Kos in Lanišek na super ekipni tekmi deklasirala konkurente

Na prvi tekmi poljske ekipne turneje sta Lovro Kos in Anže Lanišek na super ekipi tekmi s prednostjo več kot 40 točk ugnala vse konkurente, s tem pa sta še povečala prednost Slovenije v seštevku turneje.

Wisla, 13. 01. 2024, foto: NordicFocus

Poljska turneja se je po včerajšnjih kvalifikacijah nadaljevala s super ekipno tekmo v Wisli. Za Slovenijo sta skakala Lovro Kos in Anže Lanišek. Tekmo sta začela sijajno, saj sta skočila 132.5 in 134.5 metrov ter vodila po prvi seriji 7 točk pred Norveško in 9,7 točk pred Nemčijo, Avstrija je zaostajala 11,7 točk na četrtem mestu.

Tudi z drugo serijo sta Slovenca začela sijajno! Kosa je odneslo do 132.5 metrov in je slovensko prednost povečal na kar 25 točk pred drugouvrščeno Avstrijo, tretja je bila Nemčija z zaostankom 26,7 točk. Tudi Anže Lanišek je v drugi seriji znova skočil odlično, 137.5 metrov in prednost naših ni bila ogrožena kljub temu, da je Andreas Wellinger potem pristal pri 144.5 metrih. Nemčija je zaostajala 22,3 točk, tretja Avstrija pa 34,8 točk, četrta Norveška pa že 49,4 točk.

Slovenska ekipa v Wisli, foto: NordicFocus

S 126.5 metri je Kos imel najboljšo oceno tudi prve skupine v tretji seriji, prednost Slovenije se je podvojila na kar 44,5 točk pred Avstrijo, Nemčija je bila tretja s 46,3 točkami zaostanka. Lanišek je zmago rutinirano potrdil s 122 metri in s skupno 753,5 točkami za Slovenijo, ki je zmagala z rekordno prednostjo na super ekipnih tekmah v enoletni zgodovini formata tega tekmovanja. 42,5 točk sta zaostala Manuel Fettner in Jan Hoerl iz Avstrije, še dve točki več pa Stephan Leyhe in Andreas Wellinger iz Nemčije. 

Lanišek in Kos sta skupno imela prvo in tretjo oceno današnje tekme, v seštevku poljske ekipne turneje pa Slovenija zdaj pred Avstrijo vodi 54,6 točk, tretja Nemčija zaostaja 59,9 točk, ostale reprezentance pa že več kot 100 točk.

Izjave po tekmi

Lovro Kos (MP3): “Super tekma, super skoki, trije. Tako da sem zelo zadovoljen. Res sem užival v tekmi. Zmaga. To je to.”

Anže Lanišek (MP3): “Lepa tekma, super skoki. Oba z Lovrom sva res uživala kot tudi celotno vodstvo. Hvala vsem, gremo dalje.”

Robert Hrgota (MP3): “Za nami je res super tekma. Zmaga na super ekipni tekmi. Lovro in Anže sta odskakala šest zelo lepih, vrhunskih skokov in mislim, da lahko nadaljujeta v temu ritmu, se igrata in uživata.”

Jutri bo v Wisli na sporedu posamična tekma z začetkom ob 16. uri.

Uradni rezultati >>

Deli novico