Košir in Mastnak finalista prve tekme na svetovnem prvenstvu v Gruziji

V gruzijskem Bakurianiju se je s paralelnim veleslalomom danes pričelo svetovno prvenstvo v deskanju na snegu. Izmed slovenske četverice sta v izločilnih dvobojih deskala Žan Košir (11. mesto) in Tim Mastnak (12. mesto), Gloria Kotnik (17. mesto) ter Rok Marguč (19. mesto) pa sta prvo tekmo prvenstva zaključila po kvalifikacijah. Nova svetovna prvaka sta Poljak Oskar Kwiatkowski in Japonka Tsubaki Miki.   

Žan Košir je na prvi tekmi 15. svetovnega prvenstva v deskanju na snegu pod okriljem FIS zasedel 11. mesto. (Foto: GEPA pictures, Matic Klanšek)

V kvalifikacijah, te so bile na sporedu zgodaj zjutraj po našem času (časovna razlika je tri ure), je bil v moški konkurenci na progi Didiveli – zakoličil jo je Italijanski trener Rudy Galli –  najboljši njegov varovanec Maurizio Bormolini, ki pa mu v opoldanskem finalu (po lokalnem času) nato ni uspelo, lov na svojo prvo kolajno na svetovnih prvenstvih je končal v četrtfinalu. Izmed slovenske moške trojke je izven finala (19. mesto si je razdelil s Poljakom Michalom Nowaczykom) ostal Rok Marguč, Žan Košir (10. čas kvalifikacij) in Tim Mastnak (11. čas kvalifikacij) pa sta se uvrstila v izločilne dvoboje. V osmini finala zaradi uvrstitve v kvalifikacijah seveda nista imela možnosti izbire proge, tako da sta oba pristala na »rdeči«, ki danes ni bila nikogaršnji prvi izbor. Koširju se po dobrem začetku in hitrem zgornjem delu spodaj ni izšlo, tako da je v četrtfinale napredoval Korejec Sangkyum Kim.

»Zelo taktična tekma. Žal se je zopet izkazalo, da so bile dobre kvalifikacije predpogoj za končni uspeh. Vseeno sem bil prepričan, da na slabši rdeči progi lahko premagam Korejca. Luknja z več valovi na ravninskem delu proge mi je to žal preprečila,« je po tekmi povedal Tržičan, ki pa že pogleduje proti naslednji tekmi. »V slalomu sem hiter, tako da ostajam optimist,« je poudaril danes naš najboljši deskar.

Tim Mastnak. V kvalifikacijah enajsti, na koncu dvanjasti. (Foto: GEPA pictures, Matic Klanšek)

Tudi Mastnak je bil v ponovitvi finala iz Pekinga proti Avstrijcu Benjaminu Karlu dobro na poti, od četrtfinala ga je ločilo 13 stotink. »Pred finalom sem si pripravil situaciji na progi primeren načrt. Natančno sem vedel, kako se bom lotil zahtevne »rdeče« proge. Načrt mi je kar dobro uspel. Ena večja napaka  pa mi je vzela preveč časa. Bil sem – na prvi pogled – dokaj blizu, ampak seveda hkrati daleč stran od vidnejšega uspeha. Jutri me čaka slalomski trening in dodatno spoznavanje z izredno zahtevno podlago. Upam, da bom na naslednjih dveh tekmah bolj uspešen,« tudi o slalomu že razmišlja Mastnak, ki tako kot številni deskarji ni bil zadovoljen s tekmovalnimi pogoji na današnjem veleslalomu. To velja tudi za Marguča (19. mesto), ki mu je za finale zmanjkalo manj kot sekundo. »Z organizacijo nisem zadovoljen, proga je bila, lahko rečem, katastrofalna. FIS ni dobro opravil svojega dela,« ni bil zadovoljen Marguč, ki tako kot ostali upa, da bo v naslednjih dneh v tem smislu vendarle narejen korak naprej in bodo pogoji na slalomu – konfiguracija proge mu zelo ustreza – boljši. Naslova svetovnega prvaka se je veselil Poljak Oskar Kwiatkowski, srebra Švicar Dario Caviezel in brona Avstrijec Alexander Payer.

V ženski konkurenci je bila najboljša Japonka Tsubaki Miki, ki je bila v boju za zlato snežinko hitrejša od Avstrijke Daniele Ulbing. Bron si je prideskala Poljakinja Aleksandra Krol. Gloria Kotnik, ki je nastopila prvič po januarski poškodbi kolena, je pristala na 17. mestu, finale je zgrešila zgolj za 11 stotink sekunde. »Nekaj malega je zmanjkalo za finale. Nisem prikazala voženj, ki sem jih sposobna. Glede na situacijo si nimam kaj očitati, saj sem res dala vse od sebe. Sem pa vseeno razočarana, saj to ni rezultat, ki bi si ga želela,« pa nam je po 17. mestu, ki je kljub vsemu njen najboljši rezultat na svetovnih prvenstvih povedala Kotnikova.

Zvočne izjave:
>>> Žan Košir
>>> Tim Mastnak 
>>> Gloria Kotnik
>>> Rok Marguč
>>> Jure Hafner

>>> Rezultati Bakuriani

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES