Jakov Fak v zelo zahtevnih razmerah navdušil s petim mestom

Kljub zelo zahtevnim vremenskih razmeram je organizatorjem v Oberhofu uspelo izpeljati moški sprint za svetovni pokal. Tekma se je izvrstno končala za slovenski tabor, saj je Jakov Fak pokazal vse svoje izkušnje in navdušil s petim mestom.

Jakov Fak je bil nasmejan ob prihodu v cilj. Foto: NordicFocus

Oberhof je tradicionalno biatlonsko prizorišče, ki je znano po zahtevnih vremenskih razmerah. Takšnega pomanjkanja snega organizatorji ne pomnijo, a jim je vseeno uspelo izpeljati tekmo v težkih razmerah. Kot je to v navadi za Oberhof je bila prisotna megla in veter. Razmere, ki odgovarjajo izkušenim tekmovalcem. To je potrdil slovenski šampion Jakov Fak, ki je še enkrat več dokazal, da še ni za biatlonski odpis. 10-kilometrske tekme se je lotil premišljeno in navdušil z vsemi desetimi zadetimi streli, čeprav je leže streljal malce počasneje. V težkih razmerah je dokazal, da je tudi tekaško še blizu najboljšim, z 19. časom pa teka pa je poskrbel za vrhunsko peto mesto in odlično izhodišče za zasledovanje. Za zmagovalcem Benediktom Dollom iz Nemčije je zaostal vsega pol minute. Nemec je moral v en kazenski krog. Nemcu sta se najbolj približala Norvežan Sturla Holm Laegreid, ki je zaostal dve sekundi in je prav tako moral v en kazenski krog. Tudi tretji Norvežan Endre Stroemsheim je zgrešil en strel stoje, od zmage pa ga je na koncu ločilo pet sekund.

V zahtevnih razmerah so imeli ostali Slovenci nekoliko več težav. Na jutrišnjo zasledovalno tekmo se je s 55. mestom uvrstil Miha Dovžan, ki je sicer zgrešil zgolj enkrat, a ni imel svojega dneva na progi, ker je startal z visoko startno številko 99. Zaostal je +2:38,3. Žal sta izven 60 ostala Toni Vidmar in Lovro Planko, ki sta bila na 62. in 75. mestu. Oba sta preveč napak naredila na strelišču.

Zvočni izjavi (mp3):

Jakov Fak: “Zanimiva tekma zame danes. Bil sem zelo motiviran, da v novo leto vstopim z dobro tekmo. Na treningih sem bil osredotočen na streljanje, ki mi je delalo težave na začetku sezone. Tekaško sem danes vedel, da pred menoj startajo zelo hitri tekmovalci, tako da sem vedel, da bodo informacije prave in sem poskušal ohranjati čim višji nivo in hraniti nekaj moči za zadnji krog. Hvala bogu, da sem uspel zadeti vse tarče, a se hkrati vračajo še bolj čudni občutki na tisto štafetno tekmo, ko z osmimi streli nisem uspel zadeti niti ene tarče. Danes pa v tako težkih pogojih dve ničli in sem ponosen na to. Proga je bila za nizke startne številke kar vredu, tudi ko sem šel v zadnji krog je bila še v kar dobrem stanju. Sigurno je bilo slabše za višje številke.”

Ricco Groß:Izjemna tekma za Jakova danes in peto mesto. Isti tekaški čas kot Johanes Kühn. Deloval je povsem osredotočen na strelišče in tudi tekaški čas ni slab. To je prvo tekmovanje v novem letu in strmimo k temu, da bomo nivo še dvignili. V teh razmerah je Jakovu prav prišlo, da je malo starejši in pozna te zahtevne razmere na strelišču. Zanj ni bilo prvič, da je nastopil v takih razmerah tukaj v Oberhofu z veliko vetra in megle. Slabe razmere tudi za tek in tekmovanje je bilo zelo zahtevno. Jakov je poznal te razmere in je eden najbolj mentalno močnih tekmovalcev ravno v razmerah, kot so bile danes. Ostali fantje se zavedajo, da so boljši od današnjega nastopa, kar je pomembno. Toni in Lovro sta predvsem preveč grešila na strelišču in naša naloga je, da jih sedaj spodbudimo in jim damo nazaj samozaupanje za nedeljsko štafeto.”

Uradni rezultati >>

Deli novico

Triglav-BIA
Telekom-BIA
NLB-BIA
Argeta-BIA
Laško-BIA
Europlakat-BIA
Športna_loterija-BIA
Halti-BIA
AHKranj-BIA
Slovenska_vojska-BIA
1.I. TANDREVOLD719
2.J. BRAISAZ-BOUCHET689
3.L. VITTOZZI671
17.A. LAMPIC249
56.P. KLEMENCIC42
77.L. REPINC7
1.J. BOE806
2.J. DALE-SKJEVDAL714
3.T. BOE708
26.J. FAK185
36.L. PLANKO92
41.A. VIDMAR64
48.M. DOVZAN43
85.M. REPNIK3