Jakov Fak in Polona Klemenčič uspešno vstopila v olimpijsko leto 2022

S sprintom v Oberhofu so se tekmovalno v olimpijsko leto 2022 podali tudi biatlonci in biatlonke. V slovenski reprezentanci sta se izkazala Jakov Fak z 18. in Polona Klemenčič s 36. mestom.

Biatlonci so včeraj na treningu imeli odlične razmere, danes pa je bilo vreme povsem drugačno. Foto: Sloski

Vreme na uvodni tekmi olimpijskega leta 2022 v nemškem Oberhofu ni bilo prav nič prijazno do tekmovalcev. Megla, sneg in veter so pospremili prvi sprint za svetovni pokal v novem letu. V težkih razmerah je bilo potrebno imeti tudi nekaj sreče, saj je veter pihal v sunkih. Prvi so s svojo tekmo opravili fantje, nastopilo pa je pet Slovencev. Startali so Jakov Fak, Klemen Bauer, Miha Dovža, Lovto Planko in Rok Tršan. V zelo zahtevnih razmerah se je odlično na strelišču znašel Jakov Fak, ki je bil eden izmed redkih tekmovalcev, ki je zadel vseh 10 strelov. Kljub izvrstnemu nastopu na strelišču, pa Jakov žal ni imel svojega dne na progi in je zasedel spodbudno 18. mesto na prvi tekmi v olimpijskem letu. Žal je bil Jakov edini od slovenskih reprezentantov z novimi točkami. Le tri sekunde je od novih točk ločilo Klemena Bauerja, ki je zasedel 43. mesto. Bauer je moral trikrat v kazenski krog, enkrat je zgrešil leže in dvakrat stoje, kjer je streljal zelo hitro in morda celo malce preveč riskantno.  V težkih razmerah je nov spodbuden nastop uspel mlademu Planku, ki se je znova uvrstil med najboljših 60 in posledično na nedeljsko zasledovano tekmo, bil je 52. Planko je na žalost moral v dva kazenska kroga stoje, leže pa je zadel vse tarče. Povsem enak strelski izkupiček kot Planko je imel tudi Miha Dovžan, ki pa danes tudi ni bil razpoložen tekaško in je bil 64.  Rok Tršan je z zgolj enim zgrešenim strelom stoje zasedel 78. mesto.

Do prve zmage v letu je prišel Rus Alexandr Loginov, ki je za 6,5 sekunde prehitel Francoza Emiliena Jacquelina. Rus je zgrešil zgolj en strel stoje, medtem ko je moral Francoz v dva kazenska kroga. Na vsakem postanku je zrgešil enkrat. Tretji je bil Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki je tudi moral v en kazenski krog in sicer leže.

Vreme se ni bistveno spremenil tudi za žensko tekmo.  Novo zelo dobro predstavo pa je prikazala slovenska najbolja biatlonka Polona Klemenčič. S startno številko 54. je prikazala zelo dober strelski nastop. Zgrešila je le en strel leže in vse skupaj je zadostovalo za druge točke v letošnjem letu, saj je tekmo zaključila na 36. mestu. Zelo borbeno sta nastopili tudi Kaja Zorč in Nika Vindišar. Kaja Zorč je bila z dvema zgrešenima streloma 74., Vindišarjeva pa je morala v tri kazenske kroge in je bila 89.

Do nove zmage v svetovnem pokalu je prišla Norvežanka Marte Olsbu Roeiseland, ki je za 7,1 sekunde prehitela Belorusinjo Hanno Solo in Francozinjo Julio Simon, ki sta si delili drugo mesto. Norvežanka in Francozinja sta sicer morali v en kazenski krog, Belorusinja pa v dva, a je bila nekoliko hitrejša na progi.

Biatlonce in biatlonke jutri v Oberhofu čaka program mešanih štafet, v nedeljo pa se bodo pomerili že v zasledovanju.

Izjave po tekmi

Jakov Fak: “Današnja tekma se je končala z 18. mestom zame. S streljanjem sem zadovoljen, čeprav je bilo zelo težko zdaeti. S tekom nisem, ampak trenutno je situacija taka kot je. Trudim se narediti čim več s tem, kar je trenutno na razpolago. Poskušam vsako tekmo iztisniti maksimum iz sebe, a zaenkrat še ne gre tako, kot bi hotel. Morda bo že v nedeljo drugače. Sem pa danes zadovoljen s temu streljanjem in upam, da bom tako streljal tudi v nedeljo.”

Lovro Planko: Prva tekma v letu 2022 je za menoj. Z njo nisem povsem navdušen. V leže sem naredil vredu, bilo pa je zaradi močnega vetra na strelišču zelo težko in tudi na progi. Veter nas je ustavljal, a mislim, da je prav vse. Na progi sem oddelal dobro, na strelišču pa sem se stoje malce zatresel. Zgrešil sem dva strela, kar mi je odnselo nek boljši rezultat. Upam, da bom v nedeljo lahko splezal še malo višje.”

Andreja Mali: “Nove točke za Polono. Lahko rečem le dober nastop v težkih pogojih, nekako domačih za Oberhof. Sneg, veter, mega in se je dobro znašla. Posebno dobro za ničlo stoje in hiter zadnji krog. Čestitke tudi za debi nastop Zorč Kaji,  z 1,1 zgrešenemi streli v teh pogojih je res solidno. Res se je tudi dobro borila na progi in vse čestitke. Nasplošno smo danes lahko zadovoljni, dosegi smo nove točke, kar je naš cilj tudi na naslednjih tekmah.”

Polona Klemenčič: “S svojo tekmo sem zadovoljna. tekaško vem, da mi ta proga tukaj v Oberhofu ne odgovarja najbolj, ampak sem zelo vesela za strelski nastop, kako sem opravila. Zelo se veselim novih točk in mislim, da je to dobra popotnica za naprej.”

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.I. TANDREVOLD859
2.L. VITTOZZI766
3.J. SIMON762
18.A. LAMPIC289
59.P. KLEMENCIC42
83.L. REPINC7
1.J. BOE878
2.T. BOE819
3.J. DALE-SKJEVDAL769
27.J. FAK200
39.L. PLANKO92
43.A. VIDMAR64
44.M. DOVZAN61
87.M. REPNIK3