Deskarke in deskarje prostega sloga v naslednjih dneh čakata zadnji dve tekmi svetovnega pokala pred olimpijskimi igrami. V švicarskem Laaxu bodo med četrtkom (13.1.) in soboto (15.1.) tekmovali v snežnem parku (slopestyle) in snežnem žlebu (half pipe). Na prestižnem »Laax Open-u« bodo deskali tudi vsi trije slovenski A reprezentanti. Naja Mekinca (park) in Tita Štanteta (žleb) prvi nastop čaka jutri, Urško Pribošič (park) pa v petek. Finale v obeh disciplinah bo v soboto.

Naj Mekinc se v Laaxu vedno dobro počuti. (Foto: SZS)

Predolimpijski deskarski spektakel dva tisoč metrov nad morjem

Izkušeni švicarski organizatorji imajo v urniku tudi »rezervni dan«, to pa je seveda nedelja 16. januarja. »Kulisa v Laaxu je prekrasna. Sonce, brezvetrje in nekaj stopinj pod ničlo. Prepričan sem, da bosta tekmi izvedeni po urniku, saj je tudi vremenska napoved za naslednje dni obetavna. Sodeč po videnem na prvem uradnem treningu v odlično pripravljenem snežnem parku se nam obeta nov spektakel, videli bomo zelo visok nivo deskanja. No, pa saj to je v Laaxu pravzaprav že standard! Naj, Urška in Tit park in žleb dobro poznajo in se, tako kot večina v karavani, izredno radi vračajo v park »Crap Sogn Gion«, ki leži na nadmorski višini 2.252 metrov. Upam, da jim bo v dobrih pogojih uspelo realizirati načrtovane vožnje,« nam je po včerajšnjem prvem treningu iz Švice sporočil trener Matevž PristavecUrško Pribošič in Naja Mkinca danes čaka še drugi uradni trening, prvi uradni trening v »superžlebu« nestrpno pričakuje tudi Tit Štante.

Najevo »naj« prizorišče

Jutri pa gre zares! Prvi izmed naše trojke, ki si bo nadel štartno številko je Naj Mekinc. Ob 9:00 se namreč pričnejo moške »slopestyle« kvalifikacije. »Gre brez dvoma za moj naj svetovni pokal. Park je tu vedno brezhibno pripravljen, tako da je trenirati in tekmovati tu res naj, naj! Tudi današnji trening je bil odličen. Pri izvajanju trikov me še vedno ovira poškodba gležnja, ki še ni sanirana. Je pa precej bolje, tako da upam na naj razplet,« je optimističen 20-letni Ljubljančan, ki bo na prizorišču, kjer je deskanje doma že tri desetletja, nastopil sedmič, četrtič v svetovnem pokalu. Najvišje je bil prav ob prvem nastopu na Laax Open-u leta 2017, ko je osvojil sedemnajsto mesto. Na lanski tekmi je bil Mekinc štiriindvajseti, zmage se je veselil Šved Niklas Mattsson pred Nemcem Leonom Vockenspergerjem. 22-letnik iz Rosenheima je tudi letos med glavnimi favoriti za vrh. Mu lahko uspe veliki met in prvič zmaga v svetovnem pokalu?

Z Vogla v Laax

Urška Pribošič,ki je po uspešnem povratku na tekme svetovnega pokala decembra v kanadskem Calgaryju izpustila prvo novoletno tekmo v ZDA se v karavano vrača v Švici. Januarske treninge so popestrile freeride vožnje na domačem Voglu od koder se je odpravila na najpomembnejšo evropsko tekmo za deskarje prostega sloga. Lanski »Open« je zaradi poškodbe izpustila, leto prej pa je bila odlična dvanajsta. »Super park, super vzdušje. Po tekmi bom še nekaj dni ostala na treningu v Laaxu in odlične pogoje izkoristila za dober trening,« se po enoletni odsotnosti povratka na »Open« veseli Pribošičeva, ki bo v petek ob 8.30, ko se pričnejo ženske kvalifikacije v parku, vknjižila že svoj 45 nastop v svetovnem pokalu. Pa favoritke za najvišja mesta? Prva asociacija večine ljubiteljev park & pipe deskanja je zagotovo japonska reprezentanca. Toda na tekmovanja se po januarskih »olimpijskih pripravah« vrača močno motivirana Avstrijka Anna Gasser. Lahko poskrbi za prvo evropsko zmago v tej sezoni?

Štante: »Gre za najboljši pajp na svetu!«

Tako kot Pristavec, Mekinc in Pribošičeva s komplimenti na račun Švicarjev ne skopari tudi naš edini predstavnik v najstarejši deskarski olimpijski disciplini, Tit Štante. »Super smučišče, raj za deskarje. Menim, da je tukajšnji žleb najboljši na svetu in to mnenje z menoj delijo številni drugi deskarji in deskarke, ki nastopajo v tej disciplini. Moja glavna motivacija so seveda olimpijske igre, ki so že zelo blizu. V Laaxu bom skušal čim bolj izpiliti trike, ki jih nameravam izvesti na Kitajskem,« pa pravi olimpijec iz Pjongčanga 2018, ki je v Laaxu v svoji karieri deskal na več evropskih in svetovnih pokalih. V evropskem je bil najvišje na petem mestu, v svetovnem pa na sedemnajstem (2018). Lani, ko je zmagal Japonec Yuto Totsuka pred Novozelandcem Scottyjem Jamesom je bil Celjan enaindvajseti. Tudi letos bodo v centru pozornosti tekme v žlebu azijski deskarji in deskarke. Jim račune lahko prekriža Novozelandec ali pa Evropejci s Švicarji in Nemci na čelu ter špansko veteranko Queralt Castellet v ženski konkurenci?

Odgovore na vsa vprašanja bomo dobili v soboto. Popoldan (13:15) bo na sporedu finale v snežnem parku, zvečer (17:30) pa pod žarometi še v snežnem žlebu. Tekme si bodo ob upoštevanju pogojev PTC lahko ogledali tudi gledalci. Organizator jim je, ker so odpovedani vsi koncerti in ostali spremljevalni dogodki, omogočil tudi nočno deskanje/smučanje v dolino po zaključku finala v žlebu.

Deskarke in deskarji si bodo razdelili 140.000,00 švicarskih frankov težak nagradni sklad. Sobotne finalne preizkušnje bo poleg švicarske SFR2 (ob strokovnem komentarju prvega halfpipe olimpijskega prvaka, Švicarja Giana Simmna) prenašal tudi  pri nas dosegljivi Eurosport 2. Spletni prenos sobotnega zaključka bo, brez geografskih omejitev, na voljo na Red Bull TV in pa spletni strani organizatorja laax.com/dropin. Na slednji je v času » Laax Open-a« pestro tudi vsak večer ob 20. uri, ko so na sporedu zanimivi intervjuji.

Deli novico

686-DES
Shred-DES
Reusch-DES
Pleško_cars-DES
Ski-Slovenia-DES
Fizian-DES