Jakov Fak v Ruhpoldingu do 27. stopničk v karieri, z rezultatom kariere navdušila tudi Vidmar in Cisar

Slovenski biatlonci so se resnično izkazali na individualni tekmi v Ruhpoldingu. Jakov Fak je s strelsko ničlo po dveh letih znova stopil na oder za zmagovalce. Premoč je priznal le dvema Norvežanoma. Izjemen dan v domačem kraju glavnega trenerja Ricca Grossa sta z uvrstitvijo kariere dopolnila mlada Toni Vidmar in Alex Cisar.

Jakov Fak kljub utrujenosti na cilju ni mogel skriti nasmeha. Foto: Gepa

Za slovensko biatlonsko reprezentanco je sanjski dan v Ruhpoldingu. V slogu glavnega trenerja Ricca Grossa, ki je za čas svoje aktivne kariere veljal za enega najboljših strelcev v karavani, je danes nastopila celotna reprezentanca. Na najdaljši biatlonski preizkušnji (20km), kjer vsak zgrešeni strel ne pomeni kazenskega kroga, ampak pribitek minute, je strelski nastop še toliko bolj pomemben. Jakov Fak je večino svojih največjih uspehov dosegel ravno v tej disciplini, svoje mojstrstvo pa je pokazal tudi danes. Bil je eden izmed dveh tekmovalcev na celotni tekmi, ki je zadel vseh dvajset strelov. Z novo zelo spodbudno tekaško predstavo, kjer je dosegel 20. čas tekmovanja, pa se je uvrstil na izjemno tretje mesto.  Od slovenskega šampiona sta bila boljša le Norvežana Johannes Thingnes Boe, ki je kljub dvema kazenskima minutama prišel do osem zmage sezone in Vetle Sjaastad Christiansen, ki je zgrešil enkrat. Chistiansen je v cilju za rojakom zaostal 9,9 sekunde, od Faka pa je bil hitrejši 20 sekund.

Zadvoljna Jakov Fak in Alex Cisar v cilju. Foto: Sloski

Da glavni trener Ricco Gross odlično svoje strelsko znanje prenaša na slovenske tekmovalce, sta prikazala še mlada Alex Cisar in Toni Vidmar. Obema se je edina napaka pripetila pri devetnajstem strelu. Z le eno kazensko minuto pa sta prišla do 24. in 22. mesta, s čimer sta oba poskrbela za svojo najboljšo uvrstitev v kariere.  Na tekmi sta nastopila tudi Rok Tršan in Miha Dovžan, ki pa sta na 70. in 57. mestu na žalost ostala brez točk svetovnega pokala.

S svojim nastopom je bil več kot zadovoljen tudi Toni Vidmar. Foto: Sloski

Izjave po tekmi (mp3):

Jakov Fak: “Super dan, končno ponovno na stopničkah. To je odličen občutek. Predvsem brezhibno streljanje, to sem zelo dolgo čakal. Po mojem tudi zelo soliden tek. Škoda, da nisem še močnejši, da bi bil na še višjem mestu, ampak sem vseeno zelo zadovoljen. Se že veselim naslednjih tekem”.

Toni Vidmar: “Današnji tekmi bi dal oceno odlično. Resnično težki pogoji na progi. Bilo je toplo in mehek sneg. Sem pa vesel, ker sem dobro izkoristil zaveterje ostalih tekmovalcev in dobro razporedil moči. Na streljanju sem bil izredno fokusiran, 19. strel sem sicer zgrešil, a letos še nisem bil 95-odstoten na strelišču. Strelska in tekaška forma sta v vzponu in komaj čakam tudi naslednje tekme”. 

Alex Cisar: “Za nami je zelo uspešna tekma. Rad bi izpostavil ekipni uspeh. Mislim, da smo kot ekipa naredili zelo dobro delo. Zelo vesel sem tudi zaradi svojega nastopa, saj sem izboljšal svojo najboljšo vrstitev v svetovnem pokalu. Malce mi je žal ene nepokrite tarče na zadnje streljanju. Vseeno je prav, da se osredotočim na 19 zadetih strelov in soliden tek. Mislim, da sem na Pokljuki ujel pravi val dobre energije in zagnanosti, ki se je pokazala tudi danes v Ruhpoldingu. Cilj je sedaj to čim dlje ohraniti in še nadgraditi do svetovnega prvenstva”:

Ricco Gross: “Danes za nas odličen rezultat. Jaka na stopničkah in tudi Toni ter Alex sta bila odlična. Danes je bilo resnično pomembno dobro streljanje in Jakov je bil 100-odstoten, ostala dva pa sta bila 95-odstotna, kar je vrhunsko. To je naš najboljši rezultat v sezoni, a sem prepričan, da še ni konec”.

Uradni rezultati >>

Prizor, ki ga je Jakov Fak pogrešal vse od Antholza leta 2021. Foto: Gepa

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.L. VITTOZZI1091
2.L. JEANMONNOT1068
3.I. TANDREVOLD1044
17.A. LAMPIC378
63.P. KLEMENCIC44
85.L. REPINC7
1.J. BOE1262
2.T. BOE1080
3.J. DALE-SKJEVDAL949
24.J. FAK313
40.L. PLANKO108
47.A. VIDMAR64
50.M. DOVZAN61
90.M. REPNIK3