetovnega pokala. Zelo se je na sprintu izkazala Lena Repinc, nekoliko pa smo razočarani z nastopi obeh štafet, predvsem z žensko.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3