Laniška od novih stopničk v Ruki ločile le 3 desetinke

Na četrti tekmi svetovnega pokala v sezoni 2022/23 smo v Ruki dobili dva nova zmagovalca, Anžetu Lanišku pa so do novih stopničk zmanjkale zgolj tri desetinke točke.

Anže Lanišek © GEPA

Razmere na drugi tekmi v Ruki so bile malce bolj spremenljive kot na prvi, kar pa večjih sprememb na samem vrhu rezultatske razpredelnice ni prineslo. Po prvi seriji je vodil Poljak Dawid Kubacki s 145.5 metri in 155,8 točkami, pol metra manj je skočil naš Anže Lanišek, ki je zaostajal točko za Poljakom, tretji je bil Japonec Naoki Nakamura s 144 točkami in 3,6 točkami zaostanka za Slovencem. V finale se je tokrat prebila še četverica naših orlov. Timi Zajc je bil 18. s 130.5 metri in 126,3 točkami, takoj za njim je bil s 132.5 metri in 125,4 točkami Lovro Kos, Peter Prevc je s 125.5 metri in 122,4 točkami zasedal 23. mesto, Domen Prevc pa je nove točke ujel s 128 metri in 116,3 točkami na 29. mestu. Žal v finale ni skočil Žiga Jelar s 119.5 metri in 99,2 točkami na 41. mestu.

Domnu se žal tudi finalni skok ni izšel po željah, s 111 metri in 203,1 točkami je tekmo končal na 29. mestu. Odlično je nato skočil Peter, ki ga je odneslo do kar 142.5 metrov in je z 267,8 točkami pridobil kar sedem mest, drugo tekmo v Ruki je tako končal na 15. mestu. Kos je s 127 metri in 240,5 točkami padel na 24. mesto, nezadovoljen je bil tudi Zajc s 129 metri v finalu in s končnim izplenom 244,5 točk na 22. mestu. Boj za zmago sta odprla petouvrščeni po prvi seriji, Halovr Egner Granerud s 145 in četrtouvrščeni Avstrijec Stefan Kraft s 147 metri. Njun zbir 304,5 točk je bil nedosegljiv za vse, ki so sledili, s 139.5 metri se jima je še najbolj približal Nakamura, ki je z 294,9 točkami končal na tretjem mestu. Lanišku so do novih stopničk zmanjkale pičle tri desetinke točke, v finalu je skočil 139 metrov, zbral pa je torej 294,6 točk. Kubacki je s 130 metri in 278,7 točkami padel na končno 6. mesto.

V skupnem seštevku ima Kubacki še 5 točk prednosti pred Kraftom, Lanišek je tretji s 54 točkami zaostanka za Poljakom, v pokalu narodov pa naši ostajajo na četrtem mestu za Avstrijci, Norvežani in Poljaki.

Prihodnji konec tedna smučarji skakalci tekem nimajo, svetovni pokal se bo čez dva tedna nadaljeval v Nemčiji. Bodo pa znova na delu smučarke skakalke, ki bodo za točke svetovnega pokala tekmovale v Lillehammerju, slovenske barve bodo zastopale Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Nika Prevc, Katra Komar in Maja Vtič.

Izjave po tekmi

Anže Lanišek  (MP3): “Tekma je bila kar zahtevna. Malo podpore čez prelet je bilo ali pa je ni bilo. A ne glede na vse moram biti zadovoljen s skoki. Žal mi je zmanjkalo 0,3 točke, a tudi Naoki si zasluži stopničke. Še vseeno je to lep vikend.”

“Še vedno bom največ pozornosti posvečal tehniki in temu, da ostanem miren, zbran in videli bomo, kako bo.. Zdaj imamo spet en teden prosto, tako da se bomo lahko pripravili.”

Peter Prevc (MP3): “Današnja tekma je bila podobna kot včerajšnja, zelo težka. Skakalec si ne sme dovoliti večjih napak. V prvi seriji se mi je ta napaka zgodila in sem prehitro pristal. So bile pa tudi težke razmere. V drugi seriji sem naredil najboljši skok ta vikend in poletel daleč.”

Robert Hrgota (MP3): “Anže je oddelal podobno kot včeraj, nivo skakanja je bil res visok. Malo sreče je zmanjkalo v drugi seriji. Ne bi se čisto strinjal s sodniki glede ocen. Zaslužil si je zmagovalni oder, a tudi četrto mesto je vrhunski rezultat. Je pa malo grenkega prikousa, ker veš, da je veliko lepše stati na stopničkah.”

“S Petrovim drugim in tudi prvim, ki so bile bolj zahtevne razmere, malo več menjav smeri vetra, a smo šport zunaj in to se dogaja, takšnih tekem bo še več letos, smo zadovoljni, nivo skakanja je bil na visoki ravni. V finalu je imel celo četrti ali peti rezultat. Na tekmi je potrebno opraviti dva dobra skoka, nivo je visok. Lovro je oddelal solidno glede na težave, ki jih je imel. Je na pravi poti, tekom sezone se bo sestavil. Več smo pričakovali od ostalih predvsem od Timija in Žige, ki je imel malo smole. Skačemo dobro, očitno pa še nismo ujeli tekmovalne forme, torej na tekmah še ne prikažemo najboljših skokov. A mislim, da če imaš visok nivo, se tudi na tekmi prej ali slej poklopi.”

“Najprej moramo videti kako bo z vremenom, razmere v Sloveniji še niso povsem zimske, potrebno bo malo prilagajanja. Potem bomo pa videli. Po določenih treningih kako in kaj. Načeloma vseh šest fantov dobro funkcionira. Če bodo kakšna presenečenja, bomo videli. Najprej pa moramo narediti načrt glede na vreme, da se pripravimo za Neustadt.”

“S celotnim vikendom nisem najbolj zadovoljen. Skoki so na dobrem nivoju, a da bi dosegel res rezultate, ki si jih želim, bo potrebno narediti še en preskok, da se približam in ujamem najboljše.”

Uradni rezultati >>

Deli novico